Riparimaksuissa on erilaisia hintaluokkia – seurakunta tukee riparille osallistumista

Venla Naskali kirjoitti Ylöjärven Uutisten Mielipiteet-palstalla 20.10. rippikoulujen hinnoista. Hän on yllättynyt rippileirien hinnoista, jotka vaihtelevat seitsenpäiväisestä 150 euron leiristä Lempiäniemessä 980 euron hintaiseen, 10 päivää kestävään reissurippikouluun Italiassa.

Venla nosti esille tärkeän näkökohdan, joka on monelle nuorelle kipeää todellisuutta. Kaikilla perheillä ei ole itsellään varaa lähettää nuorta rippileirille, saati kauemmas suuntautuvalle reissuriparille. Siten myös vaikkapa kiinnostavat ja maineikkaat eri kristillisten järjestöjen rippikoulut saattavat jäädä nuoren ulottumattomiin.

Lempiäniemen leirikeskuksessa järjestetään useita rippikouluja vuosittain. (Arkistokuva)

Seurakunnassa olemme – etenkin diakoniatyön kautta – tietoisia perheiden erilaisista taloudellisista tilanteista. Sen vuoksi tarjoamme aina myös mahdollisuuden osallistua päivärippikouluun, joka on osallistujille ilmainen. Se on vaihtoehto myös nuorelle, joka mieluummin yöpyy omassa kotonaan.

Seurakunnan aikuisjäsenten maksamista kirkollisveroista katetaan kutakin rippikoululaista kohden noin 200 euron edestä kustannuksia. Loppuosa katetaan osallistumismaksuilla.
Rippikouluinfoissa kehotetaan huoltajaa ottamaan yhteyttä seurakunnan diakoniatyöntekijöihin, jos perheen taloudellinen tilanne ei mahdollista nuoren osallistumista mieluisimmalle leirille. Tällöin taloudellisen selvityksen jälkeen voidaan myöntää avustusta nuoren leirimaksuun.

Seurakunta ei halua eikä saa rahastaa rippikouluilla. Osan kustannuksista kattaminen osallistujilta perittävillä leirimaksuilla on perusteltua. Seurakunnan on suunnattava verovarat oikeudenmukaisesti kaikenikäisten toimintaan, lähimmäisten auttamiseen lähellä ja kaukana sekä tarpeellisten kiinteistöjen ylläpitoon. Vuonna 2022 käydään jälleen seurakuntavaalit, joissa äänioikeutettuja ovat jo 16 vuotta täyttäneet. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt seurakunnan jäsen. Vaaleilla valitut päättäjät sekä nuorten vaikuttajaryhmä voivat vaikuttaa seurakunnassa myös rippikouluja koskeviin asioihin.

Taina Tuohimaa
Ylöjärven seurakunnan talousjohtaja