Jani Käkelä aikoo moninkertaistaa Avant Tecno Oy:n tunnusluvut – toisen polven toimitusjohtajalla on intohimoiset suunnitelmat ja tavoitteet

Tuotantotalouden insinööri Jani Käkelä muistaa kirkkaasti, kun hänen isänsä, teollisuusneuvos Risto Käkelä perusti Avant Tecno Oy:n vuonna 1991. Perheyrityksen syntyminen vaikutti myös silloin kymmenvuotiaan koulupojan elämään. Hän oli alusta lähtien yrittäjäisänsä mukana messureissuilla ja muilla työmatkoilla eri puolella valloitettavaa maailmaa. Nyt 39-vuotias kuormaajavalmistajan toisen polven yrityspomo leukailee, että hänen vanhempansa ratkaisivatkin aikanaan neuvokkaasti hänen hoitokuvionsa. Lokakuun alussa diplomi-insinööri Risto Käkelä, 68, siirsi toimitusjohtajuuden pojalleen. Uuden veturin mukaan juuri 30 vuotta täyttänyt kasvu- ja vientiyritys on kovassa iskukunnossa.

Ylöjärveläisen Avant Tecno Oy:n toimitusjohtajuuden lokakuun alussa vastaanottanut Jani Käkelä sanoo, että hän on tykännyt aina koneista ja laitteista.

Lokakuun alussa 30-vuotiaan Avant Tecno Oy:n toimitusjohtajana aloittanut Jani Käkelä, 39, oli jo 10-vuotiaana mukana kuormainten maailmassa. Teollisuusneuvos Risto Käkelä otti poikansa mukaan messureissuille ja työmatkoille. Jani Käkelälle on ollut koulupojasta lähtien selvää, että hän ottaa perheyrityksen johdettavakseen. (Kuva: Rami Marjamäki)

Vuonna 1981 syntynyt Käkelä oli kymmenenvuotias koululainen, kun hänen eteläpohjalaisella päättäväisyydellään varustettu diplomi-insinööri isänsä perusti pienkuormaajia valmistavan yrityksen. Innovatiivinen Risto Käkelä lähti heti rakentamaan määrätietoisesti kansainvälistä kasvufirmaa. Potentiaaliset asiakkaat olivat eri puolilla maailmaa ja yhteistyökumppanit Euroopassa. Isä Käkelä eli tiivistä matkalaukkuelämää. Hän otti monta kertaa jälkikasvunsa mukaan. Toimialan messut, asiakkaat sekä eri komponenttien valmistajat tulivat näin tutuiksi myös Janille.

– Ei kai se liene ihan tavallista, että vasta 12-vuotiaana miettii, tuleeko minusta isäni työn jatkaja. Tämän asian suhteen minulla ei ollut missään vaiheessa kapinavaihetta. Se, että olen ollut mukana näin kauan ja varsin syvällä arjessa, on voimavarani. Perheyrityksemme jokapäiväinen elämä on oikeasti tuttua. Olen päässyt jo varhain perille siitä, miten asiakkaat, maahantuojat ja jälleenmyyjät käyttäytyvät. Tiedän, mitä menestymisen eteen on tehtävä.

– Syy siihen, miten olen motivoitunut tehtävistäni eri aikoina on yksinkertaisesti se, että minulla on ollut koko ajan omia työmaita. Esimerkiksi tuotepäällikkönä työskentelin työlaitteiden kiinnostavassa maailmassa.

Teollisuusneuvos Risto Käkelä siirsi toimitusjohtajuuden Jani Käkelälle lokakuun ensimmäisenä päivänä. Isä Käkelä toimii nyt hallituksen puheenjohtajana. Janin Satu-sisko on jäsenenä yhtiön hallituksessa.

Jani Käkelä korostaa, että Avant Tecno Oy on yrityksenä vahva, ja sillä on selkeä kasvustrategia.

– En halua naulata toimitusjohtajuuttani maailman tappiin. Jos yrityksen kokonaisetu edellyttää vieraan toimitusjohtajan palkkaamista, se on silloin tehtävä.

– Avant Tecno Oy, Leguan Lifts sekä myyntiyhtiöt tarjoavat monipuolisen ja kiehtovan työkentän.

Jani Käkelä toimi 11 viime vuotta myynti- ja markkinointijohtajana.

Vahvat kasvutavoitteet

Toimitusjohtajuuden vaihdoksessa koko Avant Groupin syyskuun lopussa päättyneen tilikauden liikevaihto ylitti historiallisen 200 miljoonan euron rajan. Siitä emoyhtiön osuus on 178 miljoonaa euroa.

Koko yritysryppään työntekijämäärä on 350, joista 260 työskentelee kuormaajavalmistuksessa.

Jani Käkelä aikoo moninkertaistaa Avant Tecno Oy:n tunnusluvut. Hänen mukaansa lisämarkkinoita haetaan niin Euroopasta kuin rapakon takaa USA:sta. Tavoitteena on, että Ylöjärvellä valmistuu viikossa yli 160 kuormaajaa. (Kuva: Rami Marjamäki)

Yritys toimii 80 000 neliön suuruisissa tiloissa.

Jani Käkelä tarkentaa, että kuormaajatuotanto on kehittynyt suotuisasti. Viikoittain valmistuu 145 konetta.

– Tavoitteemme on päästä ripeästi yli 160 koneen viikkovalmistusvauhtiin.

Käkelän mukaan kasvunälkäinen yritys tarvitsee koko ajan uusia osaajia.

– Rekrytointeja on koko ajan päällä.

Uhkakuvia ei ole näköpiirissä

Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Avant Tecno Oy on takonut voimakkaan kasvun tilikausia.

– Näköpiirissämme ei ole välittömiä uhkakuvia, Jani Käkelä sanoo.

– Tämä ei tarkoita sitä, etteikö meidän ole oltava koko ajan valppaana. Kuormaajamarkkinaa pitää katsoa alati suurennuslasin läpi. Maailmassa voi syntyä hyvin nopeastikin jokin uusi trendi, johon meidän on reagoitava välittömästi. Tuoreita esimerkkejä näistä ovat ilmastonmuutos, kiertotalous sekä vastuullisuus.

Käkelä huomauttaa, että globaalisti vallitsevat trendit ovat hyödyttäneet Avant Tecno Oy:n kehitys- ja kasvukulkua. Hänen mukaansa yritys pitää kynsin ja hampain kiinni teknologiajohtajuudestaan. Yritys on tuonut jo markkinoille täyssähkökuormaajia.

– Maailma kulkee pienkuormaajia, yleensä pieniä koneita, suosivaan suuntaan. Tämän kokoluokan koneilla pystytään toimimaan kaikenlaisissa paikoissa ja ympäristöissä. Suurena valttinamme on se, että yhdellä koneella pystytään tekemään monia eri töitä. Valikoimassamme on runsaat 200 työlaitetta ja suuri määrä lisävarusteita.

Avant Tecno Oy:n kuormaajat palvelevat viherrakentamista, kiinteistönhoitoa, maataloutta, rakentamista ja purkamista, teollisuutta sekä tee-se-itse-toimintaa.

– Olemme kilpailijoihimme nähden hyvässä asemassa. Perheyritystausta suosii nopeata reagointia. Vahva taloudellinen asema mahdollistaa tarvittavat investoinnit. Tuotevalikoimamme on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Kaiken a ja o on osaava henkilöstö. Käkelä korostaa, että jokaisen avanttecnolaisen työpanos on ratkaisevan tärkeä.

Kasvu saadaan ulkomailta

Jani Käkelä kiittelee sitä, että Avant Tecno Oy suuntasi syntyhetkestään lähtien vientiin. Hänen mukaansa viennissä onnistuminen takaa kehityksen ja kasvun. 200 miljoonan euron liikevaihdosta 85 prosenttia kertyy viennistä.

Jani Käkelä sai monipuolisen oppimäärän viennistä, kun hän työskenteli Hämeen ammattikorkeakoulun opintojensa loppupuolella puolet vuodesta 2003 Avant Tecno Oy:n Saksan myyntiyhtiössä Eppertshausenissa. Onhan Saksa portti oman maanosamme suurille markkinoille.

– Ei kai se liene ihan tavallista, että vasta 12-vuotiaana miettii, tuleeko minusta isäni työn jatkaja. Tämän asian suhteen minulla ei ollut missään vaiheessa kapinavaihetta. Se, että olen ollut mukana näin kauan ja varsin syvällä arjessa, on voimavarani, Jani Käkelä sanoo. (Kuva: Rami Marjamäki)

Käkelä kiteyttää, että Avant Tecno Oy:n elämänlanka on täydellisesti riippuvainen siitä, että yrityksen tuotteiden vienti vetää ja lujasti.

– Ulkomailla me valtaamme lisää markkinoita, kun tuotekehityksemme, tuotetukemme ja myyntiorganisaatiomme ovat kunnossa.

Käkelä herättelee tunnistamaan erilaiset potentiaaliset asiakkaat, jotka Avant Tecno Oy toimialansa edelläkävijänä kohtaa. Ruohonjuuritasolla tavataan omasta vapaasta tahdosta tai pakosta konekantaansa uudistavia toimijoita.

– Moni asiakas haluaa omalla toiminnallaan vähentää päästökuormitusta tai suosia täysin nollapäästöisiä koneita.

– Sitten on asiakkaita, jotka hankkivat uudenajan koneita ja laitteita pakon edessä. Niiden toimeksiantajat vaativat työmaakilpailutuksissaan uusimman teknologian koneita, eli ne eivät saa olla esimerkiksi polttomoottorilla toimivia.

Kilpailu on rajua

Maailman kuormaajamarkkinat ovat kovasti kilpaillut. Jani Käkelä nostaa korkealaatuisen työn, toimivat huolto- ja korjauspalvelut sekä nopeat varaosatoimitukset ratkaiseviksi menestystekijöiksi.

– Myös jatkuva, väsymätön tuotekehittely on merkittävä kilpailukärki. Asiakkaat odottavat koko ajan entistä kiinnostavampia ja monipuolisempia laitteita.

Jokainen kone hajoaa joskus. Käkelä tietää, että valmistaja on askeleen kilpailijoitaan edellä silloin, kun se pystyy auttamaan asiakastaan nopeasti ongelman synnyttyä. Avant Tecno Oy:ssä vastaus on toimiva varaosapalvelu ja mahdollisimman laaja huolto- ja korjausyhteistyöverkosto.

– Olemme satsanneet myös tiedonkeruuseen, mitkä syyt aiheuttavat koneisiimme vikoja.

Avant Tecno Oy:llä on kotimaassa 70 alihankkijana toimivaa huoltoyhteistyökumppania.

Ulkomailla apua tarjoavat maahantuojat ja jälleenmyyjät ja niiden rakentamat yhteistyökumppaniverkostot.

Vihreä kuormain vallannut 50 maata

Vihreästä väristään tunnetut Avant Tecno Oy:n kuormaimet ovat valloittaneet jo 50 maata.

Jani Käkelän mukaan yrityksen fokuksena ei ole niinkään kasvattaa vientimaiden määrää, vaan parantaa ja vahvistaa jalansijaa nykyisissä maissa.

– Isoimmat markkinamme ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Nämä maanosat ovat erittäin potentiaalisia kasvualueitamme tulevaisuudessakin. USA on tälläkin hetkellä selkeä ykkönen vientimaanamme. Olemme hankkineet jalansijamme kymmenen viime vuoden aikana. Siellä ei ole rajoja kasvulle. Etenemistämme edistää se, että rapakon takana on selkeitä käyttäjäkuntia, jotka hyötyvät valmistamiemme koneiden käytöstä.

Käkelä huomauttaa, että työmailla olevat koneet ovat parasta markkinointia.

– Meillä on varaa kasvaa Euroopassakin. Mahdollisuutemme ovat moninkertaiset.

Koneet tehdään Ylöjärvellä

Jani Käkelälle ylöjärveläisyys ja suomalaisuus ovat tärkeitä arvoja.

– Perheellemme on ollut ja on edelleen arvo, että Avant Tecnon koneet tehdään Ylöjärvellä. Yrityksemme onkin investoinut tänne paljon.

Käkelä vaalii Avant Tecnon paikkakunnan kuulua vahvaa me-henkeä.

– Kasvuhakuisuus synnyttää myönteistä pörinää.

Käkelä sanoo suoraan, että hänellä on intohimoiset suunnitelmat ja tavoitteet. Niiden toteuttaminen moninkertaistaa kaikki Avant Tecno Oy:n tunnusluvut.

– Tavoitteenani on viedä Avan Tecno Oy seuraavaan yrityskokoluokkaan.

Perheelle ja harrastuksille aikaa

Jani Käkelä aikoo huolehtia siitä, että hänellä puolisona ja isänä on omalle perheelleen aikaa.

– Perheen kanssa on omat touhut, ja niistä pidän kiinni. Lapsemme ovat pieniä. Heidän kanssaan touhuaminen on antoisaa.

Käkelä harrastaa liikuntaa ja urheilua.

– Juoksu, pyöräily ja sali ovat minun juttujani. Kotijoukkojeni ja harrastuksieni turvin jaksan johtaa perhefirmaakin.