Business Finland tukee pirkanmaalaisia yrityksiä innovaatioissa ja kansainvälistymisessä – eniten rahoitusapua hakevat valmistava teollisuus ja tietoteknologian yritykset

Juupajokelainen Hulipaskylän Hoivapalvelut Oy on yksi niistä yrityksistä, joka on saanut Business Finlandilta rahoitusta liiketoiminnan kehittämiseen häiriötilanteessa eli rahoitusta, jolla lievennetään koronaepidemian yrityksille aiheuttamia talousvaikeuksia. Hulipaskylän Hoivapalvelut Oy:n toimitusjohtaja on Antti Kortesuo. Arkistokuva: Juha Jäntti

Business Finland jakoi yhteensä viime vuonna noin 653 miljoonaa euroa tukia yrityksille ja tutkimukseen. Jos summaan lisätään koronan vuoksi maksetut, poikkeukselliset häiriötilannerahoituksen tuet, tukisumma on jopa 1,6 miljardia.

Pirkanmaalaisille yrityksille on myönnetty tänä vuonna yhteensä noin 11 miljoonaa euroa rahoitusta Business Finlandilta. Tilastot ovat tammikuun alusta syyskuun loppuun.

Työ- ja elinkeinoministeriön valvoma julkinen organisaatio Business Finland on toimija, joka antaa rahoitus- ja neuvontapalveluja yrityksille, tutkimusorganisaatioille ja julkisille organisaatioille.

Muita asiakkaita sillä ovat matkailijat, joita pyritään houkuttelemaan Suomeen, ja kansainväliset yritykset ja sijoittajat, joiden sijoituksia Suomeen halutaan.

Business Finlandin ohjelmajohtaja Aija Kalander Tampereen toimipisteeltä kertoo, että tavoitteena Business Finlandilla on tuoda vaurautta ja hyvinvointia Suomeen ja kiihdyttää asiakkaidensa kansainvälistä kasvua.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta nojaa pitkälti vientiyrityksiin, sieltähän se vauraus yhteiskuntaan tulee, hän kertoo.

Tietoteknologian yritykset ahkeria hakijoita

Pirkanmaalaiset yritykset ovat lähettäneet tänä vuonna rahoitushakemuksia Business Finlandille 305 kappaletta. Suurimmat hakijaryhmät maakunnassa ovat valmistavan teollisuuden ja tietoteknologian yritykset.

Kappalemäärissä suosituimpia rahoitusmuotoja Pirkanmaalla ovat 4 000 euron innovaatiosetelit, jotka antavat avustusta asiantuntijapalveluiden ostamiseen. Esimerkiksi liiketoiminnan kehittämistä varten yritys voi palkata asiantuntijan konsultiksi.

5000-10 000 euron markkina-avustus on tarkoitettu uuden kansainvälisen markkina-alueen tutkimiseen. 50 000 euron Tempo-avustukset taas auttavat kansainvälisten valmiuksien kehittämisessä. Kehitysprojekteihin sisältyy myös omavastuu, esimerkiksi Tempo-avustuksessa se on minimissään 16 000 euroa, jolloin yhteissumma on 66 000 euroa.

Kaikki mainitut ovat avustuksia, joita yrityksen ei tarvitse maksaa takaisin.

Euromääräisesti suurimmat rahoitusmäärät on Kalanderin mukaan annettu yritysten ja tutkimuslaitosten yhteishankkeille.

Neuvontapalvelut ovat useimmiten puheluita ja tapaamisia, ja niiden määrää Pirkanmaalla on Kalanderin mukaan vaikea arvioida.

Business Finland
Business Finland kuuluu Team Finland-verkostoon, jonka toimintaa ohjaa valtioneuvosto. Myös Finnvera, Ely-keskukset ja Tesi kuuluvat verkostoon.

Parturiliike on ollut tyytyväinen

Yksi Business Finlandin pirkanmaalaisista asiakkaista on parturiliike Dick Johnson. Yritys on erikoistunut parturitoiminnan lisäksi miesten hius–, parta- ja kosmetiikkatuotteisiin, joita se myy verkkokauppalähtöisesti.

Dick Johnsonin perustaja ja toimitusjohtaja Leevi Kangas on tyytyväinen yhteistyöhön.

Hän kertoo, että Business Finlandin on ollut tukemassa yrityksen toimintaa useampaan otteeseen. Tempo-rahoituksessa laajennettiin verkkokauppaa Ruotsiin ja pilotoitiin lifestyle-myymälää. Myöhemmin verkkokauppaa on laajennettu myös Saksaan tuen ansiosta.

Tämän lisäksi pienempiä konsultointeja on tehty Business Finlandin kanssa innovaatioseteleiden avulla.

Mitä rahoitusapu on sitten tuonut yritykselle?

– Se antaa varmuutta tekemiseen. Tietää, että on tukea, ja olen pitänyt paljon yhteyksistä, joita on saanut sitä kautta muihin yrittäjiin. Se on ihan älyttömän iso apu meille, että saa kuulla, miten muut ovat edenneet kansainvälistymisessä, Kangas kertoo.

Avustuksella tietyt kriteerit

Miten sitten Business Finlandilta saa avustusta?

Avustusta voivat saada pienet ja keskisuuret yritykset, startupit ja suuryritykset. Yrityksen pitää olla myös sitoutunut kansainväliseen kasvuun ja sillä pitää olla kilpailuetu markkinoilla. Talouden pitää olla yrityksellä kunnossa avustusta haettaessa.

Edellä mainitut kriteerit eivät ole koskeneet korona-ajan häiriötilannerahoitusta, jota on voinut saada helpommin.

Kalanderin mukaan Business Finlandin palvelut on suunnattu yrityksille, jotka ovat jo päässeet liikkeelle kansainvälistymisessä.

– Ely-keskus on usein parempi vaihtoehto aloitteleville yritykselle, jotka ovat vasta lähdössä kansainväliselle polulle, hän kertoo.

Kehitystä ja suunnittelua

Tukisummat vaihtelevat innovaatiosetelien 4000 eurosta jopa miljooniin euroihin.

– Tuet on tarkoitettu vain suunnitteluun, tutkimiseen ja kehittämiseen, ei operatiiviseen toimintaan, Kalander kertoo.

Esimerkiksi Kalander antaa verkkokaupan kehittämisen. Tukisummalla yritys voi suunnitella maksujärjestelmää ja markkinointia ja selvittää logistiikkaa,

– Mutta jos ostetaan verkkokaupan alusta ja aletaan syöttämään tietoja sisään ja rakentamaan itse kauppaa, niin sitä ei voi julkisella rahalla tehdä, Kalander valaisee.

Netissä Team Finlandin tunnustelupalvelussa voi tiedustella, soveltuuko Business Finlandin asiakkaaksi, vai sopisiko yritykselle paremmin esimerkiksi Finnveran tai ely-keskuksen rahoitus.

FAKTA: Business Finland

  • Rahoittaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa
  • Antaa yrityksille ilmaista neuvontaa
  • Houkuttelee Suomeen investointeja ja edistää matkailua Suomeen
  • Kuuluu Team Finland-verkostoon, johon kuuluvat myös esimerkiksi Finnvera ja ely-keskukset.
  • Työllistää 680 asiantuntijaa
  • 16 toimipistettä Suomessa ja 42 ulkomailla
  • Rahoituksen saamisen kriteereinä muun muassa yrityksen hyvä taloustilanne ja mahdollisuus kansainvälistyä
  • Tukien määrä vaihtelee 4000 eurosta miljooniin euroihin
  • Rahoitushakemusten käsittelyaika on noin 2 kuukautta