Jäähyväiset Hakametsälle – hallivanhus on palvellut paljon muitakin kuin kiekkoilijoita

Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Hakametsän hallia, Suomen vanhimman jäähallin tulevaisuutta on mietitty ja ideoitu siitä lähtien, kun päätös Tampereen uuden areenan rakentamisesta tehtiin. Kun tamperelainen pääsarjajääkiekko siirtyy uuteen areenaan loppuvuodesta, Hakametsän halli jää muiden lajien käyttöön.

Suomi edustaa tietenkin maailman ehdotonta jääkiekkoeliittiä ja Tampere on ollut kiekon edelläkävijäkaupunki. Suomen jääkiekon kehto. Suomen ensimmäiset jääkiekon MM-kisat järjestettiin vuonna 1965 ja tietenkin Tampereella, juuri valmistuneessa uudessa hallissa. Uudessa Uros Live -areenassa järjestetään myös jääkiekon MM-kisat ensi keväänä.

Kaikissa Tampereen ympäristökunnissa ja kaupungeissa on oma jäähalli ja Tampereella useampikin. Ennen oli vain Hakametsän jäähalli. Hakametsän jäähalli on ollut kovassa käytössä, eikä vain jääkiekon ja taitoluistelun osalta.

Hakametsän hallia käyttivät esimerkiksi yleisurheilijat tosi paljon. Itsekin kuulun siihen joukkoon. Kun Tampereella ei ollut vielä Pirkkahallia eikä muitakaan sisäurheiluratoja niin juostiin Hakametsän käytävillä. Talviaikaan se oli oikeastaan ainoa paikka, missä juoksutreenejä tehtiin. Hallia juostiin sisällä ympäri ja pitkillä suorilla otettiin vetoharjoituksia. Katsomon puolella tehtiin paljon rappujuoksuja. Katsomossa ei ollut silloin penkkejä niin kuin nyt, vain katsomon keskiosassa oli pitkät istuttavat puupenkit.

Siihen aikaan ei vielä arkisin pelattu jääkiekko-otteluita vain ne olivat ohjelmassa viikonloppuisin. Kaikki arki-illat oli varattu monien eri yleisurheiluseurojen käyttöön. 1970-luvulla yleisurheilu eli vahvaa aikaa, joten moni eri seura urheili samana iltana Hakametsän käytävillä. Ilman Hakametsän hallia yleisurheilijat olisivat olleet pulassa.

Itse kävin Hakametsän hallin käytävillä juoksemassa aina tiistaisin ja torstaisin. Silloin jäällä oli Tapparan edustusjoukkueen treenit.
Muistan kuinka treeniensä loputtua Tapparan pelaajista Pekka Marjamäki ja Martti Jarkko heittivät mailansa roskakoriin. Nappasin mailat itselleni ja vein kotiin. Ei mailat pahasti rikki olleet, mutta kovasti kuluneita kuitenkin Paikkasin niitä mustalla eristysnauhalla ja pitkään niillä hikipalloa pelasinkin. Hieman varoinkin mailoja, etteivät vaan olisi menneet rikki.

Vaikka Hakametsän halli on ja on ollut hyvin merkittävä paikka ja asia tamperelaisille, niin kyllä se on sitä ollut myös Tampereen ympäristökuntien asukkaille.