Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Lahtinen: haaste saada päteviä varhaiskasvatuksen opettajia koskettaa myös Ylöjärveä

20.10.2021 17:00

Kasvatustieteiden maisteri Kirsi Lahtinen aloitti Ylöjärven varhaiskasvatuksen johtajana heinäkuussa. Hän siirtyi tehtävään Tampereen kaupungilta, jossa toimi viimeksi läntisen alueen palvelupäällikkönä.

Ensimmäisten kuukausien aikana uudessa pestissään Lahtinen on pyrkinyt muodostamaan kokonaiskuvaa kaupungin varhaiskasvatuksen kentästä. Lokakuun alkuun mennessä hän on tehnyt tutustumiskäynnin noin puoleen Ylöjärven varhaiskasvatuksen 24:sta toimipisteestä. Hän on tavannut myös yksityisiä perhepäivä- ja ryhmäperhepäiväkotien hoitajia.

Kirsi Lahtinen toivoo olevansa johtaja, johon sekä henkilöstön että asiakkaiden eli perheiden on helppo ottaa yhteyttä.

– Vierailuilla itsekin hahmottaa palveluverkon ja missä on kunnallista varhaiskasvatusta ja missä yksityistä. Ylöjärvellä 20 prosenttia järjestetään yksityisenä toimintana. Se sopivasti täydentää kunnallista toimintaa.

Hänen mukaansa jokaisessa toimipisteessä on välittynyt ”oma tekemisen meininki” sekä ”työntekijöiden hyvä kohtaaminen lapsiin”.

– Mielestäni Ylöjärvellä on varhaiskasvatuksessa hyvä toimintakulttuuri. Täällä on tehty hyvät pohjat sille, että pidetään säännöllisiä esimiestapaamisia. Päiväkodin johtajien kanssa keskustellaan pedagogiikasta, kehittämisestä ja arjen asioista, esimerkiksi koronasta, hän kertoo.

Verkostoyhteistyö kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntatoimen sekä perusopetuksen kanssa saa Lahtiselta kiitosta.

Kehityskohteita löytyy

Palveluverkkoselvityksen mukaan osa Ylöjärven varhaiskasvatuksen tiloista on epäkäytännöllisiä, sillä niitä ei ole alunperin rakennettu kyseiseen käyttöön. Puutteita on esimerkiksi sisäliikuntatiloissa sekä erilaisissa pienryhmätiloissa.

Lahtisen mukaan Ylöjärven varhaiskasvatuksen toimipisteissä välittyy se, että lapsi on keskiössä. Kuvassa leikkii Leea, 2, Kaiharin päiväkodissa.

– Niihin on tehty rakennemuutoksia ja pyritty siihen, että ne olisivat toimivat, Lahtinen toteaa ja lisää, että moni kaupungin päiväkoti sijaitsee lähellä luontoa ja niissä on iso piha-alue.

Siivikkalassa haasteena on varhaiskasvatuspaikkojen riittävyys. Toinen kasvupainealue on Siltatien alue.

– Siivikkalassa on rakennettu paljon uutta ja sinne on tullut lapsiperheitä – ja vielä laajennetaan. Serlapuiston päiväkodin pihalle on ensi syksynä tulossa siirtokelpoinen kahden ryhmän päiväkoti helpottamaan paikkatilannetta.

– Ylöjärvellä ja varhaiskasvatuksessa koko valtakunnan tasolla on haaste pätevistä, koulutetuista varhaiskasvatuksen opettajista ja sijaisten saaminen silloin, kun on poissaoloja, on haastavaa, Lahtinen sanoo.

Tämä korostuu erityisesti Kurussa ja Viljakkalassa. Hankala tilanne sijaisten saatavuudessa kuormittaa koko varhaiskasvatuksen ketjua lapsiryhmistä hallintoon saakka.

– Laissa on tiukennettu päiväkodin henkilökunnan mitoituksesta poikkeamista. Suhdelukujen on toteuduttava yksikössä jokaisena toimintapäivänä.

Pohtimisen paikka onkin siinä, miten Ylöjärvelle saadaan koulutettuja tekijöitä varhaiskasvatukseen. Houkuttelevuutta pyritään parantamaan lisäämällä yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä työntekijöiden kuulemisella – niin palkkalistoilla kuin rekrytointivaiheessa olevien. Seudullisesti keskustellaan alan palkkauksesta.

Ylöjärven varhaiskasvatuksen uusi johtaja Kirsi Lahtinen työskenteli Asuntilan päiväkodin johtajana 2008–2011.

– Tiedostan, että henkilöstö on nyt tiukilla. Olen itsekin toiminut lastentarhanopettajana ja päiväkodinjohtajana, niin tiedän mitä se arki on.
Myös korona-aika rajoituksineen on tuonut painetta varhaiskasvatuksen arkeen.

Tukea tarvitseville lähipalvelua

Marraskuussa eduskunnalle esitetään lakiehdotus varhaiskasvatuksen tuen kolmiportaisuudesta, joka on käytössä esi- ja perusopetuksessa.

– Puhutaan yleisestä, tehostetusta ja erityisestä tuesta, jossa tarkistetaan lapsen tuen tarve, ja sen mukaan tarkennetaan toimintatapoja ja mietitään pienennetäänkö ryhmäkokoa vai lisätäänkö ryhmään avustavaa työntekijää. Ylöjärvellä tämä on ollut jo käytössä. Nyt kun se tulee lakiin, niin katsotaan tuleeko kunnille vielä sen kautta jotakin sellaista, mitä meillä ei tällä hetkellä ole.

Lahtinen näkee tärkeänä, että henkilöstön koulutukseen panostetaan, jotta tuettavien lasten kanssa työskentelevillä on tarvittava tietotaito, ja että näille lapsille voidaan tarjota varhaiskasvatus lähipalveluna.

Pyöräilevä johtaja

Lahtinen on työskennellyt varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa 1990-luvun alusta lähtien, aluksi Kempeleessä kunnes hän siirtyi Asuntilan päiväkodin johtajaksi vuosiksi 2008–2011.

Tämän jälkeen hän työskenteli varhaiskasvatuksen tehtävissä Länsi-Tampereella. Tampereen Villilässä asuva Lahtinen pyöräilee päivittäin töihin Ylöjärven kaupungintalolle Mustavuoren ja Vuorentaustan kautta. Aiemmin perhe asui Asuntilassa. Ylöjärvellä on yhä ystäväperheitä ja kavereita. Lahtinen kuvailee itseään koti-ihmiseksi. Hän harrastaa leipomista, käsitöitä ja kävelylenkkejä.

– Perusarki on parasta, Lahtinen toteaa.

Perheessä on kolme tytärtä, jotka kaikki ovat harrastaneet kilpauintia. Lahtiselle lasten kuljettaminen niin harrastuksiin kuin päiväkotiin on tuttua.

– Tiedän asiakkaan näkökulmasta miten tärkeää on, kun vanhemmat jättävät lapsen varhaiskasvatukseen, että vanhemmille tulee jo siinä sellainen olo, että lapsilla on hyvä siellä. Tavoitteena on tarjota lapsille laadukasta varhaiskasvatusta.