Halu muutokseen vaatii vankkaa motivaatiota – luvassa on epämukavuutta, epävarmuutta ja kasvukipuja

04.10.2021 09:00

Juttelin muutama päivä sitten työkaverini kanssa kahvihetkessä siitä, kuinka muutokset työpaikallamme ovat olleet pidemmän aikaa jo jatkuvaa ja koronapandemia on tuonut niihin vielä oman lisänsä.
Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Työelämä muuttuu nopeammin kuin ennen. Ihminen ei kuitenkaan muutu juuri yhtään sen nopeammin. Työpaikalla tapahtuviin muutoksiin ei yksilö voi paljoakaan vaikuttaa, mutta omaan elämänmuutokseen kylläkin. Elämäntavan muutos on usein suositeltu vaihtoehto elämänlaadun kohentamiseen. Silti juuri oman elämäntavan muutos on usein kovin vaikea toteuttaa ja ylläpitää. Moni ihminen haaveilee elämänmuutoksesta, mutta harva kuitenkaan toteuttaa haaveensa.

Kun toivoo elämänmuutosta, joutuu väistämättä perustelemaan itselleen, miksi? Suurin osa ihmisistä tietää, että riittävä lepo, terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus ja riittävä liikunta ovat hyväksi. Varmasti moni tuntee syyllisyyttä siitä, ettei saa kuitenkaan otettua näitä asioita osaksi omaa arkeaan.

Harvoin elämänmuutoksen läpiviemiseen riittää vain ajatus siitä, että olisipa mukavaa olla hoikka tai olisipa kiva nukkua kerrankin kunnon yöunet. Muutokseen pitää löytyä vankka motivaatio, halu siihen muutokseen. Kyseessä on ihmisen luonnollinen taipumus vastustaa muutosta, sillä muutokseen sisältyy aina kokonaisvaltaista uhkaa. Siirtymistä tutusta ja turvallisesta johonkin uuteen ja tuntemattomaan.

Joudumme sitten muutoksen vuoksi kestämään tiettyä epämukavuutta, epävarmuutta ja käymään läpi jos jonkinlaisia kasvukipuja. Joudumme todella haastamaan itsemme.

Itse olen huomannut omassa elämässäni myös sen, että jään joskus jotenkin jumiin tietynlaisten muutostarpeideni kanssa. Välillä se ärsyttää ihan valtavasti, välillä taas tunnen pettymystä itseäni kohtaan – miksi en vain pysty näihin muutoksiin, vaikka tiedän, miten ne voisivat muuttaa omaa elämääni paremmaksi. Ihan pienetkin valinnat voisivat muuttaa elämääni ja päivääni suuresti.

Valinnat vaikuttavat yleensä myös toisiinsa. Jos ajattelisin mennä pyörällä töihin, en menisi aamulla suihkuun, vaan vasta työmaalla. Pitäisi siis ottaa vaihtovaatteet ja pyyhe mukaan. Pitäisi herätä saikaisemmin, jotta kerkiää syömään aamupalan. Pitäisi lähteä töihin myös paljon aikaisemmin kuin muina aamuina ja varautua mahdolliseen vesisateeseen sadevaatteineen. Pitäisi työpäivän jälkeen ajaa pyörällä suoraan kotiin ja mennä suihkuun.

Taidanpa siirtää taas tuotakin muutosta tuonnemmaksi.