Ylöjärveläisvauvojen vanhemmat nukkuvat huonosti mutta ovat tyytyväisiä elämäänsä

Lähes kolme neljästä synnyttäneestä ylöjärveläisvanhemmasta ei nuku riittävästi. Myös yli puolet lasten toisista vanhemmista kokee nukkuvansa liian vähän.

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Finlapset 2020 -kyselytutkimuksen kohderyhmänä oli 3‒6 kuukauden ikäisten vauvojen molemmat vanhemmat. Näiden vanhempien vauvat olivat syntyneet 25.11.2019–16.2.2020 ja 20.4.–12.7.2020 välisinä aikoina.

55 prosenttia ylöjärveläisäideistä on sitä mieltä, että lastenneuvolakäynnit ovat toteutuneet kokonaisuutena asiakaslähtöisesti. (Kuva: Pixabay)

Oman nukkumisen lisäksi ylöjärveläisvanhemmat kokivat ongelmia vauvojensa nukkumisessa. Synnyttäneistä 46 prosenttia koki, että vauvan nukkumisessa on ongelmia. Koko maassa synnyttäneistä vanhemmista 36 prosenttia koki vastaavia ongelmia.

Kyselyyn vastanneista ylöjärveläisistä synnyttäjistä 12 prosenttia oli sitä mieltä, että odotusaika sujui huonommin kuin oli odottanut. Ja 19 prosenttia heistä oli sitä mieltä, että synnytys sujui huonommin kuin oli odottanut.

18 prosenttia ylöjärveläisistä vauvan synnyttäneistä sanoi tuntevansa olonsa yksinäiseksi. Koko maassa vastaava prosentti on 12. Ylöjärvellä lasten toisista vanhemmista yksikään ei kokenut oloaan yksinäiseksi.

Masennusoireita odotusaikana koki synnyttäneistä 19 prosenttia. Lapsen ensimmäisen elinkuukauden aikana prosenttiosuus oli sama. Koko maassa 29 prosenttia synnyttäneistä koko masennusoireita lapsen ensimmäisen kuukauden aikana.

Uupumuksen oireita ylöjärveläisistä synnyttäjistä koki 37 prosenttia vastaajista. Toisista vanhemmista puolestaan 29 prosenttia koki vastaavia uupumusoireita.

Ylöjärveläisistä synnyttäjistä 19 prosenttia koki terveytensä keskitasoiseksi tai sitä huonommaksi. Tilanne on vähän heikompi kuin koko maassa, jossa vastaava prosenttiosuus on 13.

33 prosenttia synnyttäneistä kokee perheen taloudellisen tilanteen Ylöjärvellä kohtalaiseksi tai sitä huonommaksi. Toisista vanhemmista vastaava prosenttiosuus on 39.

Kuitenkin 92 prosenttia synnyttäneistä ylöjärveläisistä on kyselytutkimuksen perusteella tyytyväisiä elämäänsä. Luku on täysin sama vauvan toisella vanhemmalla. Erittäin tyytyväisiä elämäänsä on 39 prosenttia synnyttäneistä ja 37 prosenttia toisista vanhemmista.

Tyytyväinen itseensä vanhempana on 93 prosenttia ylöjärveläisistä synnyttäjistä ja toisista vanhemmista vastaava luku on 87 prosenttia.

Kyselyyn vastanneista puutarhakaupungin synnyttäjistä 47 prosenttia toivoo lisää lapsia. Toisista vanhemmista 46 prosenttia toivoo lisää lapsia.