50-vuotias Pinsiön Taimiston isäntä: ”Viljelijän ja kauppiaan yhdistelmänä olen harvinaisuus toimialallani”

17.09.2021 08:00

Toimitusjohtaja Sami Pihkoluoma on onnellinen mies. Puutarhakauppiaan ja taimistoyrittäjän elämänilo pulppuaa hänen toiveammateistaan. Pinsiön Taimiston isäntä on täydessä elementissään niin viljelijänä kuin kauppiaanakin. Tämän viikon perjantaina 50 vuotta täyttävä viherpeukalo pitää vuodesta 1998 lähtien rakentamaansa Taimisanteri Oy:tä elämäntyönään, jota mies aikoo kehittää pontevasti tulevinakin vuosikymmeninä.

Yrittäjä Sami Pihkoluoma mittailee terävällä katseellaan makedonianmäntyjä. Ne voivat elää jopa 500-vuotiaiksi kuten tammetkin. Nämä havupuut ovat kestävää sorttia, ja korkeaikäisinäkin ne tarjoavat silmänruokaa kookkaudellaan ja kartiomaisuudellaan.

Pinsiöläisen Taimisanteri Oy:n isäntä sanoo nostavansa makedonianmännyn varteenotettavaksi vaihtoehdoksi, kun asiakkaat kyselevät sembramäntyjä. Hän muistuttaa, että sembramännyt ovat kauniita elämänkaarensa 20 ensimmäistä vuotta, minkä jälkeen ne alkavat kaljuuntua alhaalta päin. Makedonianmänty on ensimmäiset vuosikymmenet hidaskasvuinen, mutta kasvuvauhtiin päästyään puun varttumista on ilo seurata.

Yrittäjä Sami Pihkoluoma on taivaltanut 6-vuotiaasta 50-vuotiaaksi pitkän ja monipuolisen tien puutarhakauppiaana ja taimistoyrittäjänä. Tämän viikon perjantaina 50 vuotta täyttävä Pihkoluoma pitää Pinsiön Taimistoa elämäntyönään. Viime vuonna yrityksen liikevaihto hipoi kahta miljoonaa euroa, ja yritys työllistää 15 alan ammattilaista.

Pihkoluoma kuvaa puuvaihtoehtojen välistä suosiota selkeäksi. Sata asiakasta valitsee sembramännyn, kun vain kymmenen kallistuu makedonianmännyn kannattajaksi.

– Monet puut, esimerkiksi hopeakuuset, elävät vain puoli vuosisataa, ja sen jälkeen ne kuolevat pois. Tämän hektisen ajan ihmiset suosivat nopeakasvuisia ja heti näyttäviä puuvaihtoehtoja. Elämme sellaista taajamakulttuuria, jossa kovin harva puu edes saa olla rauhassa kasvupaikallaan satoja vuosia. Kirkkojen puistot ja pappiloiden pihat ovat myönteisiä poikkeuksia. Perinteisesti puut saavat olla omissa oloissaan tällaisilla historiallisilla alueilla, Pihkoluoma miettii.

Lapsuudestaan lähtien kasveista ja puutarhasta kiinnostunut Pihkoluoma on tunnistanut, että ihmisillä ja kasveilla on hyvin paljon yhteistä. Ne molemmat raivaavat elintilaa koko ajan, ja ne jalostavat luonnettaan. Tarve on nousta suorana ylöspäin ja levittäytyä mahdollisimman rouheaksi.

– Viidessä vuosikymmenessä oma minä-kuvanikin on kirkastunut. Nyt olen sinut itseni kanssa. Osaan elää tässä ja nyt, Pihkoluoma filosofioi taivaltaan.

”Pinsiön Taimisto on näköiseni luomus”

– Pinsiön Taimisto on minun elämäntyöni, monipuolisen uran toimialallaan ahkeroinut Sami Pihkoluoma kiteyttää.
50:stä elinvuodestaan peräti 44 vuotta Pihkoluoma on ollut tavalla tai toisella tekemisissä kasvien kanssa. 6-vuotiaana hän otti ensiaskeleensa tulevaa elämäntehtäväänsä varten. Yläkouluikäisenä Pihkoluoma tutustui kunnolla vihannesten pakkaamiseen tukkuliikkeessä.

Pihkoluoma on perinteikkään Lepaan Puutarhaoppilaitoksen kasvatti. Hän arvostaa edelleen opinahjon antamia tietotaitoja. Myös sisäoppilaitoksen arki opetti paljon elämästä.

Huittisissa tulikasteensa yrittäjänä saanut ja Pirkkalassa uudenlaista toimintamallia kehittänyt Pihkoluoma on tyytyväinen, että hänen ostotarjouksensa voitti vuonna 1998, kun valtio myi Pinsiötä. 23 Pinsiön Taimiston vuotta ovat koulineet Pihkoluomasta ainutlaatuisen toimijan kotimaisen puutarhakaupan maailmaan.

Taimisanteri Oy:n historia osoittaa, että yrityksen alkuvaiheessa nuoren viljelijän ja kauppiaan rakentama yritysvisio oli oikeanlainen.

– Kävin ulkomailla katsomassa, minne päin ala oli menossa. Noilla reissuillani näin metsän puilta. Tuolloin meillä Suomessa puutarhakaupassa vallitsi hyvin omintakeinen toimintakulttuuri, Pihkoluoma havahtui.

Pihkoluoma huomasi, että suomalaisille tarjottiin varsin huonolaatuisia taimia.

– Ratkaisin kohdaltani ongelman ryhtymällä itse taimien viljelijäksi. Tämän linjauksen jälkeen pystyin itse päättämään, minkälaisia taimia tuotan. Olen ollut jo pikkupojasta saakka sydämestäni nimenomaan viljelijä, hän kuvailee persoonaansa.

Pihkoluoma julistautuu myös synnynnäiseksi kauppiaaksi. Asiakaspinnassa toimiessaan ja myydessään hän tuntee olevansa turvallisilla vesillä.

– Tiedän, että yleensä viljelijän ja kauppiaan yhtälö samassa persoonassa on vaikea. Tiedossani ei olekaan alaltani toista yrittäjää, joka tekisi tätä hommaa yhtä laajassa mittakaavassa kuin minä.

– Nimenomaan nämä 23 Pinsiön Taimiston vuottani ovat olleet minulle tärkeä matka. Olen voinut toteuttaa itseäni. Toisinaan arjen pyörittäminen on ollut raskasta ja toisinaan antoisaa. Valinta on kuitenkin ollut omani.

– Suomalainen puutarhakauppa on muuttunut rajusti 1980-luvusta näihin päiviin tultaessa. 40 vuotta sitten alan katteet olivat kohdillaan, mutta tuotanto oli kovin harrastelijamaista. Tyypillistä oli, että samalla tilalla tuotettiin vihanneksia, leikkokukkia, kesäkukkien taimia sekä joulukukkia. Yhteen tai kahteen asiaan keskittyminen oli harvinaista.

– 1990-luvun loppu ja 2000-luvun alku mullistivat toimialan, kun isot kaupan toimijat ryntäsivät markkinoille. Silloin maassamme käytiin iso pudotuskilpailu. Parissa kymmenessä vuodessa yksityisten kauppiaiden määrä suorastaan romahti.

Pihkoluoma sanoo, etteivät alan ihmiset tuolloin tunnistaneet realistista uudistumistarvetta.

– Tuotantopuolella muutos oli vieläkin rajumpi kuin kaupassa. Hintapaine rantautui Euroopasta. Tällä alalla markasta ei tullut euroa, kun Suomessa siirryttiin yhteisvaluuttaan. Viljelijöiden kulut ovat karanneet käsistä. Taimien hintoihin kohdistuu patoutunut korotuspaine.

– Kasvi on aina kasvi. Viljelytekniikka uudistuu. Työ tehostuu.

”Katson valoisaan tulevaisuuteen”

Nyt takana on kaksi vuotta, joiden aikana ihmiset ovat erityisen paljon satsanneet pihoihinsa ja puutarhoihinsa.

– Koronapandemian aika on osoittanut, että suomalaiset ovat erittäin kiinnostuneita luontoarvoista. Viime ja tänä vuonna ihmisten harrastuneisuus on noussut täysin uudelle tasolle. Myönteinen muutos näkyy Pinsiön Taimiston jokapäiväisessä elämässä, Sami Pihkoluoma kertoo.

Pihkoluoma näkee niin puutarhatuotannon kuin -kaupankin tulevaisuuden valoisana.

Taimisanteri Oy:n luoja on valmis investoimaan lisää Pinsiön Taimistoon. Viime vuonna alkaneet ja pian jatkuvat muutos- ja rakentamistyöt modernisoivat Pinsiön Taimiston tekniikkaa.

– Olemme mukana kestävässä kehityksessä ja ilmastotalkoissa, Pihkoluoma sanoo.

– Maailma muuttuu nopeassa tempossa. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen seuraukset ovat elämänpiirissämme hetkessä. Eteenpäin on mentävä, mutta on mahdotonta kurkottaa kovin pitkälle tulevaan. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

Pinsiön Taimiston isäntä Sami Pihkoluoma täyttää 50 vuotta perjantaina 17. syyskuuta. Päivänsankari viettää syntymäpäiväänsä työn merkeissä perjantaista sunnuntaihin.