On 13. lokakuuta vuonna 1985, kun Juha ”Linkki” Lindgren istahtaa ensimmäistä kertaa selostuskoppiin jääkiekko-ottelussa. Paikkana on Helsingin Nordenskiöldinkadun jäähalli ja pelinä HIFK–Tappara. Ja nyt perjantaina 10.9. vuonna 2021 samat rutiinit toistuvat. Paikkana on tosin Hämeenlinnan Rinkelinmäki ja pelinä HPK–Tappara.
– Nordiksella lyötiin luurit ensimmäistä kertaa päähän, eikä vielä ole sanottu, että älä enää laita niitä, konkariselostaja naurahtaa.
”Linkki” on tullut tunnetuksi erityisesti Tapparan ”virallisena” äänenä. Mutta toki radioammattilainen on ehtinyt selostaa paljon muutakin kuin kirvesrintojen kamppailuja. Uraan lukeutuvat muun muassa kahdeksat jääkiekon MM-kisat, kuusi vuotta pirkanmaalaisjoukkueiden jalkapalloselostuksia ja television puolella kolme kautta NHL-kiekkoa.
Jääkiekko on aina ollut Lindgrenin ykköslaji. Lätkäselostuksia on takana pitkälti kolmatta tuhatta, vaikka Lindgren ei selostuksiaan ole koskaan laskenut. Laji ja media ovat muuttuneet Lindgrenin selostusuran aikana hurjasti.
– Peli on nopeutunut ja fanikulttuuri on muuttunut. Lisäksi aloittaessani YLE oli instituutio ja paikallisradiot olivat vähän kuin häiriköitä. Tänä päivänä puolestaan kanavia ja tarjontaa on aivan hurjasti ympäri maailmaa kaikista sarjoista, joten kilpailu on kovaa.
Lindgren sanoo, että hän on itse jäävi arvioimaan, onko hän kehittynyt vuosien varrella selostajana.
– Silloin kun kävin Ruotisissa selostamassa NHL:ää niin yöllä katsoimme NHL-lähetyksiä. Niissä näin, miten pohjoisamerikkalaiset selostajat loivat jännitettä otteluun. Olen pitänyt sitä tärkeänä ja pyrin aina tuomaan esille asioita, jotka ovat juuri kyseessä olevalle ottelulle ominaisia.
Mutta mikä vetää Juha Lindgrenin selostuskoppiin yhä tänä päivänä.
– Urheilun yllätyksellisyys ja elämyksellisyys. Ja itselleni selostaminen on täydellinen vastapaino kaikelle muulle tekemiselle. Jos selostaessa alkaisi miettiä jotain verolain tulkintaa niin ei tarvitsisi enää kauan selostaa.
Veroja Lindgren saa miettiä riittävästi oikeassa työssään. Hän on Vaasan yliopiston vero-oikeuden professori. Lisäksi Lindgren on toiminut ylijohtajana verohallinnolla. Vuonna 2001 Lindgren väitteli Tampereen yliopistossa kauppatieteiden tohtoriksi vero-oikeuden alalta.
Lindgren kiittää työnantajiaan, jotka ovat aina suhtautuneet suopeasti ”selostusharrastukseen”.
– Olen pyrkinyt aina hoitamaan työni vähän paremmin kuin odotetaan, jotta sitä joustoa voisi vaatia, Lindgren toteaa.
Menestystä ja tappioputkia lähietäisyydeltä
Vaikka Juha Lindgren on aikoinaan selostanut myös Ilveksen otteluita, hänet tunnetaan nimenomaan Tappara-selostuksistaan.
– Seurojen ja radioiden sopimusasiat ovat vieneet minut Tapparan puolelle. Toki Tapparaan on myös sellainen side, että pelasin itse juniorivuosina Tapparassa ja myös veljeni (Jari Lindgren) pelasi Tapparassa. Sitten kun on saanut Tapparan pelejä tehdä ja Tappara on menestynyt, niin minulle on tullut se leima. Mutta se ei ole ollenkaan vastenmielinen leima, Lindgren miettii.
Lindgrenin ensimmäinen niin sanottu suosikkiseura oli kuitenkin Helsingin Jokerit.
– Kun muutimme 1960-luvun lopulla Helsinkiin, isäni pyrki organisoimaan alueella jääkiekkotoimintaa ja siellä minäkin jonkun tuhannen nappulan joukossa pyörin. Jokerit on toki niistä päivistä muuttunut paljon, mutta minulla on jonkinlainen näkemys siitä, mistä se kannattajakunta tulee ja missä se on.
Paras näkemys Lindgrenillä on kuitenkin Tapparasta. ”Linkki” on nähnyt selostuskopista käsin kirvesrintojen 1980-luvun lopun menestyksen, synkän 1990-luvun taaperruksen, 2000-luvun alun nousun, uuden tippumisen pohjalle ja kaudesta 2012–2013 alkaneen pitkän menestysputken.
– Kolme ensimmäistä selostuskautta päättyivät mestaruuteen ja ajattelin, että tämähän on kivaa hommaa. Seuraavat kolme mestaruutta tulivat sitten 33 vuoden aikana., Lindgren naurahtaa.
Joukkueen menestys tai menestymättömyys näkyy ja kuuluu vääjäämättömästi myös selostuksissa.
– Joku ammattilainen voisi sanoa, että menestyksellä ei ole selostukseen paljon merkitystä, mutta kyllä se vaikuttaa. Kun menee hyvin, ei tarvitse kuin välittää tietoa. Mutta 1990-luvulla oli ihan sama mihin päin auton keulan käänsi niin tiesi, että turpaan oli tulossa. Silloin piti entistä enemmän yrittää luoda tunnelmaa, Lindgren selvittää.
Viime vuosina Tapparalle on satanut mestaruuksia ja mitaleita. Lindgrenin mukaan tämä on seurausta todella ammattimaisesti johdetusta organisaatiosta.
– Aikoinaan tehdyistä virheistä otettiin opiksi ja menestys on tietysti henkilöitynyt joihinkin ihmisiin. Esimerkiksi Leinosen Mikkoa ei voi sivuuttaa. Hän on ymmärtänyt sekä lajia että taloutta. Toisaalta jos nostaa yhden nimen niin pitäisi nostaa monta muutakin, jotka ovat asioita olleet rakentamassa, Lindgren miettii.
Kun Lindgreniltä kysyy parhaita hetkiä uran varrelta mikrofonin äärestä, ne nousevat esiin nopeasti ja helposti.
– Tapparan mestaruudet, erityisesti vuoden 2003 mestaruus 1990-luvun laman jälkeen. Sitten sain olla selostamassa Suomen ensimmäistä maailmanmestaruutta Tukholmassa vuonna 1995. Ja iso asia on sekin, että olen selostanut oman veljen otteluita Leijona- tai Tappara-paidassa.
Uusi radiokanava ja muutosten kausi
Tamperelainen jääkiekkokausi 2021–2022 piirtyy historiaan erityisen merkityksellisenä. Yksi iso askel on uuden radiokanavan syntyminen. Nyt sekä Ilveksen että Tapparan selostukset kuullaan uudesta Tampereen Kiakkoradiosta. Lindgren kertoo olevansa asiasta innostunut.
– Tässä on vähän samanlaisia kaikuja kuin 1980-luvulla Radio 957:n aikaan. On erittäin tervetullutta, että tehdään jotakin täysin uutta. Ja vaikka olen Tapparan mieheksi leimautunut, on erittäin tärkeää, että molemmat tamperelaisjoukkueet pärjäävät. Siitä syntyy tarvittava jännite, Lindgren sanoo ja jatkaa:
– Nyt meillä on kaikki ainekset kasassa siihen, että kaukalossa on kaksi hyvää tamperelaisjoukkuetta. Sitten se on meistä itsestä kiinni, että pystymme tuomaan sen fiiliksen radioon.
Historialliseksi kausi muodostuu erityisesti siksi, että legendaarinen Hakametsä jää taakse ja joukkueet siirtyvät joulukuussa upealle Uros Live -areenalle. Myös Lindgren odottaa mielenkiinnolla uutta areenaa, mutta muistuttaa joukkueiden ja pelin olevan keskiössä.
– Uudet fasiliteetit voivat lisätä kiinnostusta jonkin aikaa. Mutta vasta, kun tuote on kunnossa ja peli kiinnostaa niin se poikii hyviä asioita. Pelaajat ja joukkueet tekevät sen jutun.
Lindgren on vakuuttunut siitä, että käynnistymässä oleva liigakausi on äärimmäisen kiinnostava.
– Tamperelaiset ovat hyviä ja siitä syntyy jännitettä. Lukon mestaruus ja HPK:n äskettäinen kulta osoittivat sen, että myös pienet paikkakunnat voivat menestyä, kun kaikki tehdään oikein. Suurimman talousalueen HIFK vaikuttaa tosi vahvalta ja TPS oli finaalissa jo viime vuonna. Kärpät on arvoitus, mutta vaikea uskoa, että sieltä mitään katastrofia tulisi. KooKoo on noussut vahvaksi, KalPa samoin. Pelicans yllätti positiivisesti viime kaudella ja kiinnostuneena seuraan myös Sportia. Tasaisuutta ja yllätyksellisyyttä on odotuksissa, Lindgren pohtii.
Lindgrenillä on edessään kaksi selostusta heti liigan avausviikonloppuna ja suurin osa Lindgreniä kuuntelevista on luonnollisesti Tapparan kannattajia.
– Tietenkin minun pitää muistuttaa, että peli on parasta paikan päällä. Mutta jos ei paikalle pääse niin pyrin välittämään tunnelman ja pelin niin hyvin kuin osaan. Pitää muistaa, että Tapparan ja muidenkin seurojen kannattajat ovat niin asiantuntevia, että he pistävät selostajan joka ilta testiin.
Tampereen Kiakkoradio on osa Pirmediat-konsernia. Myös Ylöjärven Uutiset kuuluu Pirmediat-konserniin.