Entä jos töpselistä ei tulisikaan sähköä? – Se tietäisi lähes kestämätöntä mukavuustason pudotusta

Satuin näkemään televisiosta pätkän, jossa talosta katkaistiin sähköt. Asukas halusi itse luopua verkkosähköstä kokonaan. Ehkä hän oli kyllästynyt suuriin siirtolaskuihin tai ehkä hän vain meni vihreässä aatteessa pidemmälle kuin useimmat. En tullut tietämään motiivia, mutta tehty valinta pani miettimään elämää ilman verkkovirtaa.

Suomessa ja samalla koko Pohjoismaissa sytytettiin ensimmäinen sähkövalaistus Finlaysonin tehtaan kutomosaliin Tampereella 15. maaliskuuta vuonna 1882. Siitä ponkaisi alkuun kehitys, joka jatkuu yhä.

Isoäitini, joka oli syntynyt kymmenkunta vuotta myöhemmin, ei koskaan oikein ymmärtänyt sähköä. Mummu eli yli puolet elämästään käyttäen ruuanlaittoon puuhellaa ja leivinuunia sekä valaisuun öljylamppuja ja kynttilöitä. Hän sanoi sähköstä, että kuinka se johto tyhjenee heti, kun sähkö katkeaa. Luulisi sinne edes vähän jäävän.

Nykymukavuuksiin tottuneelle yllättävä sähkötön tilanne voi olla haastava. Onhan niitä toki vielä kesämökkejä, joihin ei ole koskaan vedetty liittymäkaapelia. Mutta mukavuudettomalle mökille mennessään on jo asennoitunut sähköttömään olotilaan. Vaihtelun vuoksi saattaa tuntua romanttiselta keitellä kahvit ja puurot kaasulla tai puuhellalla valoisana kesäaamuna. Maakellarista on mukava hakea maidot ja leivänpäälliset. Valaisuun voi tarvittaessa käyttää vaikka kaasuvalaisimia.

Mutta entäs kun älypuhelimen akku tyhjenee? Se voi olla kynnyskysymys ainakin nuorison viihtymisen suhteen. No, mökille mennään yleensä autolla ja sen avulla voi ladata puhelimen akkua.
Mökkeily on kuitenkin poikkeustila, joka kestää vain jonkin aikaa ja jonka jälkeen voidaan taas palata normaalien mukavuuksien pariin. Saadaan pestyä kertyneet pyykit ja voidaan pitää kaikkia netti- ja mediahärpäkkeitä päällä, akkuihin riittää sähköä ja valoa piisaa.

Nykytekniikka mahdollistaa sähkölaitteiden käytön ilman valtakunnanverkon liittymää. Polttomoottorilla toimivia generaattoreita on hankittu moneen taloon sähkökatkosten varalle ja aurinkoenergiatekniikka on varsin kehittynyttä. Silti tuntuu aika hurjalta ajatukselta, että sähköt katkaistaisiin, mittari vietäisiin pois, eikä ovenpielen kytkimestä enää saisi valoja syttymään. Lisäksi generaattorista tai aurinkopaneeleista sähkönsä ottavan olisi hyvä osata muutakin kuin kääntää kytkintä.

Itse ajattelen, että sähkövirrasta luopuminen tietäisi lähes kestämätöntä mukavuustason pudotusta. Vaikka kaasu voikin korvata sähkön monessa asiassa, pesukone ei toimi sillä. Vaatteiden peseminen muulla konstilla kuin automaattipesukoneella tuntuisi viheliäiseltä. Paidanvaihtoväli varmaan venähtäisi.

Siis eletään toivossa ja otaksutaan, että verkossa riittää energiaa alati kasvavaan käyttöön. Olkiluoto 3, jonka piti alun perin valmistua 2009, tarvitaan tuotantoon. Se alkaa uusimman tiedon mukaan syöttää sähköä valtakunnanverkkoon lopulta ehkä ensi kesänä. Lisätuotantoa kaivataan, varsinkin, jos sähköautoilu lisääntyy ennustetusti.

ARMI SAARELA