Lantionpohjan ongelmien hoidolla ja hengitysharjoituksilla voi saada lisää laatua elämään – ”Tietyissä piireissä ajatellaan, että on hyvä treeni, kun vähän virtsa karkaa”

25.08.2021 16:02

– Voisin mennä Hämeenkadulle huutamaan, että ajatelkaa lantionpohjaa! Se ei ole tabu, huudahtaa lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Ulla Syrjälä.
Lantionpohjan- ja äitiysfysioterapeutti Ulla Syrjälä rohkaisee ihmisiä hoitamaan lantionpohjan ongelmia, sillä ne vaikuttavat monella tapaa elämänlaatuun.

Lantionpohjan ongelmat, kuten virtsankarkailu ja ylijännitystilat ovat yleisiä, mutta niihin ei aina osata tai kehdata hakea apua. Esimerkiksi virtsankarkailu urheiluharjoituksissa ei ole normaalia.

– Tietyissä piireissä ajatellaan, että on hyvä treeni, kun vähän virtsa karkaa. Sille on tehtävissä jotain. Samalla tavalla kuin treenataan hauista, myös lantionpohjan lihaksia treenataan. Miksi se unohtuu?

Virtsankarkailu ei ole miehillä yhtä yleistä kuin naisilla, joille se voi tulla ongelmaksi vaihdevuosien myötä limakalvojen ohetessa. Sen sijaan, että suuntaa markettiin ostamaan intiimisuojia, voi harjoitusten avulla päästä eroon kiusallisesta vaivasta.

Nuorilla synnyttämättömillä naisilla puolestaan vulvodynia aiheuttaa esimerkiksi yhdyntäkipuja, jotka puolestaan voivat vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti, että parisuhteen aloittaminen ja perheen perustaminen saattavat kokonaan jäädä.

– Vulvodyniasta ei paljon puhuta, eikä osata hakea apua. Se on mielestäni hyvin surullista, Syrjälä sanoo.

Muita syitä lantionpohjan ongelmiin ovat muun muassa jännitystiloja tuottavat endometrioosikivut, gynekologiset laskeumat ja ylijännitystilat, jotka voivat olla seurausta opituista tavoista kuten jatkuvasta vatsan ”sisään vetämisestä”.

– Ulosteen ja ilman karkailut ovat harvinaisempia ongelmia.

Syrjälä on havainnut, että lantionpohjan ongelmista saattaa olla vaikea puhua.

– Yksi syy, miksi lantionpohjan lihaksista on alettu puhua enemmän, on erkaumakuntoutus. Se on myös lantionpohjan fysioterapiaa. Fitness-urheilun myötä keskivartalon toiminnasta ja erkaumakuntoutuksesta tiedetään ehkä enemmän kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten.

Ylipaino ja vatsalihasten virheellinen harjoittaminen voivat aiheuttaa erkaumaa myös miehille.

Pitkäjänteistä treeniä

Lantionpohjan fysioterapiaan voi hakeutua joko lääkärin lähetteellä tai ottamalla suoraan yhteyttä fysioterapeuttiin. Syrjälä kertoo, että vastaanotolla keskustellaan aluksi asiakkaan tilanteesta. Monet hoidoista pystytään tekemään vaatteet päällä, vaikka osa toimenpiteistä tehdään mahdollisesti intiimialueilla.

Ulla Syrjälä hyödyntää hoidoissa myös Hoitava hengitys -menetelmää, joka perustuu nenän kautta hengittämiseen.

– Missään nimessä emme tee mitään, mitä toinen ei halua.

Vastaanotolla opetellaan tunnistamaan lantionseudun lihakset. Aluksi harjoitteet opetellaan tekemään selinmakuulla ja vähitellen ne otetaan mukaan arkisiin askareihin, joissa esimerkiksi virtsankarkailua esiintyy. Harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

– Harjoitteita tehdään päivittäin niin kauan kuin ongelmia on ja sen jälkeen ylläpitoharjoituksena kolme kertaa viikossa. Treenaamisen aloittaminen ei ole ikinä myöhäistä.

Syrjälä sanoo, että raskaana olevien kannattaa tehdä lantionpohjan harjoituksia muun muassa siksi, että synnytyksen ponnistusvaihe on tutkimusten mukaan nopeampi niillä, jotka ovat tehneet lantionpohjan lihasharjoituksia.

Hoitava hengitys

Lantionpohjan ongelmien kautta Syrjälä kiinnostui hengityksestä ja pallean toiminnasta sekä Hoitava hengitys -menetelmästä.

– Lantionpohja tarvitsee liikettä, ja sinne saadaan liikettä hengityksen kautta. Mitä paremmin pallea toimii, sitä paremmin lantionpohja toimii.
Jos pallea on kireä ja se liikkuu vain vähän, ongelmat johtuvat lantionpohjaan saakka.

Myös työnohjaaja, psyykkinen valmentaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja Mia Kajosmäki käyttää Hoitavaa hengitys -menetelmää työssään.

– Nykypäivän (työ)elämä on hektistä ja stressaavaa kaikkine aikatauluineen. Omassa työssäni pyrin tukemaan ihmisiä jaksamaan työssään paremmin sekä löytämään itsestään tiedostamattomia voimavaroja, hän kertoo.

– Mielemme ja kehomme ovat yhteydessä, ja hengitys toimii niiden välisenä linkkinä. Kun mieli kiihtyy, myös hengitys kiihtyy. Kun kehossamme on häiriöitä, se myös vaikuttaa hengitykseemme. Voimme hyödyntää hengityksen tahdonalaista säätelyä ja rauhoittamalla kiihtyneen hengityksen voimme rauhoittaa mielemme. Hoitava hengitys -harjoituksilla saadaan sekä keho että mieli rauhoittumaan ja stressihormonien eritys vähenemään.

Koulutettu hieroja, voice massage -hieroja ja refleksologi Tiina Mänty hyödyntää Hoitava hengitys -oppeja voice massage -hieronnan yhteydessä ja erillisinä lyhytkursseina ja yksilöohjauksena vastaanotolla.

– Ääni on hengityksen jatke, ja näin hengityksen merkitys on suuri äänen tuotossa. Jos hengitys on pinnallista eikä kulje vapaasti, syntyy helposti kireyksiä kurkunpäähän ja äänen tuoton lihaksiin eikä ääni tahdo kestää.

– Hoitavassa hengityksessä lyhyesti ideologia on se, että normaalisti moni meistä liikahengittää, josta aiheutuu happivaje ja hengenahdistusta. Hengitysharjoituksilla korjataan liikahengitystilaa ja parannetaan hengityskaasujen tasapainoa, Mänty kertoo.

Monet saavat Hoitava hengitys -ohjauksesta apua esimerkiksi nukkumiseen sekä uniapnea-oireisiin ja kuorsaamiseen.