Korona-aikana yleistynyt etäily näkyy jo lihas- ja nivelongelmina – monesta asiasta lipsutaan

18.08.2021 16:04

Ylöjärvellä vastaanottoa pitävä ortopedinen osteopaatti Veli-Pekka Poikonen saa huhkia pitkiä työpäiviä eikä tämä suuntaus käänny kovin nopeasti.

– Niska- ja hartiaseudun vaivat ovat lisääntyneet selvästi. Akuuttitapauksia tulee jatkuvasti enemmän, Poikonen luonnehtii.

– Vastuu työergonomiasta on firmoilla myös etätöissä, kokenut osteopaatti Veli-Pekka Poikonen muistuttaa.

Monen etätyöntekijän niskalihakset menevät juntturaan, kun tietokoneen näyttöä tuijotetaan alaspäin. Samaa ongelmaa potevat myös kännykkää jopa liikenteessä räpläävät nuoret. Lihasten lisäksi koville joutuu koko kaularanka.

–Tyypillisiä oireita ovat huimauskohtaukset, päänsäryt ja käsien puutumiset. Myös lapaluiden väli on monella ihan romuna, Poikonen listaa.
Hänen mukaansa pääsyytä näihin ongelmavyyhteihin ei tarvitse pitkään miettiä.

– Etätyöntekijöiden työpisteen ergonomia on monesti ihan päin honkia. Näyttö on liian matalalla ja työtaso liian korkealla. Tai sitten nostetaan läppäri mitä ihmeellisimpiin asentoihin.

– Ergonomia-asiat pitäisi ehdottomasti saada kuntoon. Jos kerran firmat edellyttävät kotona työskentelyä, sinne on myös saatava kunnollinen työpiste, Poikonen jyrähtää.

”Ongelmat usein tunneperäisiä”

Paljon käytetty fraasi ”ihminen on psykofyysinen kokonaisuus” pätee Veli-Pekka Poikosen mukaan erittäin hyvin myös etätyöläisten tyypillisimpiin ongelmiin:

– Hyvin moni reagoi voimakkaisiin tunteisiin, kuten stressiin, kallonpohjan lihaksillaan, joiden kireystilat heijastelevat paitsi päänsärkyinä myös selkäongelmina.

– Myös lavan alueen lihasongelmat ovat usein tunneperäisiä, samoin varsinkin nuorilla kovasti yleistyneet purentalihasten kireydet. Kun pelataan aamuyöhön saakka tietokoneella, niin mieli kuin kroppakin käyvät jatkuvasti ylikierroksilla.

Käynti hierojalla auttaa yleensä akuuttiin niska- tai hartiavaivaan, mutta vaivojen syy kannattaa selvittää. (Kuva: Pixabay)

Poikonen miettii, että etätyöläisen on normaalia vaikeampi rentoutua, kun työpaikalta ei lähdetäkään päivän päätteeksi pois. Työajat lipsahtavat helposti epäsäännöllisiksi, eikä jatkuva sähköpostin ja somen vahtaaminen ainakaan helpota stressiä.

Liikunta olisi oiva ennaltaehkäisevä ja usein hoitavakin lääke, mutta Poikonen ei oikein usko siihenkään väitteeseen, että ihmiset olisivat ruvenneet korona-aikaan harrastamaan enemmän liikuntaa.

– Kovasti näyttävät paino-ongelmatkin lisääntyneen, vaikka koskaan en niistä asiakkailleni huomautakaan.

– Tilaisuus tekee varkaan siinäkin mielessä, että kotona työskennellessä on helppo syödä päivän mittaan liian paljon. Alkoholin käyttö saattaa myös monella lisääntyä, kun ei aamulla tarvitse lähteä työpaikalle, Poikonen arvioi.

Alaselkävaivat ovat vähentyneet

Raumalaislähtöinen Veli-Pekka Poikonen on pitänyt vastaanottoa Pirkanmaalla jo 40 vuotta. Hänen asiakaskuntansa on sinä aikana vaihtunut sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta myös profiililtaan.

– Vielä 20–30 vuotta sitten asiakkaillani oli paljon alaselkävaivoja, koska fyysistä työtä tehtiin selvästi enemmän kuin nyt.

– Paitsi yläselkäongelmat myös erilaiset käsiongelmat ovat yleistyneet. Porukoilla on niin pirusti tenniskyynärpäitä, mikä johtuu runsaasta tietokonehiiren käytöstä.

Entistä suurempi osa asiakkaista on myös ylipainoisia, mutta Poikonen ei vetäisi suoraviivaista linjaa ylipainon ja selkäongelmien välille.

– Vatsalihasten kunnossa pitäminen on tärkeää, ja ne voivat olla lihavallakin vahvat. Myös langanlaihoilla ihmisillä on selkävaivoja, jotka sitä paitsi usein alkavat, kun laihdutetaan paljon.

– Samanlainen ilmiö on havaittavissa myös synnyttäneillä naisilla. Raskaus muokkaa kehon rakennetta, ja synnytyksen jälkeen olisikin huolehdittava lihaskunnosta.

Poikonen tunnetaan intohimoisena jääkiekkomiehenä, joka viihtyy säännöllisesti höntsyjäillä, mutta hän hoitaa kuntoaan – ja samalla mieltään – muutaman muunkin lajin parissa.

– Nyt olen löytänyt melonnan, mikä tekee niin hyvää hartianseudulle ja olkapäille. Kun otetta melaan vaihtelee, rintarangan saa aukeamaan monipuolisesti. Ja mikäpä on hienompaa kuin meloa tyynellä iltajärvellä, jonne kuuluu korkeintaan linnunlaulu.