Tarjolla voimailukoulu: Nostaminen on tekniikkalaji ja oikea tapa kannattaa opetella nuorena

12.08.2021 16:03

Voimailun lajitekniikat oppii parhaiten nuorena. Nyt ne on mahdollista opetella Ryhdin voimailukoulussa.
Voimailukoulussa opitaan oikeat suoritustekniikat. Edessä valakyykyssä Anni Laitinen ja Kristian Rauniolahti. Takarivissä voimailukoulun ohjaajat Anni Vähäkoski ja Mika Laitinen.

Ylöjärven urheilutalolla starttaa 1. syyskuuta Ylöjärven Ryhdin järjestämä nuorten voimailukoulu. Voimailukoulussa osallistujat tutustuvat perinteisten voimailulajien, painonnoston ja voimanoston, saloihin. Syyskaudella käydään läpi painonnoston ja kevätpuolella voimanoston tekniikoita ja harjoitteita.

Voimailukoulu on suunnattu kaikille noin 12–17-vuotiaille voimailusta kiinnostuneille tytöille ja pojille. Ryhmä kokoontuu kahdesti viikossa. Aiempaa urheilutaustaa ei tarvitse olla. Oikeat ja turvalliset lajitekniikat opetellaan aivan perusteista lähtien. Samalla kun voimailukoulu tarjoaa mahdollisuuden oppia kahden voimailulajin taitajaksi, se soveltuu myös muiden lajien harrastajille.

– Painonnoston harjoitteet kohdistuvat yleensä koko vartaloon ja niissä useat eri lihasryhmät tekevät työtä, joten ne ovat monipuolisia eri lajeja, esimerkiksi jääkiekkoa tai palloilulajeja ajatellen, voimailukoulun ohjaaja Juha Vähäkoski sanoo.

– Esimerkiksi rinnallevedot ja jalkakyykyt kuuluvat jokaisen tavoitteellisesti harjoittelevan yleisurheilun heittäjän, hyppääjän ja pikajuoksijan treeniohjelmaan. Nostamalla oikealla tekniikalla vältytään näissäkin lajeissa tarpeettomilta vammoilta, Vähäkoski lisää.

Tekniikat oppii nuorena

– Painonnosto on tekniikkalaji, joka vaatii voiman lisäksi nopeutta, liikkuvuutta ja ketteryyttä. Nämä ominaisuudet kehittyvät parhaiten nuorella iällä. Oikeat nostotekniikat kannattaa opetella ennen murrosikää lajista riippumatta, Vähäkoski sanoo.

Vähäkoski toteaa, että lasten fyysisessä kehityksessä on herkkyyskausia, jolloin eri ominaisuudet kehittyvät parhaiten. Liikkuvuus, ketteryys ja lajitaidot kehittyvät parhaiten nuorena, ja liikkuvuusharjoittelu kannattaa aloittaa jo ennen kymmenen vuoden ikää.

– Murrosikään liittyvä nopea kasvupyrähdys heikentää kehonhallintaa ja motorisia taitoja väliaikaisesti. Painonnoston tekniikat on helpompi oppia ennen sitä. Voima puolestaan tarttuu parhaiten yksilöstä riippuen noin 15–18 -vuotiaan nuoren vartaloon. On hyvä opetella tekniikat kuntoon ennen kuin aloitetaan harjoittelu raskaiden rautojen parissa, Vähäkoski sanoo.

Voimailukoulun peruskurssilla syys-joulukuussa opitaan tempauksen ja työnnön sekä kyykkyjen tekniikat. Harjoittelu aloitetaan jumppakepeillä ja kehittymisen myötä siirrytään kevyisiin tankoihin ja levypainoihin.

Koulutetut ohjaajat

Voimailukoulun ohjaajat Mika Laitinen, Heli Mikkonen, Anni Vähäkoski ja Juha Vähäkoski ovat kouluttautuneet Suomen painonnostoliiton ohjaajakoulutuksissa.

Sisarukset Anni ja Antti Vähäkosken harjoitusrutiineihin kuuluvat painonnostoliikkeet.

Laitinen on painonnoston tuore mastersien Suomen mestari ja SE-tempaaja, Mikkonen on kilpaillut painonnostossa ja voimanostossa, Anni Vähäkoski yleisurheilee SM-tasolla ja oppi painonnostotekniikat 12-vuotiaana ja Juha Vähäkoskella on kokemusta painonnostosta useilta vuosikymmeniltä sekä ohjaajana että SM- ja PM-tason kilpailijana.

Keväällä voimanostoa

Tammikuussa 2022 aloitetaan jatkokurssi, jolla opitaan voimanostolajien eli jalkakyykyn, penkkipunnerruksen ja maastavedon tekniikat. Voimanostolla on Ryhdissä vuosikymmenten perinteet ja lajiohjauksesta vastaavat kokeneet kilpailu- ja ohjaustaustaa omaavat voimailijat.

– Molemmat kurssit huipentuvat harjoituskilpailuun, jossa mennään kuitenkin tekniikka edellä. Voimailukoulun jälkeen nuorilla on mahdollisuus siirtyä harjoittelemaan iästä ja valmiuksista riippuen joko omatoimisesti tai ohjatusti seuratoiminnan parissa, Vähäkoski sanoo.

Kristian Rauniolahti näyttää, että aluksi liikkeitä opetellaan tekemään jumppakepin avulla.

Ylöjärven Ryhti on saanut voimailukoulun järjestämiseen opetus- ja kulttuuriministeriön seuratoiminnan kehittämistukea. Sen avulla on koulutettu ohjaajia, maksetaan salivuokria ja hankitaan välineitä.

Kurssimaksu on 90 euroa sekä syys- että kevätkaudella. Kehittämistuen turvin voidaan tukea taloudellisesti sellaisten lasten ja nuorten voimailuharrastusta, joiden perheillä on taloudellisia haasteita.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen voimailukouluun osoitteessa: ylojarvenryhti.fi/voimailu/voimailukoulu

Paikkoja on 20:lle ensimmäiselle ilmoittautujalle.