Ryhtiläiset venyivät nuorten voimanoston SM-kisassa Sotkamossa – ennätykset paukkuivat

Kahteen kertaan koronaepidemian takia siirretyt nuorten klassisen voimanoston SM-kisat päästiin lopulta järjestämään Sotkamossa 7.-8. elokuuta.
Antti Vähäkoski teki penkkipunnerruksessa tuloksen 90 kiloa. (Kuva: Juha Vähäkoski)

Ylöjärven Ryhdin nuorista Sotkamoon matkustivat 14-vuotiaiden sarjassa nostava Antti Vähäkoski ja 18-vuotiaissa nostava Toni Mäkinen. Molemmat pojat olivat ensimmäistä kertaa voimanoston SM-kisoissa, ja Mäkinen ensimmäistä kertaa voimanostokisoissa ylipäätään.

Sekä Vähäkosken että Mäkisen kisa osui jälkimmäiseen kisapäivään. Ensin lavalle pääsi Vähäkoski, joka nostaa ikäluokkansa alle 93 kilon sarjassa. Vähäkoski teki kisassa tarkkaa työtä, kun kaikki yhdeksän nostoa hyväksyttiin 3-0.

Vähäkoski kyykkäsi 150 kiloa, nosti penkistä 90 kiloa ja maasta 150 kiloa. Yhteistulos oli 390 kiloa, mikä on 87,5 kiloa vajaa vuosi sitten tehtyä ennätystä parempi. Kotiin Ylöjärvelle matkasi tyytyväisen nuoren mukana kultamitali.

– Ihan hyvin se meni vaikka vähän jäi 400 kilon tavoitteesta, kultamitalisti totesi.

Vähäkosken valmentajana toimii hänen isänsä Juha Vähäkoski, joka oli kisassa mukana huoltajana.

– Antti oli vahvassa kunnossa. Kyykyssä ja maastanostossa hän ei treeneissä edes kokeillut 150 kiloa, ja nosti ne kisassa onnistuneesti. Antti on kuukauden sisällä voittanut kaksi Suomenmestaruutta, kahdessa eri voimailulajissa. Nyt voi taas treenata rauhassa hauiskääntöä ja keskittyä treenaamiseen, kun tärkeimmät kisat on kisattu, Juha Vähäkoski sanoi.

Toni Mäkinen ei koronan vuoksi ole päässyt harjoittelemaan kilpailemista seuran omissa kisoissa lukuun ottamatta junioreiden epävirallista harjoituskisaa alkuvuodesta. Mäkistä valmentavat Ryhdin Juha ja Minna Ristolainen. Kisassa Mäkisen huoltajana toimi Vappu Kopra.

Mäkisen kisa alkoi vahvasti, kun hän kyykkäsi kolmannessa suorituksessaan 175 kiloa. Penkkipunnerruksessa Mäkisen tulos oli 110 kiloa, kun 117,5 kiloa jäi kolmannella nostolla harmittavasti ojennusta vaille valmiiksi.

Maastanosto teki Mäkisen kisasta jännitysnäytelmän. Jalkakyykyssä oli tullut reilusti kaulaa mitalisijoihin. Kisan kuuluttaja jo onnitteli lopulta neljänneksi jäänyttä kilpailijaa pronssista, mutta huoltajana toiminut Kopra vei muutoslapun Mäkisen viimeistä nostoa varten, ja totesi kisatoimitsijoille, että ei vielä kannattaisi mitaleita jakaa.

Viimeiseen nostoon Mäkiselle lastattiin pronssiin vaadittava 230 kiloa. Jo treeneissä varsinaiseksi sisupussiksi todettu Mäkinen teki sen, mitä pronssiin vaadittiin, vaikka aiemmin treeneissä kovin maastanostorauta on ollut 210 kiloa.

Toni Mäkinen (vas.) ja Antti Vähäkoski tutustuivat kisapaikkaan ja lämmittelytiloihin ennen varsinaista kilpailua. (Kuva: Juha Vähäkoski)

Maasta nousi 230 kiloa rautaa ja Mäkinen sai ensimmäisessä voimanostokisassaan kaulaansa SM-pronssin yhteistuloksella 515 kiloa.

– Toni on erittäin potentiaalinen nuori ja hyvä kisanostaja. Kisassa Toni oli todellinen musta hevonen, keskittyi kisaan eikä edes hätkähtänyt sitä, kun kolmanneksi povattu kilpailija kätteli hänet kesken viimeisen nostokierroksen varmana pronssisijastaan. Pronssinostoon Toni tarvitsi huoltajan rohkaisua mutta totesi kisan jälkeen, että hylätty kolmas nosto penkkipunnerruksessa ei enää harmita, kun pääsi vetämään 230 kiloa, Kopra kertoo kisan kulusta.

Mäkinen oli itsekin tyytyväinen kisaansa.

– Oli kiva ensimmäiseksi kisaksi vaikka vähän pihalla olin asioista. Oli hauskoja vastoinkäymisiä ja voi olla iloinen kun se penkin vika nosto ei onnistunut. Muuten ei olisi tarvinnut vetää heittämällä uutta ennätystä. Hyvä että tarvi, pohtii pronssimitalimies Mäkinen kisa-asetelmista.

Valmistautuminen kisaan ei ollut koronasta johtuen helppoa. Kisa siirtyi ensin tammikuulta toukokuulle, ja vielä edelleen elokuulle. Urheilutalon punttisali oli viime vuoden joulukuusta alkaen välillä kokonaan kiinni, välillä junioreille oli oma suljettu ja osallistujamäärältään rajattu vuoro 3-4 kertaa viikossa.

Sulkuaikoina nuoret treenasivat autotallissa ja olohuoneessa lähinnä pääliikkeitä eli jalkakyykkyä, penkkipunnerrusta ja maastanostoa. Punttisalilla junioreiden omilla vuoroilla Vähäkosken ja Mäkisen kanssa treenasivat nuorista Sisu Nissilä ja Marko Raivisto.

Aikuisista Juha Vähäkoski, Ismo Raivisto ja Päivi Ristolainen toimivat nuorten avustajina, ja Ari Myllyniemi tuomarina valmensi poikia kisatilanteeseen. Kun treeneissä liikutellaan isoja painoja esimerkiksi jalkakyykyssä, tarvitaan myös aikuisia varmistamaan suorituksen turvallisuutta. Nuorten kisakokemuksen hankkiminen seuran omissa kisoissa on jäänyt koronan vuoksi normaalia vähäisemmäksi, joten kisasuoritusten merkkejä ja muita kisaan liittyviä kuvioita on harjoiteltu salilla treenien yhteydessä.

 

Lue lisää

  1. Ajankohtaista
    31.10.2024. 15:15

    Tilaajille

  2. Urheilu
    16.09.2024. 17:00

    Tilaajille

  3. Uutiset
    09.09.2024. 17:00

    Tilaajille