Harrastukset ovat henkireikä. Viheliäinen korona on rajoittanut moneen kertaan harrastamista. Kärsijöinä ovat olleet kaikki.
SOS-Lapsikylä tiedotti keväällä, että harrastustukea saaneissa perheissä monet vanhemmat kertovat harrastusten tauolle jäämisen vaikuttaneen muun muassa lapsen mielialaan ja koulumenestykseen. Poikkeusaika on lisännyt kitkaa muutenkin kuluttavaan arkeen ja vaikuttanut muun muassa lasten ja nuorten koulumenestykseen, kun lapset ja nuoret eivät ole päässeet purkamaan energiaa itselleen tärkeän harrastuksen parissa.
Eikä harrastusten tauolle jääminen ole tuntunut helpolta myöskään aikuisista. Rakas sarrastus on monelle keino purkaa stressiä ja kun tuo keino viedään pois, alkavat ongelmat kasaantua.
Keväällä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä avatiin lasten ja nuorten harrastustiloja vastoin hallituksen, alueen sairaanhoitopiirin ja THL:n näkemystä. Jo tuolloin todettiin, että lasten harrastukset eivät ole olleet merkittävä koronatartuntojen lähde alueilla, joissa harrastukset ovat jatkuneet pahassa epidemiatilanteessakin.
Koulujen alettua, myös monet syksyn ja talven ryhmäharrastuksen starttaavat. Sisäpalloilut, voimistelut, tanssit, musiikkikerhot ja lukuisat muut harrastukset pääsevät taas vauhtiin. Se on riemullista.
Tilannne voi toki muuttua nopeasti ja montaa varmasti mietityttää viime aikoina kasvaneet koronatartuntamäärät. Täytyy toivoa, että tautitilanne ei heikkene enää niin pahaksi, että harrastamista pitäisi alkaa rajoittaa uudelleen. Tämäkin on yksi hyvä syy mennä ottamaan rokote ja onneksi valtaosa meistä rokotteen käsivarteensa haluaakin.