Ylöjärveläisnuorille upeasti kuusi SM-mitalia Hyvinkäältä – Uuttera hallitsi, Harjunmaa yllätti, Lento hyppäsi kohti Ruotsi-ottelua

Ylöjärveläiset saalistivat peräti kuusi mitalia 16- ja 17-vuotiaiden SM-yleisurheilukisoista Hyvinkäältä viime viikonvaihteessa. Joukossa oli sekä ”varmoina” pidettyjä että yllätysmitaleita.
Konsta Uuttera hallitsi ennakkosuosikkina 800 metrin taktiikkapelin SM-radalla.

Mestaruuden toi odotetusti 16-vuotiaiden 800 metriltä Tampereen Pyrinnön mutalalainen Konsta Uuttera, jonka loppusuoran kiri puri lauantaina myös Alavieskan Virin Kristian Hautakoskeen. Uutteran aika oli 2.02,39 ja Hautakosken 2.03,28.

– Ensimmäinen kierros oli tosi hidas, noin 64 sekuntia, ja odottelin kaikessa rauhassa iskun paikkaa. Kiri irtosi helposti, Uuttera kertasi.

Hän ilmoittautui 800 ja 1 500 metrille siinä uskossa, ettei perjantaina juostu 400 metriä sopisi ohjelmaan. Olisi sopinut, sillä 800 metrillä ei tarvittu alkueriä, mutta hyvä mitalimahdollisuus meni ohi.

Sunnuntaina Uutteran vauhtikestävyys ei aivan riittänyt mitaleille 1 500 metrillä. Tuloksena oli viides sija ajalla 4.13,33, josta jäi pronssiin eroa 2,45 sekuntia.

– Vauhti tuntui viimeisen kierroksen takasuorallakin hitaalta kasiin verrattuna, mutta en vain päässyt kovempaa. Turha näitä on enää harmitella, sillä kaikkeni annoin tonnivitosellakin. Oksensin ensimmäistä kertaa SM-kilpailujen maalissa, Konsta naurahti.

Nyt jännätään, valitaanko viime kesänäkin vuosikertansa 800 metriä voittanut 17-vuotiaiden Ruotsi-otteluun. Konstan ennätys 1.55,73 on ikäluokan tilastokärki, ja pitkän viestin joukkueeseenkin on mahdollisuuksia.

Lennolle tuplat, Harjunpäälle pommihopea

Kolmiloikkahopea vienee Sanni Lennon 17-vuotiaiden Ruotsi-otteluun loppukesästä.

Pyrinnön Sanni Lento venytti lauantaina 17-vuotiaiden finaalissa 527, joka riitti pronssiin. Hopeatyttö, Borgå Akilleksen Gisela Bergström oli vain kolmen sentin päässä.

– Hypyt eivät olleet kovin onnistuneita, mutta ensimmäinen pituusmitali kelpasi sadekilpailusta, Lento myönsi.

Sunnuntaina Lento taisteli taas sateessa rajusti kolmiloikkamestaruudesta, mutta jäi niukasti hopealle. Joensuun Katajan Siiri Nyyssönen ponnisti kolmannellaan 12,02, ja Lenton viimeisen kierroksen vastaus tuotti ennätystuloksen 12,09.

– Yllättävän hyvin kulki loikka, vaikka jalat tuntuivat olevan aivan jumissa. Maaotteluun tämän pitäisi riittää, ja Kalevan kisoissakin loikkaan, jos niihin pääsen, Lento mietti.

Pikkusisko Oona Lento hyppäsi nuoremman ikäluokan pituuskarsinnassa ennätyksensä 501 sijoittuen 14:nneksi ja juoksi 100 metrin aitojen alkuerissä ajan 15,05, joka riitti yhteistuloksien 11. sijaan.

Haavistolaisen Eelis Harjunmaan 16-vuotiaiden kolmiloikkahopea tuloksella 13,04 oli yllätyspaukku, sillä Harjunmaa lähti kilpailuun tilastoyhdeksikkönä ennätyksenään 12,17. Myötätuulessa oli tosin mennyt 12,54.

Eelis Harjunpään kolmiloikkapronssi oli ylöjärveläismitaleista yllättävin.

Pyrintöä edustava Harjunmaa aloitti tasan 13 metrin myötätuulihypyllä, ja seuraavalla kierroksella seurakaveri Santeri Haapamäki rojautti voittoloikan 13,28:ään. Harjunmaan pisin hyppy syntyi kolmoskiekalla sallitussa tuulessa.

– Kun sanoivat eka hypyn tuloksen, ajattelin, että mittasivatkohan väärältä viivalta! Oli helppo jatkaa kilpailua sen jälkeen, Harjunmaa myhäili.

– Vielä 6–7 viikkoa sitten en tiennyt kolmiloikasta yhtään mitään, sillä olin kasin juoksija. Sitten Pyrinnöltä puuttui seuracupissa loikkaedustaja, ja minä lähdin kokeilemaan, hän taustoitti.

Mäkinen ja Kujanpää pronssille

Ylöjärven Urheilijoiden kurulaisen Miro Mäkisen pokeripeli 16-vuotiaiden matkavalinnoissa osui kohdalleen. Mäkinen jätti perjantaina satasen juoksematta ja taisteli 400 metriltä pronssia ajalla 53,08 jääden kymmenyksen ennätyksestään.

– Takasuoralla puhalsi aikamoinen vastatuuli, mutta alusta asti painelin täysillä, ja onnistunut juoksu siitä tuli, Mäkinen arvioi.

Pyrinnön Antti Sainio kiiti ylivoimaiseksi ykköseksi ajalla 51,43, mutta Espoon Tapioiden Waltteri Koenkytö pinnisti hopealle vain 0,20 sekuntia Mäkisen edellä. Mitali jäi 0,37 sekunnin päähän sunnuntain 200 metrillä, jolla Mäkinen juoksi navakassa vastatuulessa nelossijalle ajalla 23,28.

– Kakkosen alkuerässä kaarre tuli vielä rennosti, mutta finaalissa painoi jo nelonen. Pohkeessa ja akillesjänteessäkin rupesi rasitus tuntumaan, Mäkinen myönsi.

Hänellä on nyt SM-pronssi kolmelta kesältä peräkkäin, mutta aiemmat mitalit ovat tulleet 100 metriltä.

Vuorentaustalainen Iida Kujanpää putosi tyttöjen koripallomaajoukkueen EM-ryhmästä ”sopivasti” SM-kilpailujen alla. Hyvinkäältä tuli seiväspronssi ja pika-aitojen viitossija 16-vuotiaissa.

Lauantaina Kujanpää aitoi alkuerissä hienon ajan 14,34, mutta tuulta oli peräti 4,2 sekuntimetriä. Finaalissa se puhalsi 3,1 metriä siivittäen Iidan aikaan 14,45. Pronssiin jäi 0,22 sekunnin ero.

Sunnuntaina hypättiin seivästä sateessa, ja Kujanpää väänsi 340:stä yli viimeisellään. Sitä edelliset korkeudet olivat menneet ensimmäisellä, mikä ratkaisi mitalin hänelle.

– Kova venyminen Iidalta. Takana oli kaksi seipään lajiharjoitusta ja kaksi limbokilpaa. Hänellä on myös ollut vaivoja säärissä, alaselässä, nilkassa ja olkapäässä, valmentajaisä Hannu Kujanpää valotti.