YPA – pesisbuumia Ylöjärvellä

Kansallispeli pesäpallon suosio on lähtenyt Ylöjärvellä ennennäkemättömään nousuun, kun Koulupuiston kenttä täyttyy illasta toiseen innokkaista harrastajista. Pitkästä aikaa myös naisilla on aluesarjajoukkue.
YPA:n Jasmin Ahonen spurttaa kotipesälle.(Kuva: Sanna Hillberg)

– Luulen, että suurin syy, miksi on tullut näin paljon uutta pesäpallokansaa, on korona-aika, kun kukaan ei ole päässyt liikkumaan talven aikana. Olemme pitäneet myös mekkalaa somessa ja joka kanavalle tuutanneet mainosta ja markkinointia. Olemme tosi tyytyväisiä, analysoi YPA:n pesäpallojaoston puheenjohtaja Marjo Nieminen pesishuuman rantautumista Ylöjärvelle.

Harrastajamäärät ovat moninkertaistuneet viime kesästä ja joukkueita on yhteensä seitsemän, kun niitä viime vuonna oli kolme. Uusia ovat E-tyttöjen, G- ja F-junioreiden sekä naisten aluesarjan joukkueet. Nieminen laskee höntsypesiksessä olevan 70 ja pesiskoulussa nelisenkymmentä osallistujaa.

Myös valmentajia, huoltajia, joukkueenjohtajia ja muita vapaaehtoisia on ilmoittautunut mukaan toimintaan aallonpohjavuosien jälkeen.

– Olen hyvinkin ylpeä meidän suorittamisesta tällä hetkellä, Nieminen iloitsee.

Hän tietää mistä puhuu, sillä on ollut mukana ylöjärveläisessä pesäpallossa jo 40 vuotta. Laji on pitänyt otteessaan muun muassa siksi, että se on yksilölaji joukkuelajin sisällä. 

– Jos et osu palloon, niin joukkue ei voi tehdä eteesi mitään. 

Koulupuiston kentän katsomossa ja laidoilla oli mukava määrä katsojia naisten kotipelissä 14.7. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tukea junioritoimintaan

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukirahan ansiosta YPA pystyy kehittämään ja kasvattamaan  junioripesäpallon harrastustoimintaa. Osallistumismaksut pesisliikkariin ja -kouluun kyetään pitämään matalina, ja seura on hankkinut pesäpallovälineitä, joita osallistujat voivat lainata harjoituksissa.

Palloa lyödään Koulupuiston kentällä lähes päivittäin. Loppukaudella on harjoitus- ja pelitoiminnan lisäksi tulossa on JunnuSuper-turnaus 8.8., johon on ilmoittautunut 15 joukkuetta, starttipesisturnaus 15.8. sekä syyskuussa alkava pesisliikkari. Lisäksi suunnitteilla on lasten ja aikuisten yhteinen höntsytapahtuma sekä firmaliigan viikonlopputapahtuma. 

Kenttätilasta alkaakin olla Ylöjärvellä pulaa. Miesten maakuntasarjan joukkueen kotiottelut pelataan edelleen Hämeenkyrössä, sillä äskettäin uusittu Koulupuiston kenttä ei täytä turva- ja pituusvaatimuksia. YPAlaiset odottavat tähän helpotusta, kunhan Siltatielle suunnitellun koulun yhteyteen rakennetaan uusi kenttä. 

– Sitten pystymme toimimaan enemmän ja ottamaan Ylöjärvellekin pesäpalloleiriä, kun nekin toiminnat ovat olleet jokusen vuoden tauolla, Nieminen pohtii.

Kapteenit Mari Ala-Keskinen ja Elina Helenius hutunkeitossa. Keskellä pelituomari Matti Suohalme.
(Kuva: Sanna Hillberg)

Naiset aluesarjassa

Pitkästä aikaa koossa on myös naisten joukkue. Se pelaa Läntisen aluesarjan lounaislohkossa kolmen muun joukkueen lisäksi. Ensi kesälle on asetettu tavoitteeksi pelata maakuntasarjassa. Torstaina 14.7. joukkue isännöi kauden ensimmäisen kotiottelunsa Hämeenkyrön Räpsää vastaan Koulupuiston kentällä. Varsin helteisissä olosuhteissa käyty peli päättyi YPA:n murskavoittoon 2–0.

Ottelun tauolla joukkueen kapteeni Mari Ala-Keskinen kertoi, ettei muista aiemmin pelanneensa yhtä kuumassa kelissä. Lämpömittari näytti noin +30 astetta auringon porottaessa kentälle pilvettömältä taivaalta. 

– On mahtavaa päästä pelaamaan pitkästä aikaa. Huomaa, että tässä helteessä juokseminen ja lyöminen ottaa koville.

Ala-Keskinen, jonka ylöjärveläinen pesäpalloväki muistaa tyttönimellä Mustasilta, laskeskeli, että edellisestä sarjapelistä YPA:n paidassa on parisenkymmentä vuotta.

– Vähän matkan varrella olen höntsäillyt, mutta nyt sitten taas pitkästä aikaa sarjassa, hän kertoi.

PA löi Hämeenkyrön Räpsän lukemin 2–0. (Kuva: Sanna Hillberg)

Päämääränä voitto

Joukkueessa on Ala-Keskisen tavoin aiemmin YPA:ssa suomensarjaa pelanneita. Uusia pelaajia löytyi seuran verkkosivuilla olleen ilmoituksen avulla. Yhteistreenejä on pari kertaa viikossa ja tämän päälle tulevat ottelut. 

– Joukkuehenki löytyi tosi hyvin, vaikka emme tunteneet entuudestaan ja olemme eri ikäluokan ihmisiäkin. Olemme viettäneet vähän aikaa yhdessä treenien jälkeen ja jutelleet ja tutustuneet.

– Olemme kunnolla joukkue jo tässä vaiheessa. On hyvä meininki ja on hyvä nähdä, että kaikki tsemppaavat kaikkia. Olen todella ylpeä tästä porukasta, kuinka hienosti olemme saaneet tiimin kasaan. Yhteinen päämäärä on saada voitto kotiin.

 YPA onkin voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan 2–0.

– Uskon, että mikään joukkue ei ole ylivoimainen. Kaikki ovat kehityskelpoisia ja osalla on enemmän pelihistoriaa. Kaikki ovat kovia vastuksia, yhtään ei saa löysätä, Ala-Keskinen sanoi.

Kapteeni iloitsi myös kentän laidalta tulevasta kannustuksesta.

– Hieno nähdä, miten paljon tänne on tullut katsojia, hän sanoi tyytyväisenä.

Lounaislohkossa pelaavat YPA:n lisäksi Hämeenkyrön Räpsä, Sastamalan Kumuri ja Ulvilan Pesä-Veikot. Loput kotiottelut pelataan Koulupuiston kentällä 4.8. ja 20.8. klo 18 alkaen.

Kapteeni Mari Ala-Keskinen kiittelee joukkueen hyvää yhteishenkeä. Kuvassa oikealla pelinjohtaja Pertti Leppänen. (Kuva: Sanna Hillberg)