Tuoreelle mökkeilijälle kesäkodin huoltotarpeet voivat tulla yllätyksenä – Apuun voi kutsua mökkitalkkarin: ”Asiakkaita, jotka haluavat tulla mökille kuin valmiiseen pöytään, on aina vain enemmän”

Kuten mitä tahansa materiaa kesämökkiäkin pitää osata käyttää ja huoltaa oikein. Jos huoltohommat eivät lyhyen kesäloman aikana maistu, ne voi ulkoistaa mökkitalkkarille.
Jukka-Pekka Vilén kertoo, että mökkitalkkarin hommiin kuuluu usein puiden karsimista. Jos karsiminen ei riitä avaamaan maisemaa, puita myös kaadetaan ja pätkitään polttopuiksi.

Tuttava hankki ensimmäistä kertaa eläessään kesämökin. Ensimmäisten päivien jälkeen hän taivasteli, että mikä loma se tämä tämmöinen on, kun mökillä oli toistaiseksi vain siivottu sisällä ja ulkona, putsattu kattoa ja rännejä, kannettu tavaroita, vettä ja puita, korjattu laituria ja pesty venettä. Joka ilta lomalainen oli jo kahdeksan aikaan kaatunut rättiväsyneenä sänkyyn – saunasidukatkin olivat kuulemma jääneet juomatta.

Tuoreelle mökkeilijälle kesäkodin huoltotarpeet voivat tulla yllätyksenä. Lomalla kannattaa ehdottomasti olla suurpiirteinen, mutta muutama tärkeä asia on vain pakko hoitaa.

– Katto on pidettävä kunnossa ja puhtaana. Se ei saa vuotaa, ja valumavedet pitäisi ohjata rännejä ja salaojia pitkin kauemmas talosta, mökkitalkkari Jukka-Pekka Vilén aloittaa tärkeimmästä huoltokohteesta.

– Useimmiten mökin lähellä kasvaa puita, jotka varistavat katolle neulasia tai lehtiä. Etenkin huopakatolle ne jäävät helposti kasvamaan sammalta, joten ne pitää harjata pois keväällä ja syksyllä. Samalla tyhjennetään räystäät roskista, ettei vesi ala roiskua räystäiden yli.

Jos mökin katolla on aurinkopaneelit, kuten monella mökillä on, roskia voi joutua siivoamaan ahkeramminkin, jotteivät ne häiritse sähkön tuottoa.

Saunan pesään ja takkaan laitetaan vain kunnolla kuivia klapeja, ei roskia tai tuoretta puuta.

Kuiva puu pitää piipun puhtaana

Kun katto on tarkistettu, siivottu ja huollettu, kutsutaan mökille nuohooja. Saunaa ja takkaa on turvallista lämmittää, kun tietää, että piiput ovat kunnossa ja puhtaat.

– Suosittelen nuohousta mökilläkin kerran vuodessa. Vaikka piippu ei kesän mittaan ehtisikään nokeentua liikaa, siellä on talven aikana voinut tapahtua vahinkoa, jota ei näe kuin ylhäältä päin. Ammattilainen löytää mahdolliset korjaustarpeet, Vilén toteaa.

Sekä piipun puhtaana pysymiseksi että oman mukavuuden takia kannattaa myös olla tarkkana sen suhteen, mitä kiukaan pesässä ja takassa polttaa. Roskaa ei kuulu polttaa, sillä se vain nokeaa piippua, ja polttopuun on oltava kuivaa. Tänä keväänä kaadettu puu on kuivaa ja sopii poltettavaksi ensi keväänä. Kerran kuivuneet polttopuut on suojattava kunnolla sateelta, etteivät ne kastu uudestaan.

Monen mökin pihassa kasvaa ensi vuoden polttopuuksi sopivaa ainesta. Liian lähellä mökkiä kasvavia puita on joka tapauksessa hyvä kaataa tai karsia, etteivät oksat nojaile kattoon tai seiniin ja putoa myrskyllä mökin päälle.

– Moni myös haluaa avata maisemaa järvelle päin. Usein rannassa kasvaa vesakkoakin, jota aika ajoin siivotaan pois. Tässä on kahta koulukuntaa: toiset tykkäävät luonnontilaisesta, toiset haluavat, että ranta on mahdollisimman siisti.

Risukon voi raivata itsekin, mutta puun kaataminen rakennusten läheltä on ammatti-ihmisen hommaa. Vilén kertoo mökkiläisten monesti pyytävän häntä kaatamaan talven aikana jonkun puun ja tekevän siitä keväällä polttopuita.

Jos oman tontin puita ei tarvitse eikä raaski kaataa, klapit pitää ostaa polttopuukauppiaalta.

– Katto on pidettävä kunnossa ja puhtaana. Se ei saa vuotaa, ja valumavedet pitäisi ohjata rännejä ja salaojia pitkin kauemmas talosta, mökkitalkkari Jukka-Pekka Vilén aloittaa tärkeimmästä huoltokohteesta.

Onko laituri tallella?

Mökiltä avautuvan järvimaiseman etualalla on yleensä laituri. Tuoreen mökkiläisen ensimmäisiä tehtäviä on selvittää laiturin kunto, ettei kesän mittaan uimareille ja veneilijöille tule yllätyksiä.

– Laiturista pitää myös tietää, onko se sellainen, että se kestää jäät. Viime talvenakin oli kunnon pakkaset ja paljon jäätä. Silloin laiturin kiinnikkeet voivat hajota ja se karkaa jäiden mukana järvelle. Jos laituri ei ole talvenkestävä, se pitää syksyllä vetää rannalle, J-P Vilén neuvoo.

Ennen kuin asettuu mökkiin taloksi on myös selvitettävä mökillä käytettävän juomaveden laatu. Jos kaivoveden juomakelpoisuudesta ei ole varmaa tietoa, kannattaa ottaa vesinäyte ja lähettää se laboratoriossa tutkittavaksi. Tutkimus on hyvä toistaa muutaman vuoden välein – kaivonkin tila voi ajan mittaan muuttua.

Rehevillä rannoilla ruovikko on ongelma, joka voi näännyttää mökkeilijän. Niiton ja haravoinnin voi ulkoistaa mökkitalkkarille.

Tule apuun, mökkitalkkari!

Mökkeilyyn liittyvän työn määrästä tyrmistynyt tuttavani harkitsee nyt vakavasti mökkitalkkarin palvelusten hankkimista. Valmiiksi huollettuun, siivottuun ja lämmitettyyn mökkiin saapuminen vastaisi enemmän hänen käsitystään lomasta.

– Asiakkaita, jotka haluavat tulla mökille ikään kuin valmiiseen pöytään, on aina vain enenmmän. Onhan se selvä, että kun oma työ vie paljon aikaa ja energiaa, viikonloppua mökillä ei halua viettää vaikkapa myrskykaatoja pihasta siivoamalla. Siinä jää lomanvietto aika lyhyeksi, mökkitalkkari ymmärtää.

– Toistaiseksi on kuitenkin enemmän niitä mökkeilijöitä, jotka tykkäävät itse puuhastella ja nikkaroida mökillä. Se on hyvää vastapainoa vaikkapa istumatyölle.