Tehokkuus ennen kaikkea – Uskoisin, että työntekijän tehokkuus työelämässä tulee parhaiten esille, kun työolosuhteet ovat kunnossa

20.07.2021 07:00

Kolumnin kirjoittaja on ylöjärveläinen sanoittaja, runoilija ja kirjailija

Melkein kaikkea mitataan ja markkinoidaankin usein tehokkuudella. Ja sitten se, mitä miellämme tehokkuuden tarkoittavan, paljastaa paljon omista arvoistamme.

Katselin tässä yhtenä päivänä nettiä ja sieltä löytyviä treeniohjelmia, että mikä ohjelma mahdollisesti palvelisi parhaiten juuri minun kuntoistani ihmistä. Onhan siellä vaikka minkämoista kotitreeniä, tehotreeniä ja tosi nopeita tuloksia lupaavia ohjelmia, ja niitä kaikkia yhdistää sana: tehokkuus.

Mutta onhan se kyllä niinkin, että jos haluan saavuttaa tuloksia niin minun on tehtävä ne treenini tietysti tehokkaasti. Ilman sykemittaria ei voi nykyään oikein minnekään mennä, että ei jäisi päivän askeleet mittaamatta. Tekniikka on vienyt urheilemisen ja kuntoilun ihan uuteen aikakauteen.

Sen pitää olla tehokasta. Ennen katsoin vain rannekellosta ajan, kun lähdin tunnin hölkkälenkille, sykkeestäni ei ollut itselläni mitään tietoa lenkin aikana, askelmäärästäni tai kalorinkulutuksestani puhumattakaan.

 

Nykyisin rakentamisessa tehokkuus on ehdoton trendi. Rakentaminen on kallista, kaupunkien keskustojen läheisyyden tontit ovat tosi arvokkaita ja rakennusoikeudet taas pieniä. Ja tämä ajaa rakennuttajia kasvavaan tehokkuuteen suunnittelussa. Neliöistä ollaan varmasti valmiita tinkimään, kunhan neliöiden käyttö on järkevää ja tehokasta.

Usein ajatellaan, että vain kaupallinen tuotanto on oikeaa ja tehokasta tuotantoa ja verovaroilla tuotettu oikeastaan vain kulutusta. Kännykkäpelifirma tekee rahaa, julkinen terveydenhoito kuluttaa sitä. Ei se ihan näin varmaankaan ole. Molemmat ovat tuotannon muotoja. Yksi tuottaa ajanvietevälineitä, toinen terveyttä.

Uskoisin, että työntekijän tehokkuus työelämässä tulee parhaiten esille, kun työolosuhteet ovat kunnossa eikä kuormitus ylitä yksilöiden sietokykyä. Yksilö on motivoituneempi antamaan parhaansa ja etsimään itse entistä fiksumpia ja tuottavampia tapoja päivittäisen työn tekemiseensä.

 

Oman kokemukseni mukaan tehokas itsehoitomenetelmä mielen virkistykseen on elämäkertojen ja hyvien romaanien lukeminen. Kun keskittyy toiseen elämään, saa käydä ikään kuin matkalla ja nähdä uusia maisemia. Kun eläytyy muiden ihmisten vaiheisiin ja tunteisiin, saa iloita ja surra. Saattaa jopa huomata, miten monista asioista omassa elämässään saa olla kiitollinen.

Itselleni opetettiin aikanaan, että tee 80 % työteholla töitä, koska sitten, kun tulee se ruuhkahuippu niin 100 % työtehosi riittää sen hoitamiseen. Muuten se ruuhkahuippu jää sinulta hoitamatta ja joku muu joutuu hoitamaan sen. Tätä ohjetta olen yrittänyt noudattaa.