Lisätuloa kesämökistä? – Mökkivillitys teki Airbnb:stä huippusuosittua

10.07.2021 09:00

Iltarusko järven yllä, kuikan huuto vastarannalta ja saunan tuoksu iholla – kukapa ei rakastaisi saunomista kesämökillä.
Päätyökseen lounasravintolaa pitävä Anja Honkanen tarjoaa lisämaksusta mökkieiveraille myös päivällisen tai brunssin.

Kun mökkivillitys käy kuumana ja kotimaanmatkailu kukoistaa, kesämökkejä ei suinkaan riitä kaikille. Mökinomistajille tämä merkitsee mahdollisuutta lisätuloon: mökkiä voi vuokrata muille silloin kun siellä ei ole itse, vaikka vain yhdeksi yöksi tai viikonlopuksi.

Turvallinen ja helppo tapa hankkia mökille majoittujia on Airbnb-järjestelmä. Siinä varaus, maksut ja viestintä tapahtuvat järjestelmän kautta, ja jos jokin menisi vikaan, sekä isännällä että vieraalla on turvanaan Airbnbn päivystyspuhelin. Se on tosin englanninkielinen.

– Kerran olen joutunut soittamaan sinne. Asiakaspalveljian voimakas puhenuotti paljasti, että puheluun vastattiin varmaankin Intiasta, mutta hyvin saimme toistemme puheista selvää ja asia hoitui, saunakamaria Kurussa vuokraava Anja Honkanen kertoo.

Honkasen käyttämä Airbnb ei ole ihan tavallinen varauspalvelu, sillä se on samalla sosiaalinen media. Turvaa käyttäjille tuo se, että niin majoittuja kuin majoituksen tarjoaja antavat toisistaan vierailun jälkeen palautteen, joka on muiden Airbnb-käyttäjien luettavissa. Järjestelmä on kehitetty ”sohvanvuokrausta” varten eli tilanteeseen, jossa vieraat otetaan omaan kotiin. Silloin on tärkeä tietää, että molemmat osapuolet ovat luotettavia ihmisiä.

Kun varauspyyntö kilahtaa puhelimeen, Honkanen tarkistaakin ensimmäiseksi, että aiemmat majoittajat ovat antaneet vieraasta hyvät arviot. Vasta sitten hän hyväksyy varauksen ja alkaa viestiä matkalaisen kanssa Airbnb-järjestelmässä.

Eksoottinen luonto

Kun mökki on siivottu vieraiden jäljiltä, Anja Honkanen ja Pate-koira ottavat rennosti.

Anja Honkanen innostui ottamaan pihasaunansa saunakamariin majoittujia ystävän ehdotuksesta. Kodin pihapiirissä sijaitsevaa pihasaunaa tulee toki käytettyä itsekin, mutta ei suinkaan joka päivä. Jos saunakamarissa on viikonloppuna vieraita, oma perhe voi hyvin saunoa arkenakin.

Honkanen laittoi mökin tarjolle maaliskuussa, ja vieraita on riittänyt joka viikonlopulle.

– Tähän asti majoittujat ovat tietysti olleet suomalaisia, lähinnä Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta. He ovat olleet tosi kiitollisia siitä, että heille on tarjottu tällaista vaihtoehtoa virkistäytyä ja päästä hetkeksi irti omasta korona-arjesta, tuore Airbnb-host kertoo.

Honkasen pihasauna sijaitsee kilometrin päässä Kurun keskustasta. Lähellä ovat niin Seitsemisen kuin Helvetinjärven kansallispuistot, jotka houkuttavat nyt kotimaanmatkailijoita. Moni vieras patikoi kansallispuistossa päivän ja tulee sen jälkeen saunomaan ja paljuun Keihäsjärven rantamaisemiin.

Kaupunkilaiselle yö luonnon keskellä on eksotiikkaa. Mökin isoista ikkunoista näkee järvelle, ja aamuauringon noustessa saa kuunnella lintujen huikeaa konserttia.

– Tällaiset luontoelämykset tuntuvat nyt olevan arvossaan, Honkanen toteaa.

Uusia ystäviä tai kontaktitta

Omassa pihapiirissä sijaitsevaan majoitukseen on turvallista ottaa vieraita, jotka on jo muualla todettu luotettaviksi.

Yleensä hotellimajoitusta edullisemman Airbnb:n käyttäjät ovat keskimääräistä nuorempia matkustajia. Järven rannalla sijaitseva pihasauna Kurussa on houkutellut erityisesti 18–30-vuotiaita viikonlopunviettäjiä.

– On ollut ihana huomata, että nuoretkin arvostavat suomalaista luontoa ja rauhaa. Tässä on syntynyt kivoja kohtaamisia, ja joidenkin kanssa on pidetty yhteyttä vielä vierailun jälkeenkin. Kaikki majoittujat olleet tosi mukavia ja sosiaalisia tyyppejä, Anja Honkanen sanoo.

Majoituksen voi toki hoitaa myös ilman kontakteja. Karhella vähän isompaa järvenrantamökkiä vuokraava Kirsi Karhuniemi alkoi pandemian puhjettua tarjota kotimaisille vieraille omatoimista kirjautumista. Matkailija saa tarkat ohjeet Airbnb-viestillä, eikä heitä välttämättä näe ollenkaan. Majoittaja on toki koko ajan puhelinsoiton päässä, jos tulee kysyttävää.

– Ulkomaalaiset vieraat otan aina paikan päällä vastaan ja opastan heitä esimerkiksi puusaunan käyttöön. On tosi mukava jutella jonkun kanssa välillä englanniksi, kun sitä tulee muuten käytettyä niin vähän, Karhuniemi toteaa.

Karhuniemi lähti Airbnb-vuokraajaksi siksi, että perheellä oli ylimääräinen rantamökki, jolle itsellä ei ole käyttöä.

Airbnb-majoitus voi olla vaikka vain ylimääräinen sänky, mutta siististä ja tyylikkäästä huoneesta voi pyytää vähän parempaa hintaa.

– Emme halua mökistä luopuakaan, jos vaikka lapset joskus haluavat sitä käyttää. Näin se ei ole tyhjän panttina, ja kun matkaa meiltä mökille on vain 400 metriä, sen siivouskin sujuu vähän muiden töiden ohessa, Karhuniemi sanoo.

Osa Airbnb-majoituksesta tulevasta tulosta on viisasta säästää mökin ylläpitoon ja remonttikuluihin – kovalla käytöllä mökki tietysti kuluu eri tavalla kuin satunnaisessa saunomisessa. Lopulla rahalla voi sitten vaikka reissata itse.

– Tykkään kovasti reissata ja viedä lapsia näkemään maailmaa. Tekee hyvää katsella välillä jotain muutakin kuin kotikulmia, Anja Honkanen toteaa.