Ylöjärvellä voi vain unelmoida avoimuudesta – Työt Seijantien leikkikentällä alkoivat

Kuvan oikeaan reunaan tule toimistorakennus. Vasempaan reunaan tulee leikkivälineet ja vasemmalle eteen toimiston vaatimat ajoneuvoliikennepaikat. (Kuva: Outi Kytömäki)

Maanantaina sain viestin, että työt Seijantien peli- ja leikkikentän alasajoon ovat alkaneet. Tästä ei ollut mitään informaatiota etukäteen leikkikentällä eikä kaupungin verkkosivuilla.

Paikan päällä selvisi, että rakennusluvan myöntämisen yhteydessä esillä ollut asemapiirros olikin päätetty muuttaa. Nyt Seijantien peli- ja leikkikenttäalue jaetaan pituussuunnassa kahtia. Terveyskeskuksen puolelle tulee lastensuojelun toimistorakennus. Vastoin asukkaille esitettyjä suunnitelmia rakennuksen ja rinteen väliseen kapeikkoon sijoitetaan kaikki leikkivälineet. Menetetylle pelikentälle tulee keinut ja myös ajoneuvoliikenteen tarvitsemat tiealueet ja kääntöpaikat. Toki pelastustiekin pitäisi olla kunnossa.

Liikenne tulevaan toimistoon tapahtuu kevyenliikenteen väyliä pitkin. Ennen liikenteen aloittamista pitää tehdä ympäristöministeriön asetuksen 1007/2017 mukainen tarkastelu: ”Tontin ja rakennuspaikan ajoväylä ja pysäköintialue on erotettava jalankulku-, leikki-, ja oleskelualueesta. Ajoväylä ei saa kulkea ristiin leikkialueelle johtavan kulkutien kanssa. Jos risteämistä ei voida välttää, risteyspaikat on merkittävä rakenteellisin ratkaisuin.”

Perusturvan johdon vaatimus oli saada lastensuojelun väistötila aivan terveyskeskuksen viereen. Tässä ilmeisesti haettiin rohkean edelläkävijän PirSOTE-mallisuoritusta. Ei haitannut, vaikka väistötila sijoitetaan Soppeenmäen pienten lasten ainoalle viralliselle, kunnalliselle leikkikentälle. Lapset on helppo sysätä syrjään rakennuksen ja jyrkän rinteen väliin.

Erikoista on, että ainoastaan ympäristölautakunnan luottamushenkilöt ovat saaneet käsitellä tätä leikkikenttäasiaa. Lautakunta päätti äänin 4–4, puheenjohtajan ääni ratkaisi, että johtavan rakennustarkastajan myöntämä tilapäinen lupa on maankäyttö- ja rakennuslain säädösten mukainen.

Ympäristölautakunnan päätös olisi lainvoimainen vasta 2. elokuuta. Johtava rakennustarkastaja on tästä huolimatta antanut luvan aloittaa rakennustyöt välittömästi.

Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu (vihr.)