Vinkkejä grilliin: fenkolinakkeja, sipulimakkaraa, chili-chorizoa… Ylöjärvellä valmistetaan perinteistä lenkkiä, mutta myös tulisia makkaroita ja raakamakkaraa

20.06.2021 08:00

Jos kesän ruoat valmistuvat pääasiassa grillissä, sinne kannattaa valita laadukasta, paikallista tavaraa. Ylöjärvellä valikoimaa riittää.
Julkujärven lenkkiä on valmistettu samalla respetillä vuosikymmeniä, ja aina vaan maistuu. (Kuva: Mattila Bros.)

Moni ostaa grillattavaksi aina makkaraa, koska se on niin helppo tuote – pilalle sitä ei saa kuin polttamalla. Perinteisistä perinteisin ylöjärveläinen grillattava on Julkujärven lenkki, jota on tehty kymmeniä vuosia samalla reseptillä ja joka vain toimii edelleen.

Ylöjärvellä maistuu ja valmistetaan myös modernimpia makkaroita, tulisia makuja, raakamakkaraa ja naudanlihamakkaraa.

– Tämän kesän uutuus on chili-chorizo. Siitä löytyy pikkuisen potkua, mutta ei niin paljon, etteikö se sopisi miedompaankin makuun tottuneelle, Mattila Bros:n Suvi Kallinen kertoo.

– Kesän mittaan teemme myös pieniä erikoiseriä. Valikoima on laajimmillaan juhannuksen alla, jolloin tehtaanmyymälästä Vaihtotieltä löytyvät juustopekonigrillimakkarat, rosvopaistit ja tuorelihat.

Suvi Kallinen kertoo, että ruoan harrastaminen näkyy myymälässä hyvin. Ihmiset osaavat kysyä ja kokeilla grillissä haastaviakin juttuja ja erikoisleikkauksia. Niitä sitten tilataan tilateurastamolta, jossa leikataan, mitä asiakas haluaa, vaikkapa Boston butt -lapapaistia.

Myytävänä myös luonnonsuolta omiin makkaroihin

Myös mielenkiinto itse tehtyyn makkaraan näkyy myymälässä.

Kaupan on luonnonsuolta, johon lihamassa pursotetaan. Mikään maailman helpoin ruokalaji kotitekoinen makkara ei ole, mutta kun tekee hyvänmakuisen massan eikä ole turhan tarkka muodoista, lopputulos varmasti palkitsee.

Karppausta lukuun ottamatta terveystrendit eivät makkaramarkkinoilla juuri näy. Vähärasvaista grillimakkaraa kysellään harvoin.

– Makkara on parhaimmillaan, kun siinä on myös rasvaa. Jos pitää keventää, herkutellaan makkaralla sitten harvemmin. Ja aina voi grillata kasviksia kylkeen, Suvi Kallinen vinkkaa.

Raakamakkara kaipaa kunnon kypsytyksen ennen nauttimista.
(Kuva: Nakki-Hannu)

Raakamakkarassa riittää makuja

Uusin tulokas ylöjärveläisten makkaranvalmistajien joukossa on Nakki-Hannu, joka on erikoistunut raakamakkaraan. Valikoimaan kuuluu muun muassa chorichoa, cheddar-jalopeno-nakkeja, punajuuri-aurajuusto-makkaraa, fenkolinakkeja ja sipulimakkaraa.

– Makkaran voi maustaa melkein millä tahansa, ja kun tekee pieniä eriä, voi kokeilla rohkeasti, mikä voisi toimia. Kaikki meidän tuotteemme ovat aitoa artesaanimakkaraa eli oikeasti käsityönä tehtyä, Nakki-Hannun yrittäjä Hande Huhtinen kertoo.

Raakamakkara sopii mainiosti gillattavaksi, mutta koska se on nimensä mukaisesti raaka, se vaatii pidemmän ajan grillissä. Raakamakkaraa grillataan miedolla lämmöllä käännellen noin 12-15 minuuttia paksuudesta riippuen.

– Sormella painamalla tietää, milloin makkara on kypsä: sen pitää tuntua napakalta. Grillauksen jälkeen makkara kääritään vielä hetkeksi folioon vetäytymään. Raakamakkara ei ole mitään pikaruokaa vaan herkuttelutuote, Huhtinen sanoo.

Lue myös: 

Intohimosta raakamakkaraan – Nakki-Hannu on koronapandemian lapsi

Nautakin taipuu makkaraksi

Perinteisten makujen ystävän kannattaa välillä kokeilla paikallisesta ylämaankarjasta tehtyä makkaraa. Maatila Tahlon suosittua perusgrilleriä saa sekä täysin naudanlihasta valmistettuna että sianlihalla höystettynä versiona.

– Pelkästä naudasta tehty makkara on vähärasvaisempi. Se grillataan ihan samalla lailla kuin possusta tehty makkara, mutta sitä ei saa unohtaa grilliin jälkilämmölle kuivumaan, Mutalassa ylämaankarjaa kasvattava Sanna Tahlo vertaa.

Ylämaankarjassa on tavallista nautaa voimakkaampi, riistaan vivahtava maku. Highlander Grillimakkaraa voi siis suositella erityisesti riistan ystävälle.

Kuvassa T-luupihvi, ylhäällä skirt steak ja oikealla lisäaineettomat yrittinakit. (Kuva: Sanna Tahlo)

Pihvi on pikaruokaa

Ahkeran grillaajan kannattaa ehdottomasti kokeilla grillissään myös kokolihaa. Siinä missä makkara paistetaan lempeällä lämmöllä, kokoliha grillataan kuumassa ja nopeasti. Pihvi onkin pikaruokien aatelia.

Paistoaika riippuu pihvin laadusta ja koosta, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kun lihasneste alkaa tihkua pinnasta läpi, pihvi käännetään. Kun nestettä pisaroi toisellekin pinnalle, pihvi on valmis medium – kääri liha vielä folioon ja anna levätä hetki.

Usein ajatellaan, että naudanliha on grilliin liian vähärasvaista ja kuivaa. Sanna Tahlo oikaisee tämän harhaluulon.

– Pihvilihan rasvaprosentti vaihtelee eläimen mukaan. Meillä myydään sekä hiehojen että sonnien lihaa. Hiehojen liha on selvästi rasvaisempaa, Sanna Tahlo kertoo.

Flat iron, skirt steak…

Sukupuolen lisäksi vaikuttaa se, mistä kohtaa eläintä liha on peräisin. Tahlolla harrastetaan myös erikoisleikkuita: flat iron, skirt steak, ribeye cap, tri tip ja picanha ovat rasvaisempia paloja ja toimivat hyvin grillissä.

Erikoispaloja on eläimessä aika vähän, joten harvinaisemmat palat katoavat nopeasti.

– Nopeat syövät, hitaat nuolevat näppejään. Kannattaa silti kysyä ja vaikka laittaa tilaukseen, jos nämä erikoisleikkuut kiinnostavat, Sanna Tahlo kannustaa.

Erikoisleikattujen palojen rasva suojaa lihaa grillin kuumuudelta, mutta silti kannattaa olla nopea. Liika kypsyttäminen tekee lopputuloksesta sitkeää.

– Naudanliha on hyvä jättää mediumiksi, jolloin pihvi on sisältä vielä punertava, Sanna Tahlo neuvoo.