UV-säteily, haavat, ötökät, allergiat, vatsavaivat – Kesäinen ensiapulaukku sisältää suojaa iholle ja vatsalle

17.06.2021 16:01

Kesä saapuu ja sen myötä on hyvä päivittää lääkekaapin sisältöä. Elona-apteekin proviisori Kaisa Knuutila kertoo, miten suojata ihoa ja hoitaa kesäisiä vaivoja.
Elona-apteekin proviisori Kaisa Knuutila neuvoo suojaamaan ihoa auringolta. Aurinkovoiteen suojakertoimen on hyvä olla Suomessakin 50.

Kesällä iho voi tavallisesti paremmin kuin talvella, jolloin kuiva sisäilma kuivattaa ihoa. Elona-apteekin proviisori Kaisa Knuutila korostaa kuitenkin ihon suojaamista kesäaikaan auringon haitalliselta UV-säteilyltä.

– Yleensä aurinkovoidetta käytetään liian vähän. Purkissa voi lukea, että suojakerroin on 50, mutta se on 50 ainoastaan, kun sitä käytetään riittävästi.

Nykyisin ihotautilääkärit suosittelevat Suomessakin suojakerrointa 50 niin lapsille kuin aikuisille.

– Ruskettuminen on hieman hitaampaa, mutta palaminen on aina suurempi riski.

Knuutila kehottaa laittamaan aurinkovoidetta reilusti: aikuisen vartaloon kourallinen ja lapsen ihoon puoli kourallista. Voide toimii parhaiten kun se levitetään iholle jo ennen kuin mennään ulos.
Saatavilla on myös aurinkovoiteita, jotka on tarkoitettu kasvoille. Niissä on usein vartalovoiteisiin verrattuna enemmän ominaisuuksia, kuten mattapinnan jättävä koostumus. Auringonpaisteessa oleillessa voidetta on hyvä lisätä parin tunnin välein.

– Aurinkorasvan käyttö on suojaavan vaatetuksen lisäksi paras tapa ennaltaehkäistä ihoa palamiselta.

Jos iho pääsee auringossa hieman palamaan, sitä viilentävät ja rauhoittavat after sun -voide tai aloe vera -geeli. Kipeään ja kuumottavaan ihoon kannattaa puolestaan sivellä hydrokortisonivoidetta tai dekspantenolia sisältävää voidetta. Siinä tapauksessa, että ihoon muodostuu rakkuloita, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Kesällä iho on alttiimpi myös nirhaumille ja naarmuille. Jos iho rikkoontuu, haava on hyvä puhdistaa vedellä ja antiseptisella haavanpuhdistusaineella ja laittaa tarvittaessa laastari.
Antibioottivoidetta ei suositella käytettäväksi ”varmuuden vuoksi” vaan vasta, jos haava on tulehtunut, sillä antibioottien liikakäytössä piilee vaara resistenssistä. Sen sijaan infektiota ehkäisevää pihkasalvaa tai ihosolujen uudistumista nopeuttavaa dekspantenolivoidetta voi sivellä haavaan.

– Kun haava on tuore, se voi olla aristava, punoittava ja kuumottava. Tämä liittyy sen normaaliin paranemisprosessiin. Jos haava on viikon päästä samanlainen ja alkaa erittää märkää, se on tulehtunut.

Kesä ja ötökät

Hyttysten pistot aiheuttavat monille allergisen reaktion ja ihon kutinaa. Näitä lievittävät kortisonivoide ja antihistamiini.

Hyttysten pistot aiheuttavat monille allergisia reaktioita ja ihon kutinaa. Tähän löytyy apu kortisonivoiteesta ja antihistamiinista. Hyttysten pistoja voi ennaltaehkäistä karkotteilla, joita löytyy myös tuoksuttomina vaihtoehtoina. Karkotteita voi sivellä suoraan iholle. Knuutila neuvoo, että kasvoille karkotetta voi levittää vaikkapa kämmenselällä silmien aluetta varoen.

Osa punkeista eli puutiaisista levittää TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta, jota vastaan voi suojautua rokotteella. Punkkien levittämää Lymen borrelioosia vastaan ei sitä vastoin ole suojaa. Niinpä onkin hyvä tehdä päivittäinen punkkitarkastus, kun on oleillut alueella, jossa punkkeja esiintyy.

Ihoon kiinnittyneen punkin voi irrottaa erityisillä punkkipinseteillä tai punkkiraudalla. Jos puremakohdan ympärille muodostuu viikon jälkeen punoittavaa ihottumaa tai punainen rengas, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lemmikkejä voi suojata punkeilta punkkipannoilla tai paikallisvaleluliuoksilla.

– Osa niistä tappaa punkit ja osa karkottaa ne.

Hydrokortisonia sisältävä kyypakkaus on tavallisesti käytetty ensiapu käärmeenpuremaan, mutta se voidaan ottaa myös ampiaisen piston jälkeen lieventämään allergista reaktiota.

– Markkinoilla oleva hydrokortisonivalmiste on tarkoitettu helpottamaan oloa ja on hyvä muistaa, että kyynpureman jälkeen tulee aina kääntyä lääkärin puoleen. Myös ampiaisen piston jälkeen kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, jos pisto aiheuttaa voimakkaan reaktion.

Hoida heinänuhaa ja vatsavaivoja

Heinänuhan hoito riippuu siitä, miten paha allergia tavallisesti on ja millaiset valmisteet siihen riittävät.

Punkin voi poistaa iholta punkkiraudalla tai -pinseteillä.

– Jos antihistamiinitabletti riittää, sen syömisen voi aloittaa silloin, kun oireet alkavat. Jos kokemuksesta tietää tarvitsevansa lisäksi silmätippoja ja nenäsumutetta, ne kannattaa aloittaa jo vähän ennen kuin siitepölykausi alkaa, sillä ne vaikuttavat muutaman päivän viiveellä.

Ulkomaille ja uuteen ympäristöön reissatessa suositellaan käytettäväksi maitohappobakteereita, sillä ne tasapainottavat suoliston bakteeriakantaa.

– Ne voivat ennaltaehkäistä ei-toivottuja vatsaoireita.

Kaukomaille matkatessa voi pakata mukaan nesteytysvalmisteita siltä varalta, että reissussa iskee ripuli. Valmisteita löytyy veteen liuotettavina poretabletteina ja annosjauheina. Näitä samoja nesteytysvalmisteita voi käyttää myös kotimaassa esimerkiksi raskaan urheilusuorituksen aikana tai suonenvedon ehkäisyyn kuumina kesäpäivinä.