Kesäteatteri tekee paluun Viljakkalaan koronan tuoman välivuoden jälkeen – Luontaishoitola Pehmokumpu tarjoaa taattua kotimaista huumoria

Tämänkertaisessa näytelmässä päärooliin pääsevät Pehmokummun sisarkatras Maire, Irja ja Pia sekä Rautakallion poikamiesveljekset Reijo ja Väinö. Hinku kesäteatteriin on kova sekä näyttelijöillä että yleisöllä.
Pehmokummun sisarista kuvassa Maire (Sanna Valkama) ja Irja (Maija Niemi).

Ohjaaja Jari Hiltunen ei säästele sanojaan, kun häneltä kysyy, miltä Pirkanmaan kokoontumisrajoitusten purkautuminen viime viikolla tuntui. Tieto koronan aiheuttamien rajoitusten kumoutumisesta julkistettiin päivää ennen jutun tekoa. Julkistus tarkoittaa Teatteriyhdistys Wimman pyörittämälle Viljakkalan kesäteatterille käytännössä sitä, että nyt yleisöön saa ottaa täydet 150 katsojaa puolikkaan katsojamäärän sijaan.

– Helvetin hyvältä tuntui, toteaa Hiltunen, joka on ohjannut kesäteatteria Viljakkalassa parisenkymmentä vuotta.

Korona perui Wimman viime kesän esitykset ja on aiheuttanut läpi kevään poikkeuksellisia järjestelyitä tämän vuotisenkin näytelmän harjoituksiin. Teatteriporukka on harjoitellut poikkeuksellisesti pienryhmissä, ja koko 8-henkinen näyttelijäryhmä on treenannut yhdessä vasta reilun kuukauden ajan. Näytelmäkin ehti kertaalleen vaihtua näyttelijäpulan takia, mutta nyt Hiltunen katsoo kesää luottavaisin mielin.

– Ennakkomyynti on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen hyvää, ja kaikkiin esityksiin on jo varattu lippuja, mikä on tässä vaiheessa täysin epänormaalia, konkariohjaaja sanoo reilua viikkoa ennen ensi-iltaa.

– Odotukset ovat kovat. Näyttelijöillä on kova hinku näyttämölle, ja yleisöllä katsomoon, Hiltunen vakuuttaa.

Näytelmän ohjaa tuttuun tapaan ikaalislainen Jari Hiltunen.

Koko perheen komedia kertoo maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelusta

Lauantaina ensi-iltansa saava Luontaishoitola Pehmokumpu pohjautuu Markku Hattulan ja Esko Puttosen käsikirjoitukseen. Maalaismiljööseen sijoittuva komedia on ohjaaja Hiltusen mukaan kevyttä ”aivot narikkaan” -huumoria. Näytelmä kertoo Pehmokummun kolmesta siskoksesta, jotka lähtevät mukaan Rautakallion poikamiesveljesten huonosti kannattavaan bisnekseen. Kepeän tarinan alla piilee syvempi sanoma.

– Näytelmä kuvaa maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelua – sitä kun maaseutu tyhjenee, ja yrittäjien pitäisi keksiä uutta. Olen lukenut viime vuosien aikana kymmeniä kesäteatteritekstejä, ja tämä on niissä usein toistuva teema, Hiltunen kertoo.

Hiltusen mukaan Wimman vahvuus on siinä, että hahmot mietitään erityisen tarkkaan.

– Rakennamme älyttömän tarkkaan kaikille tyypeille persoonan. Välttämättä tekstin ei tarvitse olla niin hauska, kun tyypit ovat hauskoja, hän sanoo.

Ohjaaja uskoo, että erityisen kovasti kulttuurimaailmaa kurittanut korona on saanut ihmiset ymmärtämään kulttuurin merkityksen.

– Vaikka pankkiautomaatit ja kaupat ovat tältä kylältä lähteneet, niin kulttuuria ei kukaan voi meiltä viedä, hän toteaa painokkaasti.

Rautakallion poikamiesveljekset Väinö (Juuso Gren) ja Reijo (Juha-Matti Ala-Laurila).

Teatteriyhteisö on perhe

Viljakkalan kesäteatteriperinnettä pitää yllä tutuista näyttelijöistä koostuva ydinporukka, mutta mukaan ovat tervetulleita myös uudet kasvot. Ensi kertaa Wimmassa näyttelevä Ulla Lehtinen on tullut Viljakkalan kesäteatterilavalle jäädäkseen.

– En minä ole täältä mihinkään lähdössä! aiemmin muun muassa Nokialla näytellyt Lehtinen huudahtaa.

– Tämä porukka on ihan mieletön. Minulla tulee melkein tippa linssiin, kun minut on otettu niin hienosti vastaan, näytelmässä sisarusten Juulia-äitiä esittävä Lehtinen sanoo.

Viljakkalassa neljättä kesäänsä näyttelevä Jonna Hietakangas vahvistaa, että kesäteatterissa parasta on teatteriyhteisö.

– Parasta tässä on yhteishenki ja porukka. Hitsaudumme todella hyvin yhteen, ja pidämme toisiimme yhteyttä esityskauden ulkopuolellakin. Tämä on teatteriperhe, Hietakangas kertoo.

Wimma-taipaleensa jo 1990-luvun puolivälissä Nuorisonäyttiksen puolella aloittanut Juuso Gren vertaa teatteriporukkaa armeijaan.

– En edes tiedä, minkä ikäisiä muut ovat ja mitä he tekevät työkseen. Sillä ei ole mitään väliä, että kuka tienaa mitäkin. Me olemme kaikki samaa porukkaa. Sellaista on aika vähän tällaisen aikuisihmisen elämässä. Kun esityskausi päättyy ja perhe hajoaa, tulee hetkellinen masennus, kuvaa Gren Wimman yhteisöä.

Juuso Gren (vas.) on Viljakkalan kesäteatterilavan konkari, Jonna Hietakangas näyttelee Wimmassa neljättä kesäänsä ja Ulla Lehtinen on Viljakkalassa ensikertalainen. Kolmikko kuvattiin näytelmän harjoituksissa ennen ensi-iltaa.

Luontaishoitola Pehmokummun ensi-ilta Viljakkalan yhtenäiskoulun puistossa (Erlandintie 13) lauantaina 19.6. klo 15. Liput 20 euroa/henkilö. Lippuvaraukset osoitteessa www.teatterivimma.net tai numerosta 040 1874 446.