YSTÄVYYSSEURAKUNNAT: ”Älkää riistäkö lapsiltamme, joista osa on orpoja, henkistä isää ja kaitsijaa”, 27-vuotiaan Valamon luostarin Käkisalmen podvorin opettajat vetoavat

- Olemme katkerasti surren ottaneet vastaan tiedon, että Valamon luostarin Käkisalmen podvorin kirkkoherra ja ortodoksisen koulumme johtaja igumeni Fotij siirrettäisiin toiseen palveluspaikkaan. Rukoilemme ja pyydämme teitä olemaan tekemättä tällaista ratkaisua. Älkää riistäkö lapsiltamme, joista osa on orpoja, henkistä isää ja kaitsijaa, koulun opettajat vetoavat Venäjän ortodoksisen kirkon johtoon. Tämä valokuva on otettu tänä keväänä podvorin koulun kevätjuhlassa.
– Olemme katkerasti surren ottaneet vastaan tiedon, että Valamon luostarin Käkisalmen podvorin kirkkoherra ja ortodoksisen koulumme johtaja igumeni Fotij siirrettäisiin toiseen palveluspaikkaan. Rukoilemme ja pyydämme teitä olemaan tekemättä tällaista ratkaisua. Älkää riistäkö lapsiltamme, joista osa on orpoja, henkistä isää ja kaitsijaa, koulun opettajat vetoavat Venäjän ortodoksisen kirkon johtoon. Tämä valokuva on otettu tänä keväänä podvorin koulun kevätjuhlassa.

Valamon luostarin Käkisalmen podvorin koulun opettajakunta on vedonnut Venäjän ortodoksisen kirkon korkeimpaan johtoon, jotta keskiasteen koulun perustaja ja johtaja igumeni Fotij saisi jatkaa tuloksellista työtään Käkisalmessa. Hiljan 27 vuotta täyttänyt koulu on ei-valtiollinen yleissivistävä oppilaitos, jossa opiskelijat saavat keskiasteen koulutusta 1.-9.-luokilla. Koulu on omistettu Pyhille Sergei ja Herman Valamolaisille.

Laatokan Valamon uudelleenrakentajamunkki igumeni Fotijin kädenjälki näkyy vahvasti Käkisalmessa. Igumeni Fotij ja veljestö ovat nostaneet syvästä hävityksestä Valamon luostarin Käkisalmen kaupunkiluostarin, jonka kirkko, hautausmaa ja muut rakennukset olivat häväistyinä ja hyljättyinä vuosikymmenet Neuvostoliiton aikana.

Igumeni Fotij karkastui Laatokan Valamon jälleenrakentajana. Hän toistaa, että mahdottomasta urakasta tuli mahdollinen Jumalan armon ja siunauksen voimalla.

Laatokan Valamo on kokenut renessanssin, ja vuosisataisesta luostarista on tullut merkittävä Venäjän hengellinen keskus.

Käkisalmelaiset muistavat vielä seikkaperäisesti surullisen näyn, jona Valamon luostarin Käkisalmen podvorin alue näyttäytyi vuoteen 1991 asti.

Igumeni Fotijin ja veljestön loppumaton rukous ja kova työ on kantanut hedelmää. Käkisalmelaisten pitkäaikainen kaatopaikka on raikottu ja alue puhdistettu sekä kunnostettu. Kaikkien Pyhien Kirkko on saanut alkuperäisen pyhyytensä. Uusi katedraali on valmistunut vuosikymmenen kestäneen rakennusrupeaman tuloksena. Hautausmaa on kaunistettu ja saatettu arvonsa mukaiseen tilaa. Nyt voidaan perustellusti puhua Jumalan puutarhasta. Vanha keljasto on saanut naapurikseen veljestön uuden asuintalon.

Kaupunkiluostari on hyvin omavarainen. Sillä on hyvin toimiva maatila, jonka tuotteita jaetaan muiden muassa Käkisalmen alueen ruoka-apua tarvitseville.

Igumeni Fotij perusti Käkisalmeen vuonna 1995 yksityisen kaupunkiluostarin koulun, joka on ei-valtiollinen ja yleissivistävä oppilaitos, jossa annetaan keskiasteen koulutusta 1.-9.-luokilla. Koulu pohjaa toimintansa venäläisen kulttuurin vaalimiseen, ja se on omistettu Pyhille Sergei ja Herman Valamolaisille.

Koulusta on tullut erittäin arvostettu, ja se kerää oppilaansa eri puolilta laajaa Venäjää.

Käkisalmen kaupunkiluostarin koulun opettajien vetoomuskirje on vertauskuvissaan liikuttava ja syvällinen. Sanoma on kohdistettu Venäjän ortodoksisen kirkon korkeimmalle johdolle.
Käkisalmen kaupunkiluostarin koulun opettajien vetoomuskirje on vertauskuvissaan liikuttava ja syvällinen. Sanoma on kohdistettu Venäjän ortodoksisen kirkon korkeimmalle johdolle.

Opettajakunta haluaa pitää igumeni Fotijin koulunsa johtajana

Käkisalmen seudulla ihmiset ovat nousseet vastarintaan Venäjän ortodoksisen kirkon aikeille siirtää igumeni Fotij ja veljestö pois heidän rakentamastaan kaupunkiluostarista, jonka seurakunnan jäsenmäärä ja jäsenten sitoutumisasteensa kasvavat koko ajan.

Suomalaisen tulkkini haastattelemat käkisalmelaiset ihmiset kertovat hädänsekaisin sanakääntein mustasta, synkästä pilvestä, joka heidän päällensä on ilmaantunut. Paikalliset ihmiset tuomitsevat aikeet, joiden mukaan igumeni Fotij ja nykyinen veljestö siirrettäisiin jonnekin muualle.

Valamon luostarin Käkisalmen sivuluostarin koulun opettajakunta on niin huolissaan ja peloissaan, että se on lähettänyt avunhuutokirjeensä Venäjän ortodoksisen kirkon ylimmälle johdolle.

Koko koulun opettajakunta on allekirjoittanut vetoomuksen.

Vetoomus saa vahvaa tukea myös koulun muulta henkilökunnalta ja alueen vaikuttajilta.

– Jos hyvä puutarhuri on monet vuodet kasvattanut rakkainta omenapuutaan, se juurtuu hyvin, antaa runsaasti lisäkasvua ja lopulta hyviä hedelmiä. Onko mahdollista siirtää tämä omenapuu uuteen maaperään? opettajat kysyvät.

– Eikö sellainen toiminta vahingoittaisi monivuotisen ja menestyksellisen työn tuloksia? opettajat peräävät. – Me opettajat, oppilaat, oppilaiden vanhemmat, joiden joukossa on myös monia, jotka ovat opiskelleet koulussamme, vaadimme huomiota koskien käsillä olevaa, esillä olevaa pyyntöämme, opettajat jatkavat.

– Koulumme on ollut toiminnassa jo yli neljännesvuosisadan ajan ja koulumme on ainutlaatuinen oppilaitos. Koulun kokoaikainen, työtä vuorotta tehnyt johtaja ja henkinen isä on kaikki nämä vuodet ollut igumeni Fotij. Isä ravitsee meidän pienen seurakuntamme. Siksi olemme katkerasti surren ottaneet vastaan tiedon siitä, että Valamon luostarin Käkisalmen podvorin kirkkoherra ja ortodoksisen koulumme johtaja siirrettäisiin toiseen paikkaan, opettajakunta sanoo.

– Rukoilemme ja pyydämme teitä olemaan tekemättä tällaista ratkaisua. Älkää riistäkö lapsiltamme, joista osa on orpoja, henkistä isää ja kaitsijaa, opettajat vetoavat.

– Säilyttäkää rauha ja mielenrauha sekä lasten sieluissa, sisimmissä että meidän koulussamme, opettajakunta lopettaa.

Igumeni Fotij on perustanut podvorin ei-valtiollisen koulun, jossa on luokka-asteen ykkösestä yhdeksänteen. Koulu nauttii suurta arvostusta. Sen opetus pohjaa kansalliseen ja hengelliseen kasvuun, henkilökohtaiseen kasvatukseen sekä yksilöiden maailmanlaajuisen ymmärtämisen mahdollistamiseen. Isä Fotij toimii koulun johtajana.
Igumeni Fotij on perustanut podvorin ei-valtiollisen koulun, jossa on luokka-asteen ykkösestä yhdeksänteen. Koulu nauttii suurta arvostusta. Sen opetus pohjaa kansalliseen ja hengelliseen kasvuun, henkilökohtaiseen kasvatukseen sekä yksilöiden maailmanlaajuisen ymmärtämisen mahdollistamiseen. Isä Fotij toimii koulun johtajana.

Suomalaiset ovat auttaneet auliisti

Käkisalmen podvorin koululla on arvostettu asema kotikaupungissaan ja laajalti Venäjällä. Huomionarvoista on, että koulu saa oppilaita tuhansienkin kilometrien päästä.

Patriarkka Aleksei II antoi henkilökohtaisen siunauksensa koulun perustamiselle 12. kesäkuuta vuonna 1994.

Osa koulun opiskelijoista asuu koulun suojissa, se on sisäoppilaitos. Siellä pidetään arvossaan kuuliaisuutta ja työteliäisyyttä.

Koulun opetustarjotin on kiitettävän laaja ja monipuolinen.

Koululla on suorat yhteydet muun muassa pietarilaisiin kouluihin, joihin podvorin koulun oppilaat etenevät jatko-opintoihin.

Suomalaiset ystävät ja tukijat ovat olleet aktiivisia lahjoittajia. Kansan käsi on ollut karttuisa esimerkiksi urheiluvälineiden, paperitarvikkeiden, liinavaatteiden, vaatteiden sekä elektroniikan lahjoituksia tehden.

Käkisalmelaiset korostavat, että luostarin koulu on ollut pelastus hyvin monelle lapselle ja nuorelle sen olemassaoloaikana. Osattomat ja vähäosaiset alaikäiset ovat saaneet koulusta vakaan ja turvallisen kodin. Koulu on varmistanut, että hyvällä tiellä olevat tytöt ja pojat ovat päässeet elämässään eteenpäin, esimerkillisen pitkälle.

MATTI PULKKINEN

 

Onko epäkohtiin puuttuminen vain sanakilinää?

Pelkään pahoin, että liian monen ihmisen kohdalla epäkohtiin kajoaminen jää vain katteettomien sanojen helinäksi ja sisällöttömiksi lupauksiksi.

Kuuluuko todellisten ongelmien nostaminen päivänvaloon meille suomalaisille, jos avunhuutajat ovat esimerkiksi itärajamme takana Kannaksella? Minäkin olen jo saanut neuvoja olla puuttumatta Venäjän ortodoksisen kirkon asioihin, tarkemmin Käkisalmella elettävään kauheuteen, jossa paikalliset ihmiset odottavat kättä pidempää nimenomaan meiltä suomalaisilta ystäviltään.

Miksi käkisalmelaiset ovat kääntyneet meidän puoleemme? Siksi, että he ovat runsaan 20 vuoden aikana oppineet tuntemaan meidät, antamaan meille apuaan ja kauniisti sitä myös meiltä kysymään pahan päivän koittaessa.

Minulle Valamon luostarin Käkisalmen podvori on kuin koti. Olen käynyt siellä säännöllisesti monta kertaa vuodessa kahden viime vuosikymmenen ajan.

Igumeni Fotijista ja veljestöstä on tullut henkilökohtaisia ystäviä, kanssarukoilijoita.

Käkisalmen podvorin seurakunnan jäsenet ovat tulleet ystäviksi ja tutuiksi. Siitä kertovat sydämelliset kohtaamiset, joissa tulijat otetaan siunauksin, rukouksin vastaan ja istutetaan ruokapöytään Raamatun opettamalla tavalla. Puhe käy ja laulu raikaa.

Maatila on tullut tutuksi. Se on luostarin voiman maallinen lähde. Mikä parasta, podvorin ruokapöydissä on itseviljeltyjä ja valmistettuja antimia. Rakkaudella kokattuja. Maatilalla on ahkeria työntekijöitä. Igumeni Fotijin nerokkuudella nämä raskaan työn raatajat ovat saaneet avukseen esimerkiksi ylöjärveläisen Avant Tecno Oy:n kansainvälisesti arvostettuja koneita ja laitteita.

Podvorin koulu on minulle rakas. Olen seurannut siellä lukuisia kertoja oppitunteja, opettajien ja oppilaiden intensiivistä ja hyvähenkistä vuorovaikutusta.

Koulun erilaiset juhlat ovat todellisia juhlia. Niiden ohjelma on monipuolista ja sisällökästä. Kaikki ovat matkassa.

Muistissani on monen koulutytön ja -pojan henkilökohtaiset kertomukset heidän kiitollisuudestaan. Moni koululainen on orpo, koditon. Tämän koulun suojelevien siipien suojassa he kaikki saavat kinni elämänlangasta.

Mainittakoon vielä sekin, että koulu saa opiskelijoita kaikista kansankerroksista ja -luokista. Tämä, jos mikä on arjen, todellista kristillisyyttä. Tasokas yksityinen koulu on niin taloudellisesti vauraiden kuin elämään niukemmin maallisin voimavaroin putkahtaneiden opinahjo.

Haluan tässäkin yhteydessä kiittää niitä satoja suomalaisia hyväntekijöitä, jotka ovat erilaisian lahjoituksin ja siunaavin rukouksin muistaneet Käkisalmen podvorin koulun oppilaita hyvin monina vuosina. Työ jatkuu edelleen.

MATTI PULKKINEN