Iloa ja onnistumisia harrastuksista – Joka viides lapsi tai nuori on vailla mieluisaa harrastusta

Mielekäs harrastus tuo iloa ja onnistumisen kokemuksia. Ylöjärvellä on noin 4 500 peruskoululaista. Ylöjärvi on ollut tammikuusta 2021 alkaen mukana valtakunnallisen Harrastamisen Suomen mallin pilottikuntana. Harrastamisen Suomen mallin tuki edellytti 20 prosenttia kunnan omaa rahoitusosuutta ja valtionavustusta saatiin 150 000 euroa. Ylöjärvi on käyttänyt kevätlukukaudella noin 187 000 euroa peruskoululaisten harrastuksiin. Pirkanmaalla kaikkiaan 11 kuntaa 23 kunnasta on saanut keväällä valtionavustusta peruskoululaisten maksuttomiin harrastuksiin.

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke ja sen päätavoite on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tavoitteena on taata maksuton harrastus jokaiselle perusopetukseen kuuluvalle koulupäivän yhteydessä. Harrastamisen Suomen mallissa kuullaan lapsia ja nuoria heidän harrastustoiveistaan. Koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyötä lisätään. Jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja tuodaan yhteen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki viime vuoden syksyllä koululaiskyselyn lasten ja nuorten harrastustoiveista koulupäivän yhteydessä. Kysely lähettiin kaikkiin Suomen 2 229 ala- ja yläkouluun. Koululaiskyselyyn osallistui ennätykselliset 197 040 lasta ja nuorta ja mukana oli 1 759 koulua.

Koululaisia kiinnostavat monet uudet harrastukset koulupäivän yhteydessä. Koululaiskyselyn perusteella 80 prosentilla lapsista ja nuorista on mieluisa harrastus. Peräti 55 prosenttia lapsista ja nuorista haluaa aloittaa uuden harrastuksen. Joka viides lapsi tai nuori on vailla mieluisaa harrastusta ja heistä 63 prosenttia haluaa aloittaa harrastuksen.

Harrastusryhmiä on perustettu koululaiskyselyn toiveiden mukaan. Ylöjärvellä lapset ja nuoret ovat harrastaneet monipuolisesti kevään aikana. Tarjolla on ollut muun muassa heppakerhoa, elokuvaanimaatiota, koodausta, kuvataidetta, käsityökerhoja, keilailua, kiipeilyä, parkouria, kokkikerhoja, sirkusta, tanssia, teatteria ja valokuvauspajoja.

Koronapandemian takia harrastusryhmien kokoa on jouduttu rajoittamaan. Sisätiloissa kokoontuneet kerhot olivat keväällä muutamia viikkoja tauolla.
Kerhoihin osallistuneille lapsille ja nuorille sekä huoltajille on toteutettu myös palautekysely toukokuussa.

Harrastamisen Suomen malli laajenee elokuussa koko Suomeen. Kunta huolehtii harrastustoimijoiden hankkimisen ja valtio maksaa valtionavustuksen kunnalle. Jo aikaisemmin kouluilla on ollut harrastuskerhoja koulun henkilökunnan ohjaamana koulupäivän jälkeen. Valtionavustuksen turvin apuun ja järjestäjiksi saadaan nyt myös ulkopuolisia palveluntuottajia.
Ylöjärvellä on ollut mukana kevätlukukaudella noin 20 eri palveluntuottajaa. Malli tarjoaa työtehtäviä paikallisille toimijoille, kuten yhdistyksille, seuroille, järjestöille ja yrityksille.

Virpi Ukonmäki
varavaltuutettu, kuntavaaliehdokas (kesk.)