Ylöjärven OAJ:n paikallisjärjestö teetti maaliskuussa kirjoittamani mielipidekirjoituksen innoittamana kyselyn jäsenistölleen koulujen tämän hetkisistä resurssitarpeesta. Halusin kuulla, miten opettajat näkevät asian. Millaista resurssia he eniten kaipaavat työnsä tueksi? Lautakunnan jäsenet saivat kyselyn tulokset sähköpostilla huhtikuussa ja pyysin sivistysjohtajalta, että voisimme lautakuntana käydä keskustelun näistä asioista. Samalla voisimme linjata tulevaa resurssitarvetta seuraavaa lautakuntaa ajatellen.
Talousarvion laatiminen aloitetaan jo kesäkuussa, ja siksi tämä keskustelu olisi hyvä käydä vielä nykyisessä lautakunnassa. Tällä tavoin voisimme välittää viestimme suoraan esityksen laatijalle eli sivistysjohtajalle tulevaa talousarviokokousta ajatellen. Samalla uusi lautakunta saisi meidän terveiset syksyn kokouksiin. Lautakunnalle luvattiin jo maaliskuun kokouksessa, että pääsemme keskustelemaan Ylöjärven koulujen resurssitarpeista ja voisimme ottaa kantaa opetusresurssin riittävyyteen koko Ylöjärven alueella. Vaalien läheisyys lienee syynä sille, että emme ole saaneet asiaa käsittelyyn. Viranhaltijoiden mielestä aihe olisi ehkä populistisesti liian herkullinen ja veisi heiltä työrauhan.
Sikäli harmillinen juttu, että tämän asian sivuun jättäminen aiheutti muun muassa viime kokouksessa sen, että eräs jäsenistä teki oman ehdotuksensa Kurun koulun resurssipaikkauksen osalta. Oliko tämä hätähuuto vai vaalitemppu?
Tärkeä ajatus, mutta mielestäni resurssipula koskettaa kuitenkin edellä mainitun tutkimuksenkin mukaan kaikkia kouluja ja siksi meidän tulisi käsitellä asia kokonaisuutena eikä yksi koulu kerrallaan. Samassa yhteydessä tulisi käsiteltyä myös Kurun koulun opetusresurssin riitävyys.
Olen toiminut viimeiset kaksi kautta sivistyslautakunnassa ja pääsääntöisesti tämä lautakunta on ollut hyvin keskusteleva ja rakentava. Vaikka lautakunnan jäsenet ovat eri puolueista, tuntuu kaikilla olevan sama tahtotila – huolehtia Ylöjärven koulujen riittävästä resursoinnista.
Pitkällä aikajänteellä ja hyvällä yhteistyöllä olemme saaneet parannuksia muun muassa oppilashuollon resurssiin. Valittettavasti tarve tuntuu koko ajan kasvavan ja lisäyksiä on tehtävä vuosittain. Siksi sama keskustelu resurssipulasta jatkuu vuosi toisensa jälkeen, vaikka lisäyksiä tehtäisiin tasaisesti.
Suurin osa päätöksistä on tehty lautakunnan yhteispäätöksellä, jolloin asioista ei ole tarvinut edes äänestää. Yksittäiset lautakunnan jäsenet yrittävät välillä ottaa näistä kunnian itselleen, mutta yhdessä näitä muutoksia on tehty. Joskus keskustelun myötä sivistysjohtaja on muuttanut päätösesitystään vastaamaan lautakunnan näkemystä. Tämä on ollut mielestäni hyvää, vuorovaikutteista tekemistä.
Vaikka vaalit on käsillä, tulisi meidän edelleen muistaa, että yhteistyö on voimaa! Pitäisi jaksaa jatkaa yhteen hiileen puhaltamista. Paras vaikuttaja on hyvä vuorovaikuttaja!
Leena Risku
sivistyslautakunnan jäsen, kuntavaaliehdokas (kesk.)