Näin saat kasvit ja yrtit kukoistamaan kaupunkioloissa: lasitetulla parvekkeella viihtyvät paprika ja tomaatti, persilja ja tilli sopivat viileämpään

Niin sisällä keittiössä kuin pienellä parvekkeellakin saa kasvatettua omaa satoa ja näyttäviä kukkia. Harrastusta aloittaessa ja kasveja valitessa on tärkeää kiinnittää huomiota mullan laatuun sekä siihen, millaisissa oloissa kasveja kasvattaa.
Vain mielikuvitus on rajana oman parvekepuutarhan suunnittelussa.

Osa kotipuutarhureista on aloittanut viljelyn jo alkukeväästä, mutta vielä ei ole liian myöhäistä kasvattaa itselleen komeaa satoa kesäksi. Puutarhaliiton puutarha-agronomi Timo Taulavuori kertoo, että alkukesä on hyvää aikaa istuttaa monen kasvin taimia. Tällaisia ovat esimerkiksi paprika, tomaatti, kurkku ja kurpitsa.

– Lisäksi salaatit, retiisi ja peruna kasvavat nopeasti, joten niitä voi istuttaa ihan siemenistä vielä alkukesästäkin. Myös ruusupapu itää nopeasti siemenistä vielä tässä kohtaa kesää.

Kasvit istutetaan yleensä sisällä, eikä ulos siirtymisen kanssa kannata hätiköidä. Säät saattavat olla pitkälle kesää epävakaisia, joten esimerkiksi basilikan, tomaatin ja paprikan kanssa on suotavaa siirtyä ulko-oloihin vasta 10.6. jälkeen.

Taulavuori kertoo, että kasveja voi ensin pitää ulkona tunnin kerrallaan ja lisätä aikaa pikkuhiljaa päivittäin. Näin kasvit eivät saa olosuhteiden muutoksesta shokkia.

Ylipäätään oikea lämpötila ja valon määrä ovat monelle kasville elinehto. Lajeja valitessa kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota oman kasvatuspaikan olosuhteisiin. Sillä on suuri ero, viekö kasvit tuuliselle pohjoisen suuntaiselle parvekkeelle vai lasitetulle parvekkeelle, joka suuntaa etelään.

Taulavuori kertoo, että etelän suuntainen lasitettu parveke vastaa suunnilleen kasvihuoneoloja. Tällaiselle parvekkeelle kannattaa valita kasveja, jotka pitävät lämmöstä.

– Siellä menestyvät trooppisetkin kasvit, kuten chilit, paprika, tomaatti, basilika, kurkku ja kurpitsa.

Jos parvekkeen ilmansuunta pohjoinen, eikä siinä ole lasitusta, kaalikasvit ja salaatit pärjäävät Taulavuoren mukaan suhteellisen hyvin. Myös monet yrtit, lämmöstä nauttivaa basilikaa lukuun ottamatta. Esimerkiksi persilja ja tilli sopivat viileämmälle ja varjoisalle kasvupaikalle.

Yrttejä kasvattaessa kannattaa tarkkailla lämpötiloja ja aurinkoa.

Valitse ravinnerikas multa

Kotipuutarhuri ei tarvitse valtavaa tarvikkeiden arsenaalia, jotta taimet saa kasvamaan. Riittää, että on multaa ja ruukkuja.

Taulavuori kertoo, että nykyään valikoimissa on monenlaisia multia, ja omaan tarpeeseen on helppoa valita sopivin.

– Itse suosin vihannesten viljelyyn tarkoitettua luomumultaa. Lisäksi kesäkukkamullassa on pitkäaikaisia ravinteita, ja mukana on yleensä myös biohiiltä. Biohiili tasaa ravinteiden ja veden pidätystä mullassa, eli se myös antaa jonkin verran anteeksi kastelu- tai lannoitusvirheitä.

Taulavuori vinkkaakin valitsemaan biohiiltä sisältävän mullan etenkin parvekeviljelyyn, jossa kasvuolosuhteet voivat olla epätasaisemmat.

Auringosta tykkäävät kukat viihtyvät usein parvekelaatikoissa.

Yhdistele kasveja rohkeasti

Parvekkeella ja sisällä viljelevän kotipuutarhurin kannattaa Taulavuoren mukaan keskittyä lähtökohtaisesti yksivuotisiin kasveihin. Sisällä menestyvät parhaiten yrtit ja salaatit, ja riittävästä valon määrästä on tärkeää huolehtia. Jos omalla ikkunalaudalla ei ole tarpeeksi auringonvaloa, voi sisällä hyödyntää led-valaisimia.

Vaikka kasvien määrä on sisällä ja parvekkeella rajatumpi kuin kasvihuoneissa tai isoilla pihoilla, voi luovuuden silti päästää valloilleen. Taulavuori rohkaisee kotipuutarhureita yhdistelemään istutuksissa eri kasveja ja kukkia. Innokas kotipuutarhuri saa halutessaan parvekkeestaan varsinaisen viherkeitaan.

– Varsinkin jos on valoisa parveke, sinne saa hienosti kerroksittain kasveja. Niitä voi laittaa amppeleihin, seinille köynnöksinä, laatikoihin, ruukkuihin ja kaiteisiin.

Taulavuori kehottaa yhdistämään rohkeasti syötäviä ja kukkivia kasveja. Esimerkiksi pelargonien joukkoon voi hyvin istuttaa vaikkapa persiljaa tai salviaa. Etenkin puhtaissa luomumullissa menestyvät yhtä aikaa erilaiset kasvit ja kukat, Taulavuori huomauttaa.

– On myös hyvä istuttaa kasvit heti tarpeeksi isoihin ruukkuihin. Etenkin amppelit kannattaa heti ostettuaan vaihtaa isompiin amppeliruukkuihin. Näin saa esimerkiksi amppelimansikasta iloa koko kesäksi.