Sukupolvet kohtasivat: Miltä Ylöjärven tulevaisuus näyttää nuoren ja vanhan kuntavaaliehdokkaan silmin?

28.05.2021 09:02

Kysyimme kahdelta eri sukupolvea edustavalta kuntavaaliehdokkaalta näkemyksiä Ylöjärven tulevaisuuteen liittyen. Kokoomuksen ehdokas Anselmi Koivunen, 19, on yrittäjä ja tuore ylioppilas. Poliittista kokemusta hänelle on kertynyt muun muassa nuorisovaltuustossa ja Pirkanmaan Kokoomusnuorten hallituksessa. Esko Morikka, 83, on eläkeläinen ja perussuomalaisten ehdokas. Hänellä on valtuustokokemusta Ylöjärvellä kolmelta eri vuosikymmeneltä.

Miten Ylöjärveä tulisi mielestäsi kehittää seuraavalla valtuustokaudella?

Kokoomuksen ehdokas Anselmi Koivunen, 19, on yrittäjä ja tuore ylioppilas.

AK: Kaavoituspalveluita ja lupahakemuksia on nopeutettava: Ylöjärvi elää aika pitkälle asumisella ja tänne muuttaa uusia perheitä. Kunnallis- ja kiinteistöveroa ei pidä kiristää. Kuruntie on ruuhkainen, ja väylä Siivikkalan ja Asuntilan välillä pitäisi avata. Se ohjaisi liikennettä pois keskustasta.

EM: Ylöjärven keskusta pitäisi luoda harjun ja Mikkolantien väliin. Maa-alue on iso ja vajaakäytöllä. Mikkolantiellä Vaasantien puoleiset matalat rakennukset tulisi purkaa (ei Mikkolaa), ja rakentaa niiden tilalle liikehuoneistolliset kerrostalot. Liikenteen sujuvuuden vuoksi Kuruntie Soppeenmäestä Asuntilaan pitäisi leventää nelikaistaiseksi, tehdä ramppeja Vaasantieltä Kuruntielle ja liikenneympyrät kaksikaistaisiksi.

Pitäisikö mielestäsi Ylöjärvelle rakentaa seuturaitiotie jatkona Tampereen raitiotielle?

AK: Kyllä pitäisi, koska raitiotie luo selvän linkin kahden kaupungin välille ja sen ympärille rakennetaan. Jos haluamme olla muuttovoittoinen kunta, siihen pitää investoida.

EM: Ei missään nimessä. Ylöjärven väestöpohja on niin laaja, että se hyödyttäisi vain keskustan alueen ihmisiä. Me sen maksamme viime kädessä, vaikka sitä markkinoidaan, että ratikkayhtiö sen toteuttaa.

Jos Ylöjärven menoja pitää karsia, miten se mielestäsi pitäisi tehdä?

Kokoomuksen ehdokas Anselmi Koivunen, 19, on yrittäjä ja tuore ylioppilas.

AK: Ylöjärvellä on jokseenkin hyvin hoidettu talous. Asiakasmaksuja korottamalla ja kaupungin omaisuutta ja tontteja myymällä ei pelasteta kaupungin taloutta. Ainoa mikä pelastaisi talouden, on ottaa velkaa, mutta mielestäni sitä ei saa tehdä. Suomen hyvinvointivaltio on tällä hetkellä liian kallis Suomelle, ja se ei elä kuin velkarahalla. Tarvittaisiin rakenteellisia uudistuksia vaikka sote-mallia keventämällä ja ulkoistamalla palveluja yksityisille.

EM: Talous pitää olla hyvin hallinnassa ja suunnitelmallista. Ei pidä tehdä mitään äkkinäisiä investointeja. Minulla ei ole ollut tilaisuutta tutkia kaupungin eri osastojen tuloja ja menoja, että mistä voisi nipistää. On katseltava muita keinoja kuin veronkorotukset ennen kuin veroja lähdetään nostamaan.

Onko mielestäsi tärkeämpää rakentaa Ylöjärven keskusta-alue tiiviiksi vai säilyttää luontoa lähialueen virkistysalueena?

AK: Kannatan keskustan rakentamista, se tuo uusia veronmaksajia Ylöjärvelle. Ei Tampereenkaan keskustassa näe peltoa. Ylöjärvi on niin iso, että jos haluaa mennä luontoon, niin Vahannasta eteenpäin löytyy pelkkää metsää. Mielestäni Aron rantaankin olisi saanut rakentaa.

EM: Väljyys pitäisi säilyttää, koska meillä on maapohjaa. Keskusta kaipaa aiemmin mainitsemani remontin. Sinne pitäisi keskittää liiketoiminta ja saada lisää asukkaita, jotka käyttäisivät näitä liikkeitä ja palveluita.

Miten Ylöjärvellä voidaan parhaiten tukea työllisyyttä?

AK: Yrityksille pitää luoda hyvät elinolosuhteet, jotta ne voivat investoida tänne. Kun tieyhteydet ovat kunnossa ja kunnassa asukkaita, se automaattisesti pyytää yritykset tänne. Silloin täällä on ostajia ja työntekijöitä.

EM: Houkuttelemalla lisää yrittäjiä. Siihen pitää satsata, että yritykset saavat tontteja, jotka vastaavat niiden toimintaa. Yritykset tuovat tullessaan työpaikkoja.

Mikä on tärkein nuoriin liittyvä asia, jota haluaisit Ylöjärvellä edistää?

AK: Ylöjärveläisnuorilla on lähtökohtaisesti asiat hyvin ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Nuorten terapiapalvelut pitää laittaa kuntoon ja niihin pääsyä pitää nopeuttaa. Ylöjärvi elää lapsiperheillä, ja on turvallinen lintukoto, jossa on hyvä kasvaa.

EM: Pitäisi tarjota hyvin paljon kesätyöpaikkoja, jotta nuoret pääsisivät näkemään millaista työelämässä on. Jotta kiusaaminen ja väkivalta eivät purkautuisi kuten isommista kaupungeissa, niiden ennalta ehkäisemiseen pitäisi löytyä keinoja ja resursseja.

Miten haja-asutusalueiden elinvoimaisuutta voidaan mielestäsi parhaiten tukea Ylöjärvellä?

AK: Ylöjärvellä on paljon maata ja tilaa. Ihmiset rakentavat esimerkiksi Vahantaan ja Takamaalle. Sinne pitäisi kunnostaa pyörä- ja kävelyteitä. Tieyhteydet ovat hyvät ja busseja kulkee, ja sitä on tuettava.

EM: Kylätaajamien koulujen ympäristöön pitää yksityisten alueiden kaavoitusta tehostaa. Näin saadaan tonttitarjontaa ja ihmisiä sinne. Muuten kylätaajamat näivettyvät.