Sivistyslautakunta käsitteli kokouksessaan 18.5.2021 tuntikehystä 2021 – 2022 jo kolmannen kerran. Tuntikehys vaikuttaa ratkaisevasti koulujen opetusjärjestelyihin ja opetusryhmiin.
Olen sivistyslautakunnan edustajana yhteistyöryhmässä, johon kuuluu Kurun yhtenäiskoulu ja päiväkoti. Kurun päiväkoti oli huolenamme, kun aloitimme vuonna 2017. Tähän löytyi onnellinen ratkaisu ja pikkuväki sai mainiot tilat.
Kurun koulun ensimmäisen luokan oppilasmäärä on hiukan alle sovitun jakorajan. Luokan jakaminen kahdelle opettajalle ensi lukuvuonna olisi kuitenkin lasten kannalta hyvä ratkaisu.
Viljakkalan ja Vahannan kouluissa on kummassakin vastaava tilanne eli melkein jakokelpoinen luokka. Lautakunta päätti oppilasmäärän takia jakaa nämä 1. elokuuta 2021 alkaen kahdeksi luokaksi. Tämä on erittäin iloinen ja hyvä asia oppilaiden kannalta.
Kurun tilanteesta huolestuneena esitin kokouksessa, että myös Kurun nykyinen ensimmäinen luokka jaettaisiin kahdelle opettajalle. Asiasta keskusteltiin pitkään. En silti ymmärtänyt, miksi Kurua ei voida kohdella tasapuolisesti verrattuna muihin kouluihin. Kurun jakoa tukee myös se, että toisella luokalla viimeistään pitäisi varmistaa oppilaiden sujuva luku- ja laskutaito: opetuksessa voitaisiin tehdä joustavia järjestelyjä.
Vihreät, demarit ja vasemmistoliitto äänestivät luokan jakamisen puolesta. Se ei riittänyt, hävisimme äänin 5–6.
Tässäkin asiassa olisi pitänyt tehdä päätöksen lapsivaikutusten arviointi. Nyt puhuttiin lähinnä taloudesta ja asian siirtämisestä tulevaisuuteen. Se ei auta ensi syksyn kakkosluokkalaisia. Määrärahatarve syksyksi olisi ollut noin 17 000 euroa.
Ilman sujuvaa lukutaitoa oppilaan opiskelu on vähintään työlästä ja hän tarvitsee paljon mm. erityisopettajan tukea. Halpuus onkin harhaa. Valtuusto ja sivistyslautakunta vaihtuvat. Toimintakulttuuria voidaan muuttaa.
Jussi Kytömäki
kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan vpj., kuntavaaliehdokas (vihr.)