Puheenjohtajatentti, kokoomuksen Juho Ojares: ”Kasvuvauhtimme ei riitä, Ylöjärven pitäisi siis tehdä maahankintaa kunnianhimoisesti ja kaavoittaa sitä tarvittaessa myös ulkopuolisin resurssein”

Kysyimme puolueiden Ylöjärven kunnallisjärjestöjen puheenjohtajilta vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin muun muassa ratikasta, väestönkasvusta, soteuudistuksesta ja kunnallisvaaleissa äänestämisestä. Vastaajana kokoomuksen Ylöjärven paikallisosaston puheenjohtaja Juho Ojares. Kaikki puheenjohtajatentit pääset lukemaan täältä.
Kokoomuksen Ylöjärven paikallisosaston puheenjohtaja Juho Ojares antaa neuvon, miten oman ehdokkaan äänestysvalinta kannattaa tehdä: – Kannattaa ajatella järjellä, millaisena haluaa Ylöjärven tulevaisuuden nähdä: haluammeko me kehittyä vai taantua. (Kuva: Juho Ojares)

Miksi kuntavaaleissa pitäisi äänestää edustamaasi puoluetta?

– Me haluamme kehittää ja kasvattaa Ylöjärveä, ja meillä on siihen uskottava resepti. Me pidämme huolta taloudesta siten, että kuntalaisten palvelut turvataan tulevaisuudessakin. Talous ei ole itseisarvo, vaan edellytys hyvinvoinnin ja palveluiden järjestämiseksi.

 

Mitkä kolme teemaa ovat puolueesi Ylöjärven yhdistykselle tärkeimmät näissä vaaleissa?

– Ensimmäisenä on varmasti keskustan kehittäminen. Ylöjärvi on viimeisen kymmenen vuoden aikana ja erityisesti parin viime vuoden aikana jäänyt jälkeen kilpailevista seutukunnista.

– Lisäksi me turvaamme sen, että kunnan talous pidetään kestävällä pohjalla siten, että Ylöjärvi pystyy tulevaisuudessakin turvaamaan kuntalaisilleen palvelut. Hyvin tarkkana pitää olla erityisesti sen kanssa, ettei talous romutu sote-uudistuksen takia, kun kunnilta putoaa niin iso osa rahoituksesta pois.

– Myös joukkoliikenteen kehitys on tärkeää. Ylöjärven sisäinen joukkoliikenne ei toimi tällä hetkellä niin hyvin kuin se voisi toimia. Tähän auttaa se, että Asuntilan ja Siivikkalan välille saadaan puhkaistua tieyhteys. Joukkoliikenteessä ratikka on osa tulevaisuutta. Lähijunaliikenne on pitkissä puissa, sillä toimiakseen se vaatisi toisen kiskoparin rakentamisen. Mutta jos VR vapauttaa ylimääräisiä slottejaan ja kaukojunat saataisiin pysähtymään Ylöjärvellä edes parilla vuorolla, olisi se parempi kuin ei mitään. Muutama vuoro päivässä ei kuitenkaan vie maalta merelle.

 

Seuraava valtuusto tekee isoja ratkaisuja siitä, rakennetaanko Ylöjärvelle ratikka vai ei. Mitä mieltä olet ratikasta

– Kyllä lähden siitä, että ratikka pitää saada Ylöjärvelle. Pelkästään kunta saa siitä kokonaisuudessaan 160 miljoonaa euroa maanmyyntituloja, jonka lisäksi yksityiset maanmyyntitulot ovat noin 100 miljoonaa euroa. Jos ratikka maksaa 120 miljoonaa euroa, niin tällä laskukaavalla se on kannattava sijoitus. Menojen lisäksi on huomioitava myös tulot.

– On tosiasia, että ratikka on tulevaisuutta ja osana Tampereen seutua haluamme siihen lähteä. Ratikka ohjaa kuntien maankäyttöä ja rakentamista ja kehitys tapahtuu siellä, missä kiskot kulkevat. Ratikan tuleminen edellyttää sitä, että Ylöjärven keskustaa kehitetään voimakkaasti, jotta tänne saadaan riittävä määrä asukkaita.

 

Ylöjärven asukasmäärä on kasvanut viime vuosina hitaammin kuin esimerkiksi Nokian, Kangasalan ja Lempäälän asukasmäärä. Mitä asialle pitäisi tehdä vai riiittääkö nykyinen maltillinen kasvu?

– Kasvuvauhtimme ei riitä. Ylöjärvi on houkutteleva kunta, mistä kertoo jo se, että tarjolla olleille omakotitonteillemme on ollut hakijoita kolmenumeroinen määrä, moninkertaisesti tarjonnan verran. Ylöjärven pitäisi siis tehdä maahankintaa kunnianhimoisesti, ja kaavoittaa sitä tarvittaessa myös ulkopuolisin resurssein. Maanhankinnasta on hyvä esimerkki Mäkkylän maakaupat, jotka olisi tosin pitänyt tehdä jo kymmenen vuotta sitten.

– Kaavoituksesta tulee tietysti myös infrakustannuksia, mutta ne tulevat joka tapauksessa. Jos hankkeet saadaan käynnistettyä nopeasti, niin myös verotuloja saadaan alusta asti, eikä vasta joskus ja jouluna.

 

Jos soteuudistus hyväksytään, siirtyvät sote-palvelut kunnilta hyvinvointialueille. Väheneekö kaupunginvaltuuston vaikutusvalta, kun taloudellisesti suurimmat ratkaisut siirtyvät siltä pois?

– Ei sote vähennä kaupunginvaltuuston arvoa, vaan muuttaa sen roolia. Kaupunginvaltuuston painoarvo on sitten elinvoimassa ja sivistyksessä eli opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

– Toteutuessaan sote-uudistus on katastrofi. Hyvinvointialueen aluevaltuustossa Tampereella olisi yksinään enemmistö, 42 paikkaa 79 paikasta, joten Tampere voisi päättää kaikki asiat yksin oman mielensä mukaan.

 

Anna äänestäjälle pari vinkkiä siitä, miten äänestyspäätös kannattaa tehda?

– Kannattaa ajatella järjellä, millaisena haluaa Ylöjärven tulevaisuuden nähdä: haluammeko me kehittyä vai taantua. Tulevaisuudessa on ennen kaikkea oleellisinta se, että taloutemme on sillä tolalla, että palvelut on turvattu seuraavallakin sukupolvella.

 

Minkälaiseen tulokseen olet puolueesi kannalta tyytyväinen Ylöjärvellä?

– Olen tyytyväinen siihen, että me pysymme suurimpana puolueena. Ei ole väliä, miten muut puolueet pärjäävät, sillä pystymme tekemään kaikkien kanssa yhteistyötä.