Ylöjärveläissyntyinen Mika Pajukko hyppäsi Palowoudin rattiin kriittisimmällä mahdollisella hetkellä – ”Olen ajatellut aina, että tässä on potentiaalia, onhan Wouti ollut tässä ikuisuuden ja aina pärjännyt”

20.05.2021 19:00

1980-luvulta saakka Soppeenmäen liikekeskusta koristanut Palowouti on saanut uuden nuoren ravintoloitsijan. Ylöjärveläissyntyinen Mika Pajukko on itse Palowoudin entisiä asiakkaita ja nähnyt paikallisbaarin potentiaalisena kehityskohteena.
Mika Pajukko on ylöjärveläissyntyinen ja käynyt itse aikanaan asiakkaana Palowoudissa. Jo tuolloin hänellä oli visioita, millaisen baarin hän itse yrittäjänä tekisi. Viime vuonna hän tarttui puhelimeen ja kysyi Palowoudin entiseltä ravintoloitsijalta Samuli Kailamaalta, olisiko hänellä intoa myydä ravintolaa. Kaupat syntyivät myöhemmin. Ennen Palowoutia Pajukko työskenteli Kotipizza-yrittäjänä ja pyöritti ravintoloita niin Sastamalassa kuin Nokiallakin.

26-vuotias Mika Pajukko hyppäsi Palowoudin uudeksi yrittäjäksi viime lokakuussa kriittisimmällä mahdollisella hetkellä. Hän ehti pitää baariaan auki aamuviiteen vain yhden viikonlopun, kunnes viranomaiset muuttivat yökerhon rajoituksillaan päiväkerhoksi.

– Tiukilla on oltu, mutta homma on pyörinyt suhteellisen ok, josta kiitos kuuluu vakiasiakkaille, hän kertaa menneiden kuukausien tunnelmia.

Pajukon mukaan Palowoudin saama tuki on ollut siis pitkälti sen pitkäaikaisen vakiasiakaskunnan harteilla. Valtion puolelta yrittäjä sai odottaa tukieuroja yhteensä seitsemän kuukautta, kunnes vihreää valoa annettiin viimein toukokuussa.

– Olen todella näreissäni siitä, että tukia myönnetään yrityksille tällaisella viiveellä, kun yritystoiminta kuitenkin pyörii koko ajan ja kulut juoksevat. Tässä kohtaa tuki on laiha lohtu, kun myyntiä on menetetty 160 000 euroa. Olen tosi pahoillani niiden yrittäjien puolesta, jotka ovat joutuneet lopettamaan yrityksensä koronan aiheuttamien taloushuolien vuoksi, Pajukko sanoo.

Maria Pusa on kuulunut Palowoudin kalustoon jo 18 vuotta. Tiskin takana hääräävä tarjoilija sanoo, että työpaikassa on ehdottomasti parasta kokonaisuus: Palowouti on kiinteä yhteisö, jossa käy hyvää porukkaa.

Eniten koville on ottanut työntekijöiden pärjääminen

Eniten tuoretta yökerhoyrittäjää pännii se, että ravintolat ovat joutuneet koronan syntipukiksi. Pajukko työskenteli ennen Palowoutia pitkään Kotipizza-yrittäjänä ja on nähnyt omin silmin ristiriidan, jonka koronarajoitukset aiheuttivat.

– Oli aika absurdia, etten voinut Nokialla pitää auki ravintolaani lisääntyvien koronatartuntojen pelossa, kun samaan aikaan naapurissa oleva Citymarket järjestää Mammuttimarkkinat, jonka asiakasmäärissä mitään rajoituksia ei ollut. Kysyn, että miten se korona tarttuu paremmin ruokaravintolassa kuin ruuhkaisessa marketissa?

Ravintola-alan ahdingossa Pajukkoa on harmittanut yrittäjien ohella työntekijöiden tilanne. Hänkin on joutunut lomauttamaan omaa henkilökuntaansa.

– Minulla on neljä lasta ja työntekijöilläni on myös perhettä. Eniten minua on ottanut koville se, että miten he pärjäävät.

Kaikesta huolimatta Pajukko näkee valoa tunnelin päässä. Palowoudissa odotetaan kesäkelejä, jotka näkyvät asiakasmäärien lisääntymisenä.

– Toukokuun aurinkoiset päivät ovat olleet positiivinen piristys. Kesältä odotetaan hyvää, kunhan aukioloaikojakin saisi taas pidennettyä. Veikkaan, että ehkä elokuussa pääsisimme pitämään ravintolaa auki normaaliin tapaan.

Vaikka yrittäjä vaihtui, on kalusto sama

Miten ihmeessä Mika Pajukko sitten päätyi Palowoudin uudeksi ravintoloitsijaksi kesken vaikeimman ajan? Mies itse sanoo tykkäävänsä haasteista ja kertoo makustelleensa vuosikaudet ajatuksella, millaista olisi omistaa ikioma ravintola.

– Olen käynyt Palowoudissa asiakkaana ja ajatellut aina, että tässä on potentiaalia. Onhan Wouti ollut tässä ikuisuuden ja aina pärjännyt. Mielessäni oli tosin jo silloin asioita, joita tekisin toisin omalla tavallani.

Viime vuonna Pajukko tarttuikin puhelimeen  ja soitti Palowoudin entiselle ravintoloitsijalle Samuli Kailamaalle kysyäkseen, olisiko ravintolan osto neuvoteltavissa. Niin entisestä Kotipizza-franchising-yrittäjästä tuli Palowoudin uusi omistaja.

– Teen täällä itse ihan tavalllista työtä, olen tiskin takana ja hoidan kirjanpitoa. Täällä käy tosi hyvää porukka, Pajukko kehuu viitaten Palowoudin noin parinkymmenen hengen kokoiseen vakia-asiakasporukkaan.

Vaikka ravintoloitsija onkin vaihtunut, on Palowoudin kalusto pysynyt samana. Haastattelua tehdessä baarituolissa istuskelee Palowouti-huppariin pukeutunut vakiasiakas, ja tiskin takana häärää edelleen puoli Ylöjärveä tunteva Maria Pusa.

– Olen ollut Palowoudissa töissä 18 vuotta. Työpaikassa on hienointa se, että ei tämä edes aina työltä tunnu. Tämä on vähän semmoinen olohuone, johon porukka tulee tapaamaan toisiaan kahvin tai kaljan merkeissä. Palowoutin vakisakki pitää huolen toisistaan ja minusta on hienointa se, miten tiivis toisia auttava yhteisö täällä pyörii, Pusa sanoo.

Pajukon sanoin Palowouti on ollut Ylöjärvellä ikuisuuden – aina vuodesta 1985 asti. Ennen Palowoutia tiloissa toimi 80-luvun alussa Ylöjärven Klubi. Nykyisellään Palowoutia kuvaillaan olohuoneen kaltaiseksi paikaksi, jossa kaveriporukat tapaavat pelaamisen sekä urheilun ja ravien katsomisen merkeissä. Illan tullen olohuone muuttuu iltaravintolaksi.

Kesän tullen myös livemusiikkia?

Palowouti on kokenut uuden ravintoloitsijan myötä kasvojenkohotuksen sisätiloissaan. Uusiksi on laitettu niin seinäpinnat kuin lattiat, joita peittäneelle kaiken nähneelle kokolattiamatolle Pajukko antoi lähtöpassit.

– Myös sohvat on verhoiltu uudelleen. Ne ovat ylöjärveläisen Mervi Kauhasen käsialaa. Lisäksi olemme laittaneet uusiksi tiskiämme, ja ikkunatkin on uusittu.

– Ruokalistaakin on uudistettu ja syö niin paljon kuin jaksat -periaatteella toimiva Siipisununtaimme on otettu hyvin vastaan, Pajukko kertoo.

Kesän edetessä Pajukko toivoo, että Palowoudissa päästäisiin järjestämään myös livemusiikki-iltoja.

– Esiintyvät artistit ja bändit ovat toinen ryhmä, joka on kärsinyt kovasti koronan takia. Toivon, että pääsisimme järjestämään mahdollisimman pian artisti- ja bändi-iltoja.