Museonmäellä nähdään tänä kesänä peräti kaksi eri kesäteatteria – Molemmat perustuvat rakastetun tamperelaisrunoilijan teksteihin

Ylöjärven Museonmäellä pääsee nauttimaan heinäkuussa 2021 Eeva-Liisa Mannerin kahdesta klassikkonäytelmästä.  Mannerin syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta tämän vuoden joulukuussa.

Mannerin klassikkotekstit nähdään kesäteatteriesityksinä Ylöjärven museolla ja esityksissä on tarjolla niin rakkautta ja juonittelua kuin huumoria ja musiikkiakin.

Ensimmäisenä ensi-iltansa saa lauantaina 3.7. klo 16 musiikkinäytelmä Eros ja Psykhe. Toinen kesän näytelmistä on Uuden vuoden yö, jonka näytöskausi käynnistyy perjantaina 9.7. klo 18.

Molemmista näytelmistä on tarjolla kymmenen näytöstä heinäkuun aikana. Näytelmät ohjaa Katri Häti, graafisesta ilmeestä vastaa näytelmien tuottaja Venla Moisala ja lavastuksen suunnittelee ja toteuttaa Antonio Canals.

Ylöjärvellä nähtävät kesäteatteriesitykset ovat osa tamperelaisen Tukkateatterin isompaa MANNERmainen2021 -hanketta, joka tuo esille Mannerin upeaa tuotantoa pitkin vuotta erilaisin teatteriproduktioin.

Eros ja Psykhe – musiikin täyteinen rakkaustarina

Eros ja Psykhe on Mannerin esikoisnäytelmä vuodelta 1959. Kesällä nähtävä tulkinta vie katsojan vauhdikkaaseen ja musiikintäyteiseen rakkaustarinaan ja sen tragikoomiseen maailmaan.  Musiikin kesän näytelmään säveltää tamperelainen laulaja-lauluntekijä, musiikin moniottelija Janne Laurila.

Näytelmässä merimies Eros (Niko Ranta) kohtaa satamaravintolassa rakkaansa Psykhen (Senja Veijalainen). Kestääkö tuore rakkaus elämän realiteetit? Entä vaikuttaako paikalla musisoiva Morfeus (Jaakko Mela) rakastavaisten liiton sidokseen?

Manner on punonut Antiikin sadun realistiseen tapahtumaketjuun, jossa Eros ja Psykhe saavat toisen mahdollisuuden, mutta riittääkö se pelastamaan rakkauden? Lemmensoppaa hämmentävät osaltaan myös Afrodite (Johanna Riekkola) ja Demeter (Riikka Pietilä).

Uuden vuoden yö – tummanpuhuva komedia

Uuden vuoden yö on tummanpuhuva komedia ihmisistä, joita elämä on kohdellut kaltoin. Näytelmässä eriskummallinen seurue kokoontuu viettämään uutta vuotta biokemisti Atoksen (Laura Suvanto) luokse ja ottaa älyllisesti mittaa toisistaan. Vuoden vaihtuessa antaudutaan hurjaan leikkiin tunteilla ja tuliaseilla, ja kun suojakuoret murtuvat, pinnan alla kytevät elämän totuudet paljastuvat.

Serkukset Atos ja pastori Egen (Jaakko Mela) jakavat näkemyseroja ja heikkovirtainsinööri Pekka (Johanna Korhonen) sekä hänen vaimonsa Liisa (Maria Mesimetsä) paljastavat loppuvan avioliiton raadollisuutta.

Egenin kirkollista vakaumusta koettelee puolestaan villi näyttelijätär, Monika (Jaana Myyry). Kaikkia tarkkaileva kuokkavieras, kirjailija Kauhanen (Niina Hyytiäinen) leikittelee moraalin ja hyvien tapojen rajalla välillä huvittaen ja välillä ärsyttäen juhlijoita. Mannerin käsikirjoituksen kieli on rikasta ja leikkisää, ja näytelmän ihmiskuvaus on terävää ja tarkkanäköistä. Esitystä ei suositella lapsille.