Lukijan kirjoitus: Robotin kello – testasin sitä käytännössä

09.05.2021 16:01

Taidan olla ajastani jäljessä, tai niin, enhän enää tiedä mitä se aika onkaan.

Kuulemma tarkat atomikellot käyvät – ensin yhdessä synkronoituna, sen jälkeen erilleen siirrettynä – eri aikaa. *)

Kaapin päälle siirretty kello käy nopeammin ja lattialle siirretty hitaammin. Kutsuvat sitä kellon ominaisajaksi. Ja kello siirrettynä nopeasti liikkuvaan GPS-satelliittiin käy hitaammin, pitkästyy mokoma. Pitää jatkuvasti rukata että paikannus maan päällä ei mene metsään. Miten ne kellot noin kummasti heittelevät? Toimivat noin johtuen yleisestä suhteellisuusteoriasta, syyttäkää A. Einsteiniä. Meni tuollaista keksimään. Mutta on silti oikeassa, mitattu ja tarkastettu moneen kertaan.

Kellot käyvät painovoimakentässä hitaammin. Nopeasti edetessään myös hitaammin. Vaikea ymmärtää meidän kelloihimme sidotussa ajassa. Eihän näissä kelloissamme ole myöskään nano-sekuntti viisaria (nano = miljardisosa). Sitten meillä on myös tämä robottikello. Toimii jossain internetin pilvessä. Joka siis lienee syvällä maan uumenissa. Sillä on erityinen ominaisaika. Testasin sitä käytännössä kun tilasin koronarokotusaikaa. Tuli näes sopivat 80 vuotta kohdalle. Ainoa mahdollisuus soittaa puhelimella, soitin aamulla.

Robotti vastasi, ensin tarkat selitykset mitä nappulaa pitää painaa missäkin tarkoituksessa. Paina 1= tilaa aika – ping. Robotti vastasi: ”soitamme numeroon 0xx…jne. noin yksitoista neljäkymmentä viisi”. Selvä… odottelemaan. Aika kului, noin soittoaika – meni toinen tunti – kolmas… ei soittoa? Niin eihän vastauksessa ollutkaan aikaleimaa eli ilmoitusta minä päivänä, kuukautena tai vuotena kello ”noin yksitoista neljäkymmentäviisi” se soittaa? Eikun vaan odottelemaan milloin tuo robotin kellossa toteutuu. Joutuukohan sitä montakin vuotta odottelemaan ties missä mustan aukon syöverissä se kello mahtaa sijaita – eli kuinka hitaasti käy vai käykö ollenkaan?

Tiedotusvälineissä kauhistellaan koulukiusaamista joka pitäisi saada kitkettyä pois! Eihän se onnistu, nuoriso oppii vaan uusia kiusaamisen muotoja, ohjelmoivat robotit kiusaamaan.
Vai olisivatko jo vähän vanhempia koulukiusaaja-robotti ohjelmoijia, joilla on sama kiusaamisvika. Onko näistä roboteista tulossa uusi kiusaamisen kansanhuvi? Tälle ilmiölle pitää keksiä uusi nimi, olisiko: ähäkutti-kiusaaminen?

Odottelen edelleen soittoa, ei tullut soittopäivänä, eikä seuraavanakaan… ähäkutti. Tuli kolmannen päivän iltapäivällä. Ihmisääni antoi ajan yli kolmen viikon päähän. Selvisi että paljon nuorempi 75-kymppinen oli saanut rokotusajan paljon aikaisemmin. Se siitä rokotuksien ikäjärjestyksestä.

P.S. Toimiviakin ajanvaraussovelluksia on ja toimivat täsmällisesti. Tuntuuko siltä että pyörä pitää keksiä aina uudestaan?

Kuten se sarjakuva Pulterin uusi pyöräkeksintö. Joku oli jo aikaisemmin keksinyt neliskulmaisen pyörän. Pulterin keksintö oli kolmikulmainen pyörä!
Hän julisti: Heureka, olen eliminoinut pyörästäni yhden töyssäyksen!

*) Carlo Rovelli, Ajan luonne.

REINO REHN