Raakamakkara, jossa on mukana punajuurta tai fenkolia, sopii vaativammankin nautiskelijan grilliin. Tamperelaisen Nakki-Hannun kaikki tuotteet ovat aitoa artesaanimakkaraa – käsityönä, omalla reseptillä ja intohimolla tehtyjä.
Kun grilliin halutaan tavallista parempaa lihajalostetta, nykyään moni etsii kaupan tiskistä tai kylmäkaapista raakamakkaraa.
– Raakamakkara on nautiskelutuote, jossa saa olla eksoottisiakin makuja. Sitä grillataan illanvietoissa, kun ruokaan ja juomaan halutaan hiukan panostaa. Arkiseen makkarakeittoon laitetaan sitten ehkä jotain muuta, Nakki-Hannu-brändin takaa löytyvä käsityöläinen Hande Huhtinen kuvaa raakamakkaran paikkaa suomalaisessa ruokakulttuurissa.
Suomalaiset ovat oppineet käyttämään mausteisempiakin makkaroita, joten chorichoa ja cheddar-jalopeno-nakkeja löytyy Nakki-Hannunkin raakamakkaravalikoimasta.
Tulisten makujen ohella kuluttajille tarjotaan punajuuri-aurajuusto-makkaraa ja fenkolinakkeja. Jos haluaa erottua joukosta, pitää kehitellä reseptejä, joissa on muutakin kuin sitä itse makkaraa.
– Makkaran voi maustaa melkein millä tahansa. Toki pitää myös tarjota tuttuja ja perinteisiä makuja, joista on helppo tehdä vaikka sitä arkista makkarakastiketta. Meidän tuotteistamme perinteisin maku on sipulimakkarassa, Huhtinen kertoo.
Uusien reseptien kehittely on vaativaa työtä, jota Hande Huhtinen sanoo tekevänsä intohimosta makkaraan. Onneksi maailmalta löytyy loputtomiin vaikutteita, joista voi jalostaa omanlaisensa, suomalaiseen suuhun sopivan makkaran.
– Esimerkiksi fenkolimakkaroita on Italiassa ja Yhdysvalloissa lukemattomia eri lajeja. Ei kuitenkaan ihan samanlaista kuin meidän fenkolinakkimme, Huhtinen vakuuttaa.
Nouto ravintolasta
Pienen makkarapajan tuotannossa uusien reseptien kokeilu on sikäli helppoa, että jos joku tuote ei heti lyökään itseään läpi, hävikki on pientä. Nakki-Hannu Oy:ssä on mukana neljä kaverusta. Työnjako on sellainen, että makkaranteko on pelkästään Huhtisen hyppysissä.
Kun yhtiökumppaneista ja muista makkaranystävistä koostuva esiraati on hyväksynyt Huhtisen kehittelemän uuden maun, alkaa tuotteen markkinointi. Omassa verkkokaupassa voidaan myydä pieniäkin eriä spesiaalituotetta.
Jos palaute on hyvää, sitä tarjotaan jälleenmyyjillekin. Toistaiseksi Nakki-Hannu-tuotteita myydään muutamassa isossa kaupassa Pirkanmaalla sekä yrityksen omassa verkkokaupassa. Kun asiakas tekee tilauksen verkossa, hän voi noutaa tuotteet lähimmästä ravintolasta, jossa Nakki-Hannu tuotteita käytetään. Näin kylmäketju pysyy katkeamattomana asiakkaalle asti.
– Minulla on kokkitausta ja pitkä kokemus ravintola-alalta. Suhteet pirkanmaalaisiin ravintoloihin olivat valmiina, joten ei ole ollut vaikea päästä niihin tarjoamaan omaa tuotettaan. Kaupatkin ovat suhtautuneet paikalliseen pientuottajaan myönteisesti, Huhtinen kiittää.
Tällä hetkellä Nakki-Hannun tavoite on saada tuotteita myyntiin yhä useampiin ja isompiin kauppoihin. Viimeistään viiden vuoden päästä pirkanmaalaista raakamakkaraa pitäisi saada ketjukaupoista kautta maan.
Mitä tuli tehtyä?
Nakki-Hannu on koronapandemian lapsi. Kymmenen viime vuotta baaripuolen hommia paiskinut Huhtinen jäi työttömäksi, kun epidemia viime keväänä sulki anniskeluravintolat. Hän ei jäänyt odottelemaan, kuinka alan käy, vaan vuokrasi kauppahallin makkarahuoneen, jossa oli aiemmin tehnyt raakamakkaraa kiireapulaisena.
– Aluksi tein makkaroita lähinnä omaksi iloksi ja kavereille mökkituliaisiksi. Kun makkarahuonetta käyttänyt yrittäjä kertoi muuttavansa omaa konseptiaan ja luopuvansa makkaranteosta, huomasin sanovani, että ”määpäs ostan sulta nää laitteet”. Menin kotiin ja aloin miettiä, mitä oli tullut tehtyä, Huhtinen muistelee yrityksen lähtölaukausta.
– Siinä vaiheessa olin opiskellut raakamakkaran tekoa nelisen vuotta koneiden edellisen omistajan eli Joni Ichtertzin johdolla. Tuntui, että voisin käyttää taitoa jo ammattimaiseenkin tekemiseen.
Aluksi tuore makkaramasiinojen omistaja harkitsi hot dog -baarin perustamista, mutta kun vanha kaveri ehdotti makkaratehdasta ja lupasi lähteä itsekin mukaan, peli oli sillä selvä.
Kumppaneiksi saatiin vielä pari muutakin ystävystä, ja sopiva tuotantotila löytyi Ylöjärveltä.
– Meillä on hyvä työnjako. Minä hoidan reseptiikan ja makkaroiden teon, muut vastaavat markkinoinnista ja kirjanpidosta.
Huhtinen ei ole hetkeäkään katunut rohkeaa askeltaan, eikä makkarakaan ole vielä alkanut maistua puulta.
– Raakamakkaran teko on edelleen tosi mukavaa hommaa. Jatkuva kehittämistyö, uusien asioiden löytäminen ja hoksaaminen ylläpitävät intohimoa työhön. Kaiken kukkuraksi saan viettää kuumat kesäpäivät jääkaappilämpötilassa, viileässä ilmanalassa viihtyvä makkaramestari myhäilee.