Pandemia viivästyttää syövän diagnosointia – huolehdi osallistumisesta seulontaohjelmiin

Koronavirustartunnan pelko sekä huoli terveydenhuollon kuormituksesta on vähentänyt ihmisten innokkuutta hakeutua terveydenhuoltoon. Kroonisten sairauksien vuosikontrolleja on jätetty väliin. Terveydenhuollon ammattilaiset ovatkin ilmaisseet huolensa tästä.

Samaan aikaan myös hoitoon hakeutuminen on vaikeutunut, sillä kiireettömän hoidon supistaminen on pidentänyt terveydenhuollon jonoja. Erityisen huolissani olen siitä, että myös syöpäseulontaohjelmia on alueellisesti tauotettu pahimman pandemiatilanteen aikana. Tämä on vaikuttanut muun muassa kohdunkaulasyövän seulontojen määrään, joita viime vuonna raportoitiin tehdyksi noin 10 prosenttia vähemmän edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim julkaisi äskettäin artikkelin, jonka mukaan syöpädiagnoosit on vähentyneet viime vuoden aikana. Samasta huolesta kirjoitettiin hiljattain myös arvostetussa The Lancet Oncology -lehdessä.

Diagnoosien määrän lasku ei suinkaan johdu siitä, että syövän määrä olisi yllättäen vähentynyt. Ihmiset eivät vaan uskalla koronatartunnan pelossa lähteä ajoissa lääkäriin, vaikka heillä olisi huolestuttavia oireita tai he havaitsisivat jotain poikkeavaa kehossaan. Ehkä samasta syystä jää osallistumatta syöpäseulontoihin. Tai sitten hoitojonot on niin pitkät, että potilaat eivät pääse jatkotutkimuksiin riittävän ajoissa.

Syövän varhainen toteaminen on ensisijaisen tärkeää, koska se parantaa syövän hoitomahdollisuuksia. Laajalle levinnyttä syöpää pystytään harvemmin enää parantamaan – lähinnä hidastamaan taudin etenemistä. Ajoissa havaittu syöpä voidaan parhaassa tapauksessa parantaa tai ainakin ajoissa aloitettu syöpähoito vähentää syövästä aiheutuvia oireita. Tällä on suuri vaikutus potilaan elämänlaatuun.

Viivettä syövän diagnosoinnissa syöpäpotilaan polun kaikissa vaiheissa tulisi välttää myös kriisi- ja poikkeustilanteissa. Toivottavasti rokotekattavuuden kasvaessa myös ihmiset itse uskaltautuvat jälleen lääkärin vastaanotolle heti, kun huoli terveydestä herää. Olisi ensisijaisen tärkeää huolehtia myös osallistumisesta syövän seulontaohjelmiin. Niitä ei kannata jättää väliin, kun kutsu saapuu!

Suomessa järjestetään tällä hetkellä valtakunnallisten ohjeiden mukaan rintasyövän ja kohdunkaulan syövän seulontaa. Vuonna 2019 käynnistettiin uuteen kotitestiin perustuva suolistosyövän seulonta vapaaehtoisissa kunnissa. Pirkanmaalta tähän vapaaehtoiseen seulontaohjelmaan on lähtenyt mukaan ainoastaan Tampere ja Orivesi. Ylöjärven Keskustan valtuustoryhmä jätti maanantain valtuustokokouksessa valtuustoaloitteen Ylöjärven liittämisestä mukaan suolistosyövän seulontaohjelmaan. Riskiryhmien seulonta on kustannusvaikuttavaa ja inhimillistä toimintaa.

Leena Risku
farmaseutti, varavaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen, kuntavaaliehdokas (kesk.)

Lue myös:

Keskusta haluaa, että yli kuusikymppisille ylöjärveläisille aletaan järjestää suolistosyöpäseulontoja: ”Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa”