Kaupunginjohtajaehdokkaat esiin – avoin viestintä kannattaa aina

Ville MäkinenUuden kaupunginjohtajan valintaa valmisteleva haastatteluryhmä suunnittelee tuovansa neljä loppusuoralla olevaa hakijaa kaupunkilaisten eteen ennen lopullisen valinnan tekemistä. Idea on erinomainen.

Kaupunginjohtaja työskentelee varsin näkyvässä tehtävässä, suorastaan valokeilan alla. Hän vetää kaupunkia omalla esimerkillään ja omalla persoonallaan. Ja vaikka päätösten teko ja valmistelu on aina laaja-alaista tiimityötä, vastaa kaupuninjohtaja kuitenkin viime kädessä siitä, mitä kaupungissa tapahtuu ja etenkin siitä, miltä kaupunki ulospäin näyttää.

Lähes vastaavia esiintymisiä nähtiin viime vuonna, kun Ylöjärvelle valittiin uutta kirkkoherraa. Silloin kirkkoherraehdokkaat pääsivät saarnaamaan kirkkoväelle ja kaikille asiasta kiinnostuneille, jolloin henkilöiden esiintymistaidot ja ajatukset tulivat kaikille tutuiksi.

Kaupunkilaisten ja tietysti valtuutettujen on hyvä nähdä kaupunginjohtajakandidaatit esiintymässä yleisölle ja ehkä vastaamassa kaupunkilaisten kysymyksiin.

Esiintyminen on aina jonkinlainen painetilanne. Lopullisen valinnan tekevät valtuutetut sekä myös valmistelua tekevä haastatteluryhmä voisivat saada tällaisesta esittäytymishetkestä arvokasta lisätietoa ehdokkaista valintapäätöksen tueksi.

Kaupunginjohtajaehdokkaiden esiintyminen myös lisäisi viestinnällistä avoimuutta, jota kaupungin johtamisselvityksessäkin peräänkuulutettiin. Tämä olisi erinomainen tapa palvella kaupunkilaisia. Vanha viisaus kuuluu, että koskaan ei voi viestiä liikaa.