Kiitos mahdollisuudesta vastata minuun ja muistiini kohdistettuihin kireisiin mielipiteisiin.
Ryhmäkoko: Asiakirjojen mukaan lukuvuonna 2019–2020 ryhmäkoko oli Ylöjärvellä keskimäärin 17,5, ja nyt sivistysjohtajan julkaisemassa taulukossa ryhmäkoko onkin 18,7. Tässä olemme tiedolla johtamisen ja myös päätöksenteon ongelmien ytimessä: samasta asiasta on eri asiakirjoissa eri luvut.
Sivistyslautakunnan kokouksessa puhuttiin ensi syksynä aloittavien ensimmäisten luokkien oppilasmääristä. Suurin osa pienistä aloittaa alle 20 oppilaan luokissa. Myös sivistysjohtajan taulukon tieto, että ykkösluokissa on ensi syksynä keskimäärin 18,5 oppilasta, on kelpo. Tästä iloitsen. Koska kuitenkin Metsäkylässä ja Kauraslammella aloittaa kummassakin 88 oppilasta ja heille on varattu neljä luokkaa, on näissä kouluissa keskiarvo 88/4 = 22 oppilasta.
Selvitin rehtoreiden kanssa myös ensi syksynä toiselle luokalle siirtyvien tilannetta. Osoittautui, että Kurun yhtenäiskoulussa jatkaa yksi kakkosluokka, jonka ryhmäkoko on keskimäärin 23/1 = 23 oppilasta. Vahannassa on nyt 24 ykkösluokkalaista, joten ensi syksynä toisen luokan ryhmäkoko on keskimäärin 24/1 = 24 oppilasta.
On selvää, että matemaattisen jakoperiaatteen katvealueelle jää muutama koulu. Tämän haluaisin korjata. Kirjoitin Ylöjärven Uutisiin: Vanhat ryhmäkokoratkaisut pitäisi unohtaa. Luotetaan päiväkotien ja koulujen työntekijöihin, ja annetaan heidän suunnitella tarvittava pehmennys ja jousto ryhmäkokolaskelmiin. Annetaan heille myös vapaus ratkaista, pitääkö jakaa luokka vai palkataanko resurssiopettajia.
Perussuomalaisten valtuustoryhmä toteaa kirjoituksessaan: ”Jussin rahanjakoehdotus ajaisi taloudenpidon käytännössä huutoäänestykseksi.” Tästä paistaa täydellinen epäluottamus kouluväen ammattitaitoa ja vastuullisuutta kohtaan. Omat kokemukseni ovat aivan toisenlaiset. Kunnioitan suuresti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työntekijöiden aherrusta ylöjärveläisten lasten hyväksi.
Perussuomalaiset siis piiskaavat minua vauhdikkaasta innostani lisätä kuluja. Katsotaanpa vielä tilinpäätöslukuja. Sivistyslautakunta on jättänyt vuosina 2017–2020 käyttämättä sille jo myönnettyjä määrärahoja yhteensä reilu neljä miljoonaa euroa. Olemme esittäneet näinä vuosina, että edes pieni osa tästä ”voitosta” käytettäisiin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen hyväksi. Esimerkiksi 250 000 eurolla vuodessa olisi voitu palauttaa vuonna 2017 pois potkitut resurssiopettajat ja vahvistaa erityisopetuksen onnetonta tilannetta.
Koulukiusaaminen on noussut puheenaiheeksi ja siitä pitääkin puhua. Harmillista, että valtuuston enemmistö hylkäsi viime joulukuussa esityksen palkata kouluyhteisöohjaajat myös Viljakkalaan, Kuruun ja Vuorentaustaan.
Lastensuojelu ja lasten peli- ja leikkikenttä: Perusturvan hallintorakennuksen kehno kunto on ollut tiedossa jo vuosia. AVI on tehnyt tarkastuksia tiloissa ja antanut korjauskehotuksia. Korjattu on, mutta tilanne on palautunut entiselleen. AVI:n tuoreimman ukaasin mukaan perusturvakeskuksen alakerran terveydelle tuhoisat tilat suljetaan elokuussa. Hätä on suuri.
Väistötilaa on etsitty pitkään. Alkuvuodesta selvisi, että Parmacolla on vapautunut 16 työtilan siirtokelpoinen rakennus. Tekninen lautakunta hyväksyi helmikuussa tilan vuokrauksen, mutta ei vielä päättänyt sijaintipaikkaa. Katseet ovat nyt kääntyneet Seijantien peli- ja leikkikentän suuntaan: esitettiin tilan sijoittamista ”kenturalle” eli pelikentälle.
Kävin mittaamassa pienten lasten pelikentän. Sen koko on 15 x 30 metriä. Rakennuksen vaatima tila on 14 x 40 metriä, joten se mahtuu aiotulle paikalle vain pystyyn. Toive on, että rakennus tulee kuitenkin vaakasuoraan. Koko peli- ja leikkikentän pituus on noin 34 metriä, leveys toisessa päässä 30 metriä ja se kapenee 23 metriin. Jos tälle alueelle tulee tuo rakennus, fysiikan lakien mukaan sen alle jää suurin osa leikkivälineistä.
Peli- ja leikkikentän vaikutuspiirissä alle 400 metrin etäisyydellä on yli 20 kerrostaloa, rivitalo sekä kymmenkunta omakoti- ja paritaloa. Aika paljon lapsia. Emme voi kilpailuttaa keskenään lastensuojelun toimitiloja ja pienten lasten peli- ja leikkikenttää.
Arvostan suuresti lastensuojelun työntekijöitä. Heille pitää löytää nopeasti terveellinen työpaikka. Onneksi toimitilan sijoituspaikaksi löytyy hyviä vaihtoehtoja.
Jussi Kytömäki
kiva mies, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (vihr.)