Kuntalaisten osallisuutta voidaan parantaa – Kuntalaisuus on muutakin kuin äänestämistä, veronmaksajuutta ja palveluiden asiakkuutta

15.03.2021 14:30

Ylöjärvellä kuntavaaleissa 2017 äänestysoikeuttaan käytti 59,2 prosenttia asukkaista, kun koko maan äänestysprosentti oli 58,9 prosenttia. Näin ilmaistuna prosentti vaikuttaa melko hyvältä, mutta Tampereen ympäryskuntiin verrattuna äänestysaktiivisuus oli heikointa juuri Ylöjärvellä. Jopa Tampere ylsi hiukan korkeampaan prosenttiin, vaikka tyypillisesti kaupungin koko on negatiivisesti yhteydessä äänestysaktiivisuuteen. Erot olivat pienehköjä, enimmillään noin 6,4 prosenttiyksikön luokkaa ja osittain selitettävissä kunnan koon tyypillisellä vaikutuksella äänestysaktiivisuuteen. Uskon kuitenkin, että pystyisimme parempaan.

Kuntalaisuus on muutakin kuin äänestämistä, veronmaksajuutta ja palveluiden asiakkuutta. Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Osallisuus on kuitenkin ennen kaikkea olotila, tunne ja kokemus siitä, että omalla mielipiteellä on kunnan päätöksenteossa merkitystä.

Kunnan asukkaita voidaan valita kunnan toimielimiin, kunnan asioista voidaan tiedottaa ja järjestää kuulemistilaisuuksia, asukkaiden mielipiteitä voidaan kysyä ennen päätöksentekoa, kuntalaisten oma-aloitteista toimintaa voidaan tukea, ja ehkä radikaaleimpana keinona voidaan järjestää neuvoa-antavia kunnallisia kansanäänestyksiä.

Ovatko Ylöjärvellä käytössä olevat osallistumisen muodot niitä, joita vielä 2020-luvulla halutaan käyttää? Riittääkö, että Ylöjärven kaupungin Facebook-sivuja seuraa noin 13 prosenttia kuntalaisista?  Ylöjärven Uutiset päivittää ajankohtaisia asioita kunnan päätöksenteosta, mutta kuinka suuren osan kuntalaisista se tavoittaa?

Korona-aikana valtuuston kokouksia on päässyt seuraamaan vain valtuustosalista kokoontumisrajoituksia noudattaen. Kokouksia pääsee siis seuraamaan reaaliajassa noin 0,03 prosenttia kuntalaisista. Saatavilla ei ole myöskään live-tallenteita, ja pöytäkirjat esittävät kokouksen keskustelun hyvin riisutussa muodossa, jos ollenkaan.

Ville Mäkinen kertoo, että Ylöjärven Uutisissa harkitaan vakavasti suoria lähetyksiä valtuuston kokouksista. Onko kuntalaisten osallistaminen paikallismedian tehtävä? Ylöjärvenkin on nyt hyvä siirtyä nykyaikaan, ja striimata valtuuston kokouksia kuntalaisten kotisohvalla katsottavaksi, ja sen jälkeen tallenteena, jos kokousta ei päässyt seuraamaan ajallaan. Näin toimitaankin jo monessa kaupungissa, kuten esimerkiksi Tampereella.

Valtuuston on pyrittävä olemaan kuntalaisten moniarvoinen väline paikalliseen itsehallintoon. Valintoja tehdään siten paikallisten asukkaiden ohjaukseen perustuen, mutta tämä edellyttää osallisuutta. Aitoa osallisuutta ei voi syntyä ilman avoimuutta ja mahdollisimman laajaa keinovalikoimaa

Kuntavaalit 2017 äänestysaktiivisuus, lähde: Tilastokeskus

 

 

 

 

 

 

Karita Jäppinen
kuntavaaliehdokas (kok.)