Työttömästä työlliseksi: Lähes kaikki kurssilaiset saivat heti töitä

26.02.2021 08:01

– Oli yllättävänkin positiivinen paketti, jonka sisällön kehittämiseen me osallistujat saimme itse vaikuttaa. Käytännön tekemistä riitti koko ajan, ja teoriaosuus oli sopivan tiivis.
Näin luonnehti ylöjärveläinen Mikael Taipale kurssia, jolla Ylöjärven työllisyyspalvelut koulutti työvalmennuskeskus Valprossa työttömiä työnhakijoita kiinteistöhuollon ammattilaisiksi.
Avant-pienkuormaaja oli kovassa käytössä Mikael Taipaleella ja muilla kiinteistöhuoltajakurssin opiskelijoilla, kiitos runsaslumisen talven. (Kuva: Risto Peltola)

Puoli vuotta kestänyt kurssi päättyi viime keskiviikkona. Lähes kaikilla siltä valmistuneilla seitsemällä opiskelijalla on nyt kevääksi ja kesäksi työpaikka valmiina. Muutaman opiskelijan kanssa jatketaan vielä työnhakua.

– Sain alan töitä määräaikaissopimuksella. Syksystä en vielä tiedä, mutta asioilla on tapana järjestyä, 35-vuotias Taipale sanoo.

Hänen aiemmasta työhistoriastaan on kiinteistöhuollossa monella tapaa hyötyä.

– Suurtalouskokkina opin asiakaspalvelua ja tietokoneiden korjaushommat Ruotsissa antoivat teknisiä taitoja. Olen työskennellyt myös rakennuksilla, ja kaikkia aiempia kokemuksiani pystyn soveltamaan kiinteistöhuollossa.

Työllisyyspalveluiden valmentaja Risto Peltola Valprosta kertoo, että kurssilaisilla oli hyvin erilaisia taustoja. Osa oli toiminut yrittäjänäkin, mutta osa jättänyt ammattikoulutuksen kesken.

– Nuorin oli 25- ja vanhin 60-vuotias, mutta jokaiselle tarjottiin kasvun paikkaa työttömyysjakson jälkeen. Tarkoituksena on, että he joko työllistyvät tai jatkavat päätoimisina opiskelijoina.

Taipale kiittelee kurssin erinomaista yhteishenkeä.

– Ne, jotka tiesivät jostakin asiasta enemmän kuin muut, neuvoivat, ja toiset ottivat oppia. Aluksi piti paljon seurata työturvallisuuden toteutumista, kunnes se meni kaikille jakeluun.

Painotus vahvasti käytännössä

Kurssin sisältö oli vahvasti käytäntöpainotteinen. Tutuiksi tulivat muun muassa ulkoalueiden raivaustyöt ja nurmikonleikkuut, lumityöt ja sisähommista esimerkiksi vesilukon vaihdot – mitä nyt kiinteistöhuoltoon yleensä kuuluu.

– Kiinteistöteknisemmät lämmitys- ja ilmanvaihtotyöt ovat niin spesiaaleja, että niitä emme ottaneet kurssin ohjelmaan, mutta ainakin yksi valmistuneista lähti jatkamaan sille alalle, Risto Peltola kertoo.

Opiskelijat jalkautuivat harjoittelemaan paikallisiin yrityksiin sekä Ylöjärven kaupungin työpisteisiin, joissa heidät otettiin Peltolan mukaan erinomaisesti vastaan.

– Yritykset kertoivat, että heidän on mielekästä työllistää opiskelijoita, jotka ovat olleet heillä harjoittelemassa.

Työnohjaaja Kimmo Kalliomäki (vas.) ja Tredun opettaja Janne Sulkava seurasivat silmä tarkkana, kun Mikael Taipale suoritti kiinteistöhuoltokurssin tutkintonäyttöä Avantin ratissa. (Kuva: Risto Peltola)

Mikael Taipale teki työssäoppimisjaksonsa Ylöjärven urheilutalolla, Ylöjärven yhtenäiskoulussa sekä Rinteen päiväkodissa ja piti työstä.

– Esimerkiksi uimahallin allastekniikka oli erittäin mielenkiintoinen osa sitä ja pyysin jaksolle kuukauden lisäaikaakin. Korona rajoitti asiakkaiden sisäänpääsyä halliin, mutta kaikki välttämätön hoidettiin.

Valpron hankkima Avant-minitraktori oli kurssilaisten ahkerassa käytössä – kiitos runsaslumisen talven.

– Joustimme hieman aikatauluissa, kun tiesimme lumisateen olevan tulossa, Taipale sanoo.

Tredu oli kurssin tärkeä yhteistyökumppani, sillä sen opettajat hoitivat teoriatunnit, joita oli yhteensä parin päivän verran kuukaudessa.

– Saimme kiitosta siitä, ettei tarvinnut paljoa istua koulunpenkillä, Peltola myöntää.

Uusia kursseja jo syksyllä

Hyvät kokemukset vahvistivat eri osapuolten uskoa siihen, että vastaavanlaisia, työssäoppimiseen painottuvia työllistämiskoulutuksia kannattaa järjestää tulevaisuudessakin. Jatkoa seuraakin jo tämän vuoden puolella.

– Syksyllä olisi tarkoitus aloittaa seuraava kurssi. Ylöjärvellä on niin paljon metalliteollisuutta, että sille pitää ehdottomasti saada kurssi, samoin sosiaali- ja terveydenhoitoalalle. Varsinkin ikäihmisille ja vammaispalveluihin kaivataan kipeästi lisää hoitajia, Peltola suunnittelee.

– Kurssien sisältö pyritään tekemään mahdollisimman laajaksi ja kattavaksi. Jokaiselle osallistujalle löydetään kyllä sopivat ratkaisut, Peltola lupaa.

Kursseille osallistuvat saavat normaalin työmarkkinatuen lisäksi päivittäin yhdeksän euron kulukorvauksen.