Ikääntyneen väestön laadukkaat palvelut ovat kunnille kasvava haaste. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, esteettömät asuin- ja elinympäristöt, monet lähipalvelut ja sujuvat liikenneratkaisut helpottavat kotona asumista vähentäen tai siirtäen pitkäaikaisten, säännöllisten palvelujen tarvetta iän karttuessa. Vaikka henkilö ikääntyy, hänen arvonsa ihmisenä säilyy ja hänen merkityksensä korostuu eletyn elämän myötä.
Kunta saa maineensa siitä, miten se huolehtii niistä asukkaistaan, joilla ei ole voimia tai resursseja puolustaa omia oikeuksiaan. Kaikilla ikääntyneillä ei ole omaisia tai muuta turvaverkkoa ja silloin korostuu kunnan rooli.
Ikääntyneellä väestöllä tarkoitetaan laissa vanhuuseläkeikäistä (63+) väestöä. Meistäkin monet kuuluu tuohon ryhmään vuosien karttuessa. Tämän väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaaminen edellyttää kunnilta tietoista ikääntymispolitiikkaa ja sitoutumista laadukkaaseen päätöksenteon kaikilla tasoilla. Pidän erityisen tärkeänä, että kunnasta löytyy poliittisia päättäjiä, jotka pystyvät vaikeinakin aikoina priorisoimaan iäkkäiden henkilöiden palveluita. On otettava huomioon varoittavina esimerkkeinä monet viime aikoina valtakunnan tasolla ilmenneet ongelmat muun muassa laitoshoidossa.
Tarvitaan moraalista rohkeutta puhua asioista oikeilla nimillä, erityisesti vanhushoidon kehittämisessä. Olen toiminut noin 40 vuotta sosiaali- ja terveydenhoitoalalla ja tiedän, että asioilla on toki aina monta puolta. Tarvitaan myös rohkeutta puolustaa ja katsoa asioita heikoimmassa asemassa olevien ikääntyneiden henkilöiden puolesta, kun esimerkiksi muistisairaudet ja yksinäisyys lisääntyvät.
Vanhuspalvelulaista huolimatta kaikki pariskunnat eivät edelleenkään pääse jatkamaan yhdessä asumista silloin, kun kotona asuminen muodostuu mahdottomaksi. Kunnille pariskuntien yhteisasuminen olisi varmasti inhimillisen näkökulman lisäksi myös taloudellista.
Koti on paras paikka asua myös iän karttuessa. On arvokasta, että kunta pyrkii vahvistamaan kotona asumisen mahdollisuuksia tarjoamalla hoiva- ja hoitopalveluita kotiin. Silloin kun kotona asuminen tarkoittaa kuitenkin turvattomuutta, voi yhteisöasuminen olla yksi vaihtoehto.
Ylöjärvellä on hyvää kokemusta ikäihmisten yhteisökotimuotoisesta asumisesta ja sen toivoisin lisääntyvän juuri taajamien keskustoissa, koska se on monessa tilanteessa sekä henkisesti että taloudellisesti varteenotettava vaihtoehto.
Hannele Kyttälä-Koskinen,
kuntavaaliehdokas (kok.)