Vastine: Ekaluokkien ryhmäkoot ovat yhteisten sääntöjen mukaiset – muutokset tehdään aina talousarviovalmistelun yhteydessä

Jussi Kytömäki kirjoitti viime lehdessä (YU 17.2.2021) koulujen tuntikehyksistä ja halusi lisää opetusryhmiä tuleville ekaluokkalaisille Kauraslammen koululle ja Metsäkylän Yhtenäiskoululle.
Ylöjärven peruskouluissa luokkien 1–2 maksimi ryhmäkoko on 24 oppilasta. Kaikki ymmärtävät, että raja on aina johonkin vedettävä, jotta kaikkia kouluja kohdellaan samoin perustein. On siis mahdollista, että jossakin koulussa ryhmäkoot voivat olla joskus lähellä ylärajaa.

Perusopetuksen tuntikehys päätetään sivistyslautakunnassa jokaisen vuoden alkupuolella. Tuntikehyksen päätöksen jälkeen seuraan kuitenkin aina koko kevätlukukauden ajan tulevien ekaluokkalaisten määrää jokaisessa koulussa. Jos jossakin koulussa olisi tilanne, että luokkakoon ylärajat ylittyvät, silloin esitän sivistyslautakunnalle uuden opetusryhmän perustamista. Näin on toimittu jo useamman vuoden ajan. Tästä on esimerkkinä Kytömäen mainitsema Viljakkalan Yhtenäiskoulun nykyisten ekaluokkalaisten jakaminen kahteen opetusryhmään.

Teen työtäni virkavastuulla, johon kuuluu talousarvion valmistelu annettujen ohjeiden ja sääntöjen mukaan. En voi lähteä muuttamaan toimintaa perusteettomasti sen mukaan, että yhtäkkiä halutaan poiketa yhteisesti sovituista säännöistä. Hieman erikoiselta tuntuu myös, että Kytömäki nostaa asian edelleen esiin, vaikka helmikuun sivistyslautakunnan kokouksessa lupasimme palata seuraavan talousarviovalmistelun yhteydessä perusopetuksen ryhmäkokoihin.

Kytömäen kirjoituksessa olleet oppilasmäärät eivät pidä tämän hetken tietojen perusteella paikkansa, vaan molempiin kouluihin on tehty lähikoulupäätökset pienemmälle oppilasmäärälle. Oppilasmäärät voivat kuitenkin vielä vaihdella kevään aikana. Tätä tilannetta seuraan säännöllisesti.

Opetusryhmien määrät, uusien työntekijöiden palkkaaminen sekä aiempien toimintaperiaatteiden muutokset tehdään aina talousarviovalmistelun yhteydessä. Tällöin on aina mietittävä myös työvälineistä aiheutuvat lisäkustannukset. Samoin pitää tarkastella myös sitä, kuinka paljon jokainen koulu pystyy lisäämään opetusryhmiä niin, että kaikki myös mahtuisivat kouluun. Pidän siis tärkeänä, että asioita tarkastellaan hieman laajemmin kuin vain yhdestä näkökulmasta.

Tarja Suhonen
Ylöjärven opetuspäällikkö