Torvinen nappasi kaksi SM-mitalia ja Haataja yhden, myös Pihlavalle menestystä – katso laaja kuvagalleria kisaladuilta

Kolmas kerta toden sanoo. Viikonloppuna kisattiin Laajavuoressa nuorten SM-kisat, jotka oli jo kahdesti siirretty koronan vuoksi. Tällä kertaa vaadittiin koronatesti kaikilta leviämisalueilta tulleilta kilpailijoilta. Ryhdin Elsa Torvinen ja Venla Haataja hiihtivät Jyväskylässä mitaleille. Perinteisen hiihtotavan kisoissa oli mukana yhdeksän hiihtäjää Ylöjärven Ryhdistä.
Pronssimitalistit Elsa Torvinen ja Venla Haataja. Parisprintti oli nuorten SM-kisojen ohjelmistossa ensimmäistä kertaa. (Kuva: Sari Haataja)

Parisprintti oli ensimmäistä kertaa nuorten SM-kisojen lajina Laajavuoressa, jossa sprinttiratana oli rankka 1,4 kilometrin lenkki. Tavanomaisesta poiketen molemmat hiihtäjät hiihtivät vuorotellen vain kaksi osuutta, kolmen sijaan. Finaaliin pääsi molemmista välieristä neljä nopeinta joukkuetta sekä lisäksi kaksi niin sanottua lucky loseria aikojen perusteella.

Elsa Torvinen ja Venla Haataja edustivat Ryhtiä 18-vuotiaissa, joissa kisasi yhteensä 29 joukkuetta. Välierä eteni koko lailla Ryhdin komennossa, kun Torvinen hiihti jo avausosuuden vahvasti ja kasvatti aina ylämäissä eroa muihin joukkueisiin. Torvinen itse kommentoi välierän hiihtoja koko kisan mieluisimmiksi. Finaalipaikka irtosi erän nopeimmalla suorituksella, vaikka voimia oli jo säästelty finaaliin erojen ollessa niin selvät.

Finaalissa tahti ja vastus oli kovempi. Torvinen avasi nytkin räväkästi ja lähetti Haatajan matkaan kärjestä 1,4 sekunnin turvin. Kolmososuudelle joukkue pääsi kolmannelta ja ankkuriosuudelle toiselta sijalta.

Venla Haataja kertoi uskoneensa mitalimahdollisuuksiin viimeisen osuuden alkaessa. Matkan aikana Närpes Kraftin joukkue meni ohi ja ero edellä hiihtävään venyi jo pariksikymmeneksi metriksi. Loppusuoralla nähtiin kuitenkin vielä hopeataistelu, kun Haataja kavensi eroa metri metriltä, etenkin loppukurvissa. Maalisuora ei kuitenkaan ollut riittävän pitkä, ja ryhtiläiset hiihtivät pronssille 1,3 sekunnin päähän hopeasta, ajassa 17.37,0.

– Niin lähellä, kommentoi Haataja Elsa Torviselle heti maalissa.

SM-pronssimitali tuli kuitenkin selvällä erolla, kun neljänneksi hiihtänyt Espoon Hiihtoseura jäi 10 sekunnin päähän. Parisprintin suomenmestaruuteen hiihtivät Savonlinnan Hiihtoseuran Maija Tiainen ja Eevi-Inkeri Tossavainen, joilla 5,6 kilometriä taittui ajassa 17.19,2.

Myös Ylöjärven Ryhdin Miina Mäki-Korte ja Emmi Henriksson hiihtivät mainiosti 16-vuotiaiden sarjassa. Tässäkin kisassa toisistaan otti mittaa 29 joukkuetta, ja ryhtiläiset hiihtivät finaaliin ensimmäisen välierän toiseksi nopeimpana. Finaalissa joukkue sijoittui viidenneksi eli hiihti sekin palkinnoille tuloksella 18.38,4.

Pronssimitali jäi reilun 20 sekunnin päähän. Miina Mäki-Korte kertoi aloituskierroksen olleen paras neljästä rutistuksesta. Emmi Henriksson puolestaan kertoi käynnistyneensä kunnolla vasta viimeisellä 1,4 kilometrin osuudella finaalissa. Parisprintin voittivat Espoon Hiihtoseuran Selene Rossi ja Silva Kemppi ajalla 18.01,7.

Ylöjärveläinen, Tampereen Pyrintöä edustava Annika Rantanen hiihti Linnea Salon kanssa 16-vuotiaiden parisprintin toisessa välierässä viidenneksi.

Kovaa taistelua sijoituksista

Elsa Torviselle tuplapronssia SM-kisoista. (Kuva: Sari Haataja)

Sunnuntain henkilökohtaiset matkat oli muutettu turvallisuussyistä yhteislähdöstä väliaikalähdöiksi. Mitalinmakuun jo edellispäivänä päässyt Elsa Torvinen oli kovassa iskussa 18-vuotiaiden 10 kilometrin kisassa. Torvinen oli sekä maalissa että väliajoissa kolmantena ja kertoi etenkin loppumatkan tulleen hyvin. Pronssimitalistin aika oli 30.07,4, mikä oli vain 2,4 sekuntia hopealle hiihtäneestä Ski Jyväskylän Sanni Räisäsestä. SM-kulta meni Torvisen Vuokatin kämppäkaverille, Tampereen Pyrintöä edustavalle Fanny Kukonlehdolle ajalla 29.46,4. Ryhdin Matleena Palonen oli kisan 37:s ajalla 36.26,6.

Myös 17-vuotiailla oli kisamatkana 10 kilometriä perinteisellä. Sarjassa oli peräti 65 kilpailijaa, ja Ryhdin Emmi Henriksson hiihti komeasti kahdeksanneksi ajalla 31.26,9. Henriksson kohensi sijoitustaan usealla pykälällä, koska oli viiden kilometrin väliajoissa 12:s. Myös Venla Haataja hiihti nousujohteisesti ja sijoittui kisan 14:nneksi ajalla 32.20,0. Sarjan voitti Nora Kytäjä Skiteam 105:stä ajalla 30.29,5.

Ylämäkeä Tino Stenmanin tyyliin. (Kuva: Sari Haataja)

20-vuotiailla miehillä kisamatkana oli 20 kilometriä eli urakoitavana neljän kierroksen kisa. Yöllä oli sadellut yli kymmenen senttiä lunta eli keli oli pehmeä. Ryhdin Tino Stenman oli parhaimmillaan väliajoissa neljäntenä mutta päivän kunto riitti seitsemänteen sijaan.

– No, tulee niitä muita kisoja, totesi hiihtäjä, jota tulos 53.17,6 ei kauheasti lämmittänyt.

Sarjan voitti MM-mitalisti Alexander Ståhlberg Norvalla Ski Teamista ajalla 50.33,9.

Ryhdin Aapo Haataja hiihti 20-vuotiaissa kauden parastaan erittäin nousujohteisesti. Haataja sai vetoapua kolmelle viimeiselle kierrokselle ja nosti sijoitustaan 27:nnestä 15:nneksi. Maaliviiva ylittyi ajassa 55.41,7. Samassa sarjassa Ryhdin Topias Torvinen oli 33:s ajalla 58.18,5 ja Onni Koskela 43:s ajalla 1.02.21,8.

SM-menestystä niitti myös ylöjärveläistaustainen Aino Pihlava, joka hiihti parisprintissä Kankaantaan Kisan joukkueessa Tuuli Raunion kanssa hopealle 20-vuotiaissa tuloksella 16.58,7. Joukkue voitti välierän ja jäi finaalissa voittaja Iisalmen Visan Hannah Smartille ja Vilma Ryytylle 11,4 sekuntia. Pihlava kellotti finaalissa osuuksiensa nopeimmat ajat. Henkilökohtaisella matkalla 20-vuotiaat hiihtivät 15 kilometriä, ja Aino Pihlava oli seitsemäs ajalla 46.25,1. Sarjan voitti Vilma Ryytty 3 minuuttia nopeampana.

Tampereellakin kilpailtiin

Kaupissa hiihdettiin sunnuntaina Hämeen piirinmestaruuksista perinteisellä tyylillä. Ylöjärven Ryhdin hiihtäjistä kultaa sivakoi Miina Mäki-Korte 15-vuotiaissa. Hopean nappasivat Johanna Naskali 15-vuotiaissa, Reea Hiitelä 12-vuotiaissa, Vilma Pyhtilä 11-vuotiaissa, Eino Kärkimaa 14-vuotiaissa sekä Oskari Hankaniemi 10-vuotiaissa.

Pronssille hiihtivät Urho Hankaniemi kahdeksanvuotiaissa sekä Tilta-Maria Liuksiala 13-vuotiaissa. PM-kisojen nelossijan nappasivat Miina Palonen 14-vuotiaissa sekä Ville Pirttijoki miesten yleisessä sarjassa. Lisäksi PM-kisoissa kuudensiksi hiihtivät Eeli Haverinen 13-vuotiaissa, Kiira Suhonen 10-vuotiaissa sekä Helmi Koskela 14-vuotiaissa.

Ylöjärven Urheilijoiden Marko Leppämäki voitti Hämeen piirinmestaruuden 45-vuotiassa.

Nuorten sarjojen piirinmestaruuksista kisataan maaliskuussa Lempäälässä. Kaupin kisoissa Wilhelmiina Liuksiala oli 20-vuotiaissa nopein ja Santra Liuksiala 16-vuotiaissa neljäs.