Kaupunki vuokraa siirtokelpoisen rakennuksen, jotta lastensuojelun työntekijät pääsevät pois sisäilmaongelmaisesta ja ahtaasta perusturvasta: ”Ennen pitkää koko rakennuksesta on lähdettävä”

Tekninen lautakunta päätti tämän viikon keskiviikon 17.2. kokouksessaan, että kaupungin lastensuojelu muuttaa siirtokelpoiseen rakennukseen Soppeenmäkeen.
Ylöjärven kaupungintalon viereinen perusturvakeskus rakennettiin vuonna 1972 ja peruskorjattiin vuonna 2004. Tiloissa on ollut jo pidempään sisäilmaongelmia. (arkistokuva)

Kaupungin mukaan lastensuojelu ja sen 15 työntekijää siirtyvät kirkonkylällä sijaitsevasta perusturvakeskuksesta uusiin tiloihinsa aikaisintaan tämän vuoden toukokuussa mutta viimeistään elokuussa.

Muuton syyksi kerrotaan sekä nykytilojen ahtaus että sisäilmaongelmat, joita kaupunki on aiemmin korjannut: keväällä 2019 sisäilmaongelmiin puututtiin muun muassa tasapainottamalla ilmastointia ja korjaamalla rakennuksen kulmausta, jonka villoihin oli päässyt kosteutta.

Perusteellisista tutkimuksista  ja korjauksista huolimatta sisäilmaongelmia ei ole kuitenkaan saatu täysin selätettyä, minkä lisäksi henkilökunnan työskentelyä on hankaloittanut tilojen ahtaus.

– Perusturvakeskuksessa on tällä hetkellä joka huone täynnä, joten muuton myötä painetta saadaan siellä purettua. Perusturvassa on työskennelty nyt kahdessa kerroksessa ja muuton myötä kellarikerroksen käyttöä pystytään pikku hiljaa vähentämään, kaupungin vs. kaupunginrakennejohtaja Jukka Nurmi kertoo.

Lue myös: Kaupunki tarvitsisi kiireellisesti uuden perusturvakeskuksen – Ratkaisuja haetaan vielä loppuvuoden aikana

Siirtokelpoinen rakennus nousee Soppeenmäkeen

Nurmen mukaan lastensuojelulle kartoitettiin tiloja jo olemassa olevista keskustan kiinteistöistä, mutta niistä mikään ei olisi palvellut lastensuojelun tarpeita ilman suuria remontteja.  Tämän vuoksi kaupunki päätyi miettimään myös muita vaihtoehtoja, joista kustannustehokkaimmaksi ratkaisuksi osoittautui siirtokelpoinen rakennus, jonka kaupunki vuokraa Parmaco Oy:ltä.

Rakennus sijoitetaan terveyskeskuksen taakse Soppeenmäkeen Seijantien leikkikentän kupeeseen.

– Se tulee leikkikentän viereiselle kenturalle, eli leikkikenttä säilyy ennallaan.

Rakennus on kooltaan yhteensä noin 340 neliömetriä, josta työskentelytilaa on 300 neliömetriä. Työtiloja rakennuksessa on yhteensä 16.

– Rakennus on ollut aiemmin työterveyshuollon käytössä, eli se täyttää lastensuojelun äänitekniset ja turvallisuustekniset asiat. Muutostöitä ei siis tarvitse tehdä, Nurmi sanoo.

Lastensuojelu siirtyy tänä vuonna, aikaisintaan toukokuussa, terveyskeskuksen taakse siirtokelpoiseen rakennukseen, jonka Parmaco Oy vuokraa kaupungille viideksi vuodeksi. (Kuva: Jani Saarenpää)

Viiden vuoden vuokrasopimus

Aikaisintaan uudet tilat saataisiin käyttöön siis toukokuussa. Nurmen mukaan rakennuksen pystytys vie nelisen viikkoa, jota ennen kaupunki huolehtii kuntoon tontin teknisiä asioita.

Kaupungille siirtokelpoinen rakennus vuokrineen, ylläpitoineen ja perustamisineen maksaa noin 7 500 euroa kuukaudelta.

Kuinka pitkäaikainen ratkaisu siirtokelpoinen rakennus on lastensuojelun tarpeisiin?

– Meillä on sovittuna viiden vuoden vuokrasopimus. Olemme katsoneet, että se on varmaankin sopiva aika, mikäli Sote-uudistus ja hyvinvointialueet toteutuvat, Nurmi kertoo.

Entä mitä perusturvan kiinteistölle tapahtuu tulevaisuudessa, rakennetaanko tilalle uudisrakennuksia, kuten Räikän alueella on jo tehty?

– Ennen pitkää koko rakennuksesta on lähdettävä. Jossakin kohtaa tontti kaavoitetaan uudelleen ja sitä kautta sillle aletaan miettiä uutta käyttöä. Kaavoitusprosessi käynnistyy varmaankin lähivuosina.

Esimerkiksi Akaaan Viialassa on turvauduttu koulujen sisäilmaongelmien vuoksi siirtokelpoiseen koulurakennukseeen. (Kuva: Parmaco)