Kotihoidon asiakasmäärät kasvavat tasaista tahtia sitä mukaa, kun väestö ikääntyy. Ylöjärvellä viimeisimmän talousarvion mukaan kotona asuvia yli 75-vuotiaita on tänä vuonna noin 2 520 joista 270 on säännöllisessä kotihoidossa. Vertailun vuoksi vuonna 2016 säännöllistä kotihoitoa Ylöjärvellä sai 178 asiakasta yli 75-vuotiaista. Haasteena on, kuinka pystymme tähän varautumaan ja miten hoitajat riittävät alati vanhenevan väestön tarpeisiin.
Kotihoito on hoitajalle vaativa työpaikka. Työtä kuvaavat muun muassa lukuisat siirtymiset työpisteestä eli asiakkaan kodista toiseen, hyvän työergonomian toteuttaminen on haasteellista kotioloissa, yksintyöskentely on rasittavaa ja joskus jopa vaarallista ja työssä tarvittava tietotaito on moninaista. Työ on usein lähityöskentelyä ja asiakkaan luo täytyy päästä säässä kuin säässä.
Kotihoidon kurja tilanne näkyy selvästi rekrytoimisen vaikeutena myös Ylöjärvellä. Kaupunki joutuikin vuokraamaan Mehiläinen Oy:ltä 10 hoitajaa viime kesänä sijaistamaan henkilöstön vuosilomia, koska pätevää henkilökuntaa ei saatu rekrytoitua. Yhden vuokratyöntekijän hintalappu on kova, noin
6 800 euroa kuukaudessa. Hienoa, että päätös henkilöstön vuokraamisesta tehtiin, mutta onko meillä siihen varaa vielä tulevaisuudessa? Voisiko nämä rahat kohdentaa suoraan omalle henkilöstölle?
Kotihoidon ahdinkoon on vastattava Ylöjärvellä. Yhä sairaammat ihmiset asuvat kotihoidon turvin kotona eikä se enää aina ole turvallista, saati inhimillistä. Oman tuotannon palveluasumista, yhteisöllistä asumista, uusien innovaatioiden käyttöä ja henkilökunnan määrää on lisättävä. Henkilökunnan rekrytoimista voidaan tehostaa tarjoamalla merkittävästi korkeampaa palkkaa sekä henkilöstöetuja ja korjaamalla henkilökuntavajetta.
Ville Laine
Siivikkalan sosialidemokraattinen yhdistys, kuntavaaliehdokas (sd.)