Säveltäminen OPSiin! – säveltäminen on meissä sisällä aivan samoin kuin piirtäminen

Viime syksynä herättelin musiikkiharrastustani 20 vuoden horroksesta aloittamalla jälleen pianotunnit. Halusin oppia soinnuilla säestämisen taidon menuettien sijaan. Hyvin nopeasti olin jälleen sävelten lumoissa ja himo soittamiseen heräsi.

Kun on harrastanut musiikkia koko lapsuuden ja nuoruuden, musiikki ottaa vallan koko kehossa. Yhtäkkiä tunsin tarvetta saada itse tuottaa musiikkia, mutta miten sitä tehdään?

Meidät opetataan peruskoulussa ensin lukemaan ja sen jälkeen kirjoittamaan, jotta voisimme ilmaista itseämme. Meidät opetetaan myös havainnoimaan kuvia sekä piirtämään ja maalaamaan itse tarinoita ja tunnetiloja. Meidät opetetaan myös laulamaan sekä esittämään erilaisia teoksia, mutta emme saa oppia siihen, miten luoda musiikkia eli säveltää? Miksi?

Vuoden alussa kohdalleni tarjoutui mahdollisuus päästä osallistumaan sävellyspajaan. Tämä oli hurja kokemus, koska tajusin, että säveltäminen on meissä sisällä aivan samoin kuin piirtäminen. Toiset oppii sen paremmin kuin toiset, mutta aivan varmasti kaikki osaavat tehdä jotain, jos siihen vaan tarjotaan mahdollisuus. Miten monta säveltäjää olemmekaan menettäneet sillä, että säveltämistä ei kokeilla musiikinopetuksen osana peruskoulussa?

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä. Sain kuulla, että tätä taitoa voi opiskella Tampereellakin jopa vielä näin aikuisiällä. Aion ehdottomasti tehdä niin. Toivoisin kuitenkin, että säveltäminen olisi tulevaisuudessa myös osa peruskoulun musiikkiopetuksen opetussuunnitelmaa.

Leena Risku
kaupungin varavaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (kesk.)