Valonpilkahduksen koronatalveen on tuonut lumi ja siitä iloitsevat erityisesti Ylöjärven Ryhdin hiihtäjät. Hiihtokoulussa harrastajamäärät ovat lähteneet nousuun muutaman vähälumisen talven jälkeen.
– Nyt, jos koskaan kannattaa tulla hiihtokouluun, kannustaa Ryhdin hiihtokoulun vetäjä Tuomas Koskela.
Myös koronapandemia on mahdollisesti myötävaikuttanut harrastajamäärien kasvuun.
– Hiihto on hyvä laji kun se mahdollistaa turvavälien pitämisen ja ulkona harrastamisen. Olemme ehkä olleet poikkeus verrattuna moneen muuhun lajiin. Olemme pystyneet jatkamaan harrastustoimintaa.
Koskela valmentaa Sauli Kärkimaan kanssa yli 12-vuotiaiden eli Hopeasompa-ikäisten ryhmää ja kertoo, että hiihtokoulussa toimitaan pienryhmissä, joissa on maksimissaan 10 henkilöä.
– Tässä ryhmässä suurin osa on tavoitteellisia hiihtäjiä eli he kilpailevat. Meillä on hyvin monipuolista toimintaa kesästä alkaen: silloin on maastojuoksukisoja. Muuten harjoittelu kesällä on itsenäistä, koska nuoret harrastavat muita lajeja, Koskela kertoo ja sanoo, että nuoria hiihtäjiä kannustetaan harjoittelemaan myös muita lajeja. Moni heistä yleisurheilee, suunnistaa tai pelaa jalkapalloa.
Syksyisin hiihtokoulussa on sauvarinneharjoittelua, juoksua ja erilaisia tasapaino- ja koordinaatioharjoituksia. Rullahiihtoa on leireillä tai itsenäisesti. Lumileirit alkoivat Jämin hiihtoputkessa jo syksyllä ja ensilumen leiri järjestettiin Kuusamossa joulukuun alussa. Leireillä tutuksi tulevat muiden hiihtäjien lisäksi myös terveelliset elämäntavat.
– Viime vuonna ei ollut oikeastaan luonnonlunta ollenkaan. Nyt on päästy joulukuun puolivälissä jo Räikän ladulle harjoittelemaan. Nyt olemme siirtyneet harjun luonnonlumille.
Lumella treenataan sekä kestävyys- että nopeusominaisuuksia ja vapaan ja perinteisen hiihtotavan tekniikkaa.
Ryhmään mahtuu myös uusia hiihdosta innostuneita nuoria. Ne, joilla on vähemmän hiihtokokemusta, voivat aloittaa tekniikkaryhmässä.
– Hiihdossa tekniikka on hirveän tärkeä. Käymme tekniikkaa yksityiskohtaisesti läpi ja sitä kautta kehitymme paremmiksi hiihtäjiksi.
– Matalalla kynnyksellä toivotamme tervetulleeksi mukaan. Hiihtokoulumaksu on 35 euroa ja alkuun voimme lainata seuran välineitä. Voi tulla kokeilemaan ja katsomaan.
Harjoitukset eivät ole ryppyotsaisia vaan mukana on myös hauskuutta, huumoria ja leikkimielistä kisailua.
– Hiihtokoululaiset ovat sinnikkäitä ja reippaita. Oli keli mikä tahansa, he tulevat aina harjoituksiin, Koskela kertoo ja lisää, että se motivoi myös häntä valmentajana.
Treenejä myös pienemmille
Hiihtokoululaisten alle 12-vuotiaita valmentava Pilvi Suhonen kertoo, että uusia hiihtäjiä mahtuu tähänkin ryhmään.
– Ryhmän ikäjakauma on neljästä kymmeneen ja joka treeneissä käy 8–12 osallistujaa, hän kertoo.
– Nyt on muutama kerta päästy hiihtämään Räikällä. Syksyllä ulkoilimme, harjoittelimme sauvakävelyä ja leikimme. Nyt treenit on kaksi kertaa viikossa. Saa tulla kumpana päivänä haluaa tai molempina.
Harjoituksiin osallistujat jaetaan koronarajoitukset huomioiden pienryhmiin, ja jokaisella ryhmällä on oma vetäjänsä. Tämä mahdollistaa harjoitusten räätälöinnin eritasoisille hiihtäjille. Suhosen aisaparina toimii Jenni Torvinen.
– Nyt kun pääsemme maastoon hiihtämään, pääsemme harjoittelemaan tekniikkaa paremmin. Mäen lasku on yksi oleellinen osa, oikea laskuasento ja auraaminen, niin pärjätään sitten isommissakin mäissä, Suhonen kertoo talven tavoitteista ja toteaa, että alamäet eivät pienimpien hiihtäjien päätä huimaa.
– Tämä on hauskaa ja kivaa, Suhonen sanoo ja kertoo palaavansa aina iloisella mielellä treeneistä kotiin.
Hiihtokoululaiset Maunus-cupissa
Tiistaina 19. tammikuuta hiihdettiin ensimmäinen kauden neljästä Maunus-cupin osakilpailusta. Osallistujia ryhtiläisten jäsentenvälisessä kilpailussa oli reilut 30. Maunus-cup toteutetaan koronatilanteen vuoksi erityisjärjestelyin ja kaikki sarjat kilpailivat omina ryhminään.
Osalle Ryhdin hiihtokoululaisista kilpailu oli ensimmäinen, sillä moni on vasta aloittanut hiihtoharrastuksen. Niin myös nelivuotiaalle Kerttu Niskalle, joka osallistui 6-vuotiaiden tyttöjen 400 metrin matkalle. Hän nousi maalisuoran ylämäen kevyesti ja kertoi maalissa iloinen hymy kasvoillaan, että hiihtäminen on kivaa.
Veljekset Urho ja Oskari Hankamäki osallistuivat kilpailuun kahdeksan- ja kymmenvuotiaiden sarjoissa. Kuten Kerttu Niska, hekin lähtivät sarjavoittajina kotimatkalle.
– Matkani oli 1,6 kilometriä. Hiihto on aika raskas harrastus, pari vuotta hiihtokoulussa mukana ollut Oskari Hankamäki kertoo ja tarkentaa, että nimenomaan kisasuoritus on tiukka puristus.
Ryhdin hiihtokoulu kokoontuu tiistaisin Maunussuolla ja torstaisin Topintuvalla maaliskuun loppuun asti.