Maskisuositukset: Sivistysjohtajan mukaan kaupunki on saanut joiltakin koululaisten vanhemmilta vastustavia viestejä: ”On turha lähteä keskustelemaan, onko maski hyödyllinen, haitallinen vai neutraali”

Maskisuositus koskee nyt Pirkanmaalla kaikkia yli 12-vuotiaita. Ylöjärven kaupunki on tehnyt tällä viikolla suuren maskitilauksen peruskoululaisia varten. Kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti kertoo, että parhaimmillaan maskit saadaan jaettavaksi kouluihin ensi viikon alussa.
Ylöjärven peruskoulujen 6.–9. -luokkalaisille on tilattu yhteensä 76 000 maskia, jotka riittävät kahdeksi kouluviikoksi. Laskennallisesti Ylöjärvellä kuluu maskeja 7 600 kappaletta per koulupäivä.

Kuinka paljon Ylöjärvelle on tilattu maskeja koululaisten käyttöön, sivistysjohtaja Matti Hursti?

– Maskeja on tilattu nyt kahden viikon satsi, eli 10 x 7 600 maskia. Yhteensä siis 76 000 maskia.

– Joukossa on myös kangasmaskeja heille, jotka eivät voi kertakäyttömaskeja käyttää.

Milloin maskit saapuvat?

– Uskoisin, että maskit saadaan muutaman päivän kuluessa, ehkä ensi viikon alkupuolella. Tämä riippuu tavaran toimittajasta.

– Tilaus on tehty terveyskeskuksen keskusvarastolle. Tavaran toimittaa Tuomi Logistiikka, joka hoitaa koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin maskitoimituksen. Kyse on aika valtavasta ponnistuksesta, kun kaikille pirkanmaalaiskouluille on nyt tehty maskitilaus.

Miten maskit jaetaan koululaisille?

– Tavara toimitetaan luultavasti suoraa kouluille. Rehtorien ja opettajien kesken pohditaan vielä, miten itse maskijako tapahtuu.

–  Ajatuksena on ollut alusta asti se, että maskien jaossa kaikki ylimääräiset kohtaamiset ja hässäkkä yritetään minimoida. Mitään yhteisjakoa ei siis järjestetä. Luultavasti jakaminen tullaan tekemään niin, että kun oppilas tulee päivän ensimmäiselle oppitunnilleen, hän saa sen päivän maskit siinä.

– Maskeja ei kuitenkaan voida antaa oppilaille varastoon, koska sitten niitä tulisi hukkumaan.

Lue myös: Pirkanmaalla maskisuositukset kaikille yli 12-vuotiaille

Montako maskia on käytössä päiväkohtaisesti per oppilas?

– Neljä kappaletta on se yleinen laskennallinen määrä. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että kolmellakin pärjäisi koulupäivän ajan.

Missä tilanteissa maski vaihdetaan koulussa?

– Periaatteessahan uusi maski pitäisi vaihtaa aina, kun vanhan on ottanut pois. Tässä on vielä aika paljon selvitettäviä asioita, että milloin maskia vaihdetaan, ja että mikä on esimerkiksi linjaus välitunneilla.

– Mutta tietysti on tilanteita, kuten ruokailu, jolloin maski on vääjäämättä otettava pois ja vaihdettava uuteen. Samoin liikuntatunneilla maskin käyttö voi olla osin aika hankalaa.

Maskeja jaetaan peruskoululaisille kuutosluokkalaisista yhdeksäsluokkalaisiin. Onko siinä ristiriitaa, että alakoululaisista oppilaista vain kutosluokkaisilla on maskit käytössään?

– Tässä noudatetaan ihan Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän linjauksia, jonka suositukset taas pohjautuvat THL:n linjauksiin.

Lue myös: Koronarokotukset alkavat Ylöjärvellä tällä viikolla – ensimmäiseksi rokotetaan terveyspalvelujen henkilökuntaa

Miten kouluilla varaudutaan maskiroskaan?

– Kyllähän se tulee olemaan haaste ja sitä joudutaan miettimään. Yksi keino voisi olla, että laitetaan isoja jätesäkkejä kouluille.

Onko kaupunki saanut yhteydenottoja vanhemmilta koskien koululaisten maskisuosituksia? Millaisia?

– Se on ihan valtakunnallinen ilmiö, että on vanhempia, jotka vastustavat koululaisen maskinkäyttöä. Ylöjärvelläkin tällaisia viestejä on tullut.

– Linjauksemme on, että me emme keskustele vanhempien kanssa maskeihin liittyvistä lääketieteellisistä asioista. Kerromme noudattavamme pandemiasuosituksia. On turha lähteä keskustelemaan, onko maski hyödyllinen, haitallinen vai neutraali.

– Eri asia ovat sitten he, joilla on esimerkiksi allergia tai jokin muu sairaus, jonka vuoksi maskia ei voi käyttää. Heitä varten on tilattu  kangasmaskeja, jotta voi sitten kokeilla, sopisiko sen käyttö paremmin.

Entä, jos perheessä on päätetty, ettei koululaisen tarvitse käyttää maskia? Tuleeko koulussa sanomista?

– Mielestäni koulussa ei voi tulla sanomista, koska maskin käytössä kyse on suosituksesta. Maskittomuus ei estä kouluun tulemista.