Ylöjärveläinen jääkiekkoilija Oiva Keskinen on tyytyväinen ratkaisuunsa, jonka hän teki viime keväänä valitessaan toisen asteen oppilaitoksekseen Tampereen seudun ammattioppilaitoksen.
Oiva Keskinen on nyt opiskellut Tredun Ylöjärven-yksikössä Valossa liiketalouden perustutkinnossa syyslukukauden ja huomannut, että urheilun ja opiskelun yksilöllinen yhdistäminen oikeasti onnistuu.
– Opettajien kanssa on ollut helppo sopia, jos esimerkiksi on pitänyt lähteä harjoituksiin normaalia aiemmin. Muutenkin kaikki on sujunut hyvin, Keskinen kiittelee.
Hän pelaa Tapparan alle 18-vuotiaiden SM-sarjajoukkueessa, jossa harjoitellaan jo paljon. Kun otteluohjelmakin on tiivis, kouluasioiden soveltamiselle tulee tarvetta. Valoa Keskiselle suositteli hänen kaksi vuotta vanhempi isoveljensä Kalle, joka pelaa samassa joukkueessa. Oivan kaksoisveli, salibandya pelaava Onni aloitti syksyllä Sammon keskuslukiossa urheilulinjalla.
– Valoon pyrkiminen oli luontevaa siksikin, että kotimatkaa tulee vain kilometri, ja liiketalous oli helppo valinta, koska olen aina ollut hyvä matematiikassa, Oiva perustelee.
Hänen peruskoulun päättötodistuksensa keskiarvolla 7,7 olisivat lukionkin ovet auenneet, mutta hän arvioi, että se olisi ollut hänelle liian raskas vaihtoehto. Kun vanhemmatkin rohkaisivat Oivaa valitsemaan oman mieltymyksensä mukaan, lukio jäi pois laskuista.
– Minusta tuntuu, että lukion ja huippu-urheilun voi yhdistää kunnolla vain tosi kovalla keskiarvolla.
Molemminpuolinen luottamus tärkeää
Tredun urheilukoordinaattori, liikunnan ja terveystiedon opettaja Antti Särösalo kertoo, että Tredun noin 180 urheilijaoppilaasta osa suorittaa kaksoistutkintoa. Enemmistö kuitenkin opiskelee vain ammattipuolella, ja liiketalous on hyvin suosittu ala.
– Se sopii urheilijalle hyvin, sillä urheilu on nykyään aika kaupallista. Liiketalouden tehtäviä pystyy tekemään hyvin leireillä ja kilpailumatkoillakin, Särösalo pohtii alan suosiota.
Hän ottaa esimerkiksi Ilveksen liigajoukkueen puolustajan Lassi Thomsonin, joka suoritti liiketoimen perustutkinnon viimeisen vuoden täysin etänä Pohjois-Amerikassa. Opettajalle se tiesi yövalvomisia, mutta homma tuli hoidettua.
– Käytännössä tarjoamme urheilijalle lähes rajattomasti joustoa, kunhan kurssit suoritetaan ja muutkin tehtävät tehdään ajallaan. Oiva on hoitanut kaiken ihan viimeisen päälle!
– Oppilaan asenne ratkaisee, sillä tällaiset järjestelyt perustuvat täysin molemminpuoliseen luottamukseen, hän painottaa. Keskisten lisäksi muun muassa Ryhdin hiihtäjä Tino Stenman on ollut oikein esimerkillinen oppilas, Särösalo kehuu.
Hän on pannut merkille, että urheilevat nuoret säilyttävät ryhdikkään otteensa opiskeluun, vaikka urheileminen huipputasolla loppuisikin. He ovat oppineet miettimään, mitä tavoitteeseen pääsemiseen tarvitaan, sekä mikä on oikeasti tarpeellista ja järkevää.
– Heillä on sellainen ”luolamiehen asenne”: tästä mennään maaliin asti!
Ympäri Pirkanmaata yli kymmenessää toimipisteessä koulutusta tarjoavassa Tredussa ei ole painopistelajeja, vaan tervetulleiksi toivotetaan samoilla periaatteilla minkä tahansa lajin urheilijat.
– Täytyy muistaa, että akatemiaurheilijat saavat meillä urheilemisestaan keskimäärin 24 opintopistettä osaksi tutkintoaan.
Oivan tavoitteet ovat korkealla
Hyökkääjä Oiva Keskinen debytoi viime vuonna alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa ottelussa Tšekkiä vastaan. Hänen viime kauttaan haittasi ylirasitustila, joka vaati noin kuukauden totaalitauon urheilusta.
Tällä kaudella maajoukkuetoiminta on ollut tauolla koronan takia. SM-sarjaankin tuli katkos joulukuun alussa. Keskinen arvioi peliensä sujuneen ”ihan ok”, mutta parempaa tekee mieli:
– Tämä ei vielä riitä siihen, että pääsisin taas pukemaan Leijona-paidan. Halu siihen on kova, ja olen valmis tekemään todella paljon töitä.
– Tavoitteenani on ensin päästä Liigaan ja sitä kautta isompiin sarjoihin, Toronto Maple Leafsin kannattajaksi tunnustautuva Keskinen kertoo.
Hän saa arvovaltaisia neuvoja sedältään, maailmanmestari Esa Keskiseltä, joka seuraa nuorten pelejä tiiviisti. Isä-Ville pelasi pitkän uran pääasiassa kakkosdivarissa, joten todellisen kiekkosuvun kuopuksesta on kysymys.
Keskisen koulupäivä alkaa maanantaista keskiviikkkoon herätyksellä kello 6.45, ja aamupalan jälkeen hän hyppää Kalle-veljen kyytiin aamutreeneihin Tampereelle. Opinnot Ylöjärvellä ajoittuvat alkuiltapäivään, ja niiden jälkeen veljekset suuntaavat taas Hakametsään. Kotona he ovat noin kello 20. Iltapalan ja mahdollisten koulutehtävien jälkeen uni maittaakin.
– Urheilijoille tuntuu sopivan se, että sama rytmi toistuu päivästä toiseen. Kyllä sen sitten huomaa, jos jokin osa-alue muuttuu tai ei toimi, Särösalo miettii.
Tapparan alle 18-vuotiaissa pelaa Keskisten lisäksi kaksi muutakin ylöjärveläistä, joista Hugo Kyrkkö opiskelee Valossa ja Kalle Helenius Sammonkadun Tredussa.