Miss Ylöjärvi Milla Antikainen haluaa vaikuttaa: ”Tiedän miten pahalta ulkopuolisuus ja syrjintä voi tuntua vielä vuosienkin jälkeen”

Turkulainen Milla Antikainen kruunattiin Miss Ylöjärveksi joulukuun alussa. Ensihoitajaksi opiskeleva Antikainen on tittelistään ikionnellinen ja kertoo vuodattaneensa onnen kyyneliä voitettuaan kilpailun.
Tärkeitä arvoja Miss Ylöjärvelle ovat luotettavuus, oikeudenmukaisuus, rakkaus, rauha, yhdenvertaisuus ja itsensä kunnioittamisen. (Kuva: Minea Heistman)

Sen lisäksi, että Antikainen sai kisasta uusia ystäviä ja upeita kokemuksia, voitto oli myös henkisesti tärkeä.

– Itse finaaliin pääsy oli minulle suuri voitto kaikesta siitä työstä, mitä olen itseni kehittämiseksi tehnyt tämän kuluneen vuoden aikana. Enoni menehtyi auto-onnettomuudessa reilu vuosi sitten, mitä olen joutunut käsittelemään hyvinkin paljon. Kilpailu tuli minulle juuri oikeaan kohtaan ja vei ajatukset muualle. Tämän kilpailun kautta sain elämäni kasaan ja itsevarmuuteni nousi. Nyt olen onneni kukkuloilla.

20-vuotiaan missin haaveena on jatkaa opintojaan ja valmistua osteopaatiksi tai hyvinvointivalmentajaksi. Myös rikostutkijan ura voisi olla kiinnostava. Hän kuvailee itseään ihmisläheiseksi persoonaksi, jota kiinnostaa ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Antikainen on 160-senttinen tehopakkaus. Juniorina hän harrasti alppihiihtoa ja tavoitteet olivat korkealla.

– Minulle tuli loukkaantuminen juuri kun piti hakea alppilukioihin. On tosi hankala yhdistelmä harrastaa talvilajia Turusta käsin ja juuri siitä syystä jouduin sen lopettamaan ja siirryin kilpa-aerobiciin.

Kilpa-aerobicia hän harrasti kolme vuotta ja lopetti sen juuri Miss Ylöjärvi-kisan alla. Nyt suunnitelmissa on siirtyä fitness-urheilun pariin. Hän on myös musikaalisesti lahjakas ja soittaa selloa Turun Yliopiston sinfoniaorkesterissa.

Mallista missiksi

Antikainen työskenteli aiemmin mainosmallina.

– Tajusin, että missinä pääsee olemaan paljon enemmän kuin se ulkokuori ja pääsee oikeasti vaikuttamaan ja tekemään hyvää tämän tittelin kautta.

Niinpä hän päätti osallistua Miss Ylöjärvi -kisaan.

– Olin kuullut tosi paljon hyvää tästä kisasta ensimmäisenä kokemuksena missikilpailusta, ja sitä se on todella olikin. Tätä myöten saan ääneni paremmin kuuluviin ja isomman yleisön asioille, joista useammankin pitäisi puhua ääneen.

– Missivuotena haluan raottaa omaa elämänkokemusta ja olla vahva esimerkki siitä, että kaikesta selviää ja aina ei tarvitse jaksaa.

Antikaisella on diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta, joka pitkään hankaloitti koulunkäyntiä ja jaksamista.

– On ollut koulukiusaamista ja syrjintää urheiluharrastuksessa. Tiedän miten pahalta ulkopuolisuus ja syrjintä voi tuntua vielä vuosienkin jälkeen. Olemme kaikki täällä toisiamme varten ja juuri se tulee olemaan yksi käsiteltävistä aiheista.

Paljon suunnitelmia

– Olen tehnyt reilun vuoden videoita, joissa jaan elämänkokemustani sekä inspiroivaa ja kannustavaa sisältöä muun muassa itsetuntoon liittyen, Antikainen kertoo. (Kuva: Minea Heistman)

Miss Ylöjärvi -kilpailun voitto toi paljon hyviä muistoja, vaikka itse kiertue jäikin koronavuonna tyngäksi.

– Meillä oli bikinikuvaukset XBILin liikkeessä ja kuvasimme heille mainosvideon. Sen jälkeen oli vielä Studio Facella kävely- ja poseeraamiskoulutusta.

Nämä olivat kaikki Antikaiselle uusia kokemuksia, kuten myös Teivon ravit, missä hänet valittiin Miss Teivoksi ja yleisön suosikiksi.

Henki kilpailijoiden välillä oli lämmin.

– Se ei tuntunut kilpailulta ollenkaan, koska kaikki olivat toisilleen voittajia ja kaikki halusivat, että kaikki voittavat.

Antikainen aikoo kilpailla vielä muutamissa pienemmissä missikilpailuissa ja päätähtäimenä on Miss Eloweena -kilpailu.

Missivuoteen Antikainen lähtee innostuneesti. Ylöjärvi ei ollut Antikaiselle ennestään tuttu paikkakunta, mutta tulee missivuoden aikana varmasti tutuksi. Kun tapahtumia on jälleen mahdollista järjestää, on hänellä ja perintöprinsessoilla Julia Podkolinalla ja Jonna Korvella suunnitteilla tapahtumia vauvasta vaariin: hyväntekeväisyyttä, liikuntaa ja musiikkia.

– Haluaisin järjestää musiikkiin tai mielen hyvinvointiin liittyvää toimintaa. On ollut mielessä walk in -konsertti, jossa nuoret pääsevät kerryttämään esiintymiskokemusta turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Pidämme varmasti myös tilaisuuksia, joissa pääsemme puhumaan näistä aiemmin mainituista tärkeistä asioista. Jo alkuvuonna aloitamme kerran kuukaudessa toteutuvan insta-liven, missä pystyy juttelemaan ja kertomaan, koska ei välttämättä päästä henkilökohtaisesti näkemään ihmisiä ihan vielä.

Antikainen onkin aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja kertoo julkaisevansa Instagramissa stoorin melkein päivittäin.

– Odotan missivuodelta paljon uusia kontakteja, yhteistöitä, juontokeikkoja Ylöjärvellä, hyväntekeväisyyttä ja omaa henkistä kasvua, sekä vaikeista mutta tärkeistä asioista ääneen puhumista.